Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 14:39

  Γ. Δραγασάκης για Ιταλία: Αν οι αναταράξεις ενταθούν, θα δοκιμαστούν οι αντοχές κάθε χώρας

  Γ. Δραγασάκης για Ιταλία: Αν οι αναταράξεις ενταθούν, θα δοκιμαστούν οι αντοχές κάθε χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  "Δεν μας αιφνιδιάζουν οι εξελίξεις στην Ιταλία και Ισπανία, ξέραμε ότι βγαίνουμε στις αγορές σε περιβάλλον αβεβαιότητας" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ο υπουργός μάλιστα χαρακτήρισε "όπλο" στα χέρια της κυβέρνησης το "Ταμείο ύστατης ανάγκης" που δημιουργεί (σ.σ. το περίφημο ‘μαξιλάρι’).

  Ο ίδιος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν τέτοιου τύπου εξωγενείς εξελίξεις καθώς είναι "πολλές οι εστίες". Διαβεβαίωσε όμως ότι "η χώρα μας έχει αρκετά μέσα για να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις.

  "Είναι θετικό ότι βγαίνουμε απ’ τα μνημόνια και μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας, είναι θετικό ότι δημιουργούμε το Ταμείο ύστατης ανάγκης για να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας. Είναι θετικό για τις τράπεζές μας ότι πέρασαν τα στρες τεστ και είναι θετικό ότι προχωρούμε και έχουμε το δικό μας σχέδιο, το ολιστικό. Βεβαίως, αν ενταθούν αυτές οι εστίες και συνεχιστούν, θα δοκιμαστούν οι αντοχές κάθε χώρας ξεχωριστά και η Ε.Ε. θα πρέπει να δει συνολικότερες λύσεις θωράκισης".

  Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι είναι θετικό γεγονός η έξοδος από το μνημόνιο. "Το να έχουμε ή να μην έχουμε μνημόνιο δεν είναι το ίδιο πράγμα" τόνισε. "Βέβαια αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που έχουμε. Όσο για το λεγόμενο συμπληρωματικό μνημόνιο, αυτό συνοδεύει κάθε ολοκλήρωση αξιολόγησης. Προβλέπει τα προαπαιτούμενα για να λήξει και τυπικά η αξιολόγηση. Βγαίνουμε σ' ένα ξέφωτο για  να μπορούμε να πατήσουμε στο έδαφος και να σχεδιάσουμε τα βήματά μας. Αυτά ισχύουν και για τα μέτρα που προνομοθετήσαμε και πριν. Όταν τελειώσουν όλα, στη βάση των νέων δεδομένων και αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις, εδώ είμαστε".

  Σχετικά με τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων λέγοντας πως η μείωσή τους δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυξάνονται οι επενδύσεις. Και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας λέγοντας ότι π.χ. τόσο στην πρώτη που ο συντελεστής μειώθηκε από από 30% σε 25% και στη δεύτερη από 25% το 2009 στο 21% το 2016 δεν αυξήθηκαν οι επενδύσεις. "Στην Πορτογαλία οι επενδύσεις έπεσαν από το 21 στο 15%. Άρα η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών δεν συνιστά καταλύτη για τις επενδύσεις" τόνισε.

  "Καθοριστικό είναι η προσδοκία του κέρδους όχι η κατανομή του κέρδους" σημείωσε, προσθέτοντας ότι ακόμα και σε συνθήκες καπιταλισμού η πολιτική μπορεί να επηρεάσει αυτές τις συνθήκες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ