Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαϊ-2018 16:47

  Ν/σ για την αδήλωτη εργασία προανήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου

  Ν/σ για την αδήλωτη εργασία προανήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τρεις κύριοι άξονες της πολιτικής τού υπουργείου Εργασίας εστιάζονται στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπως ανέφερε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στη Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ για την 100ή επέτειό της.

  Η κ. Αχτσιόγλου έκανε αναφορά και στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

  "Με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τελειώνει πια όλη αυτή η διαδικασία, όλος αυτός ο δρόμος των διαφόρων αξιολογήσεων, διαπραγματεύσεων, συζητήσεων με τους θεσμούς και ανοίγει πια ο δρόμος για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας" σημείωσε.

  Όπως σημείωσε, "η περίοδος που διανύουμε είναι τα τελευταία μέτρα μίας πολύ δύσκολης και επίπονης διαδρομής που οδηγεί στην ασφαλή και οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσης οδηγεί στην ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας από τον Αύγουστο, ενώ και τα δεδομένα σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται για τη διευθέτηση του χρέους αυτήν τη στιγμή ανοίγουν μία νέα σελίδα για τη χώρα".

  Επίσης, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι είναι μία κρίσιμη περίοδος, γιατί είναι η περίοδος στην οποία γίνεται προσπάθεια να σχεδιαστούν οι προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

  Ειδικότερα, όσον αφορά τους τρεις άξονες της πολιτικής τού υπουργείου για το επόμενο διάστημα σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις, τόνισε ότι θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018, ενώ για τον κατώτατο μισθό είπε ότι οι μισθοί θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά, όμως πρέπει να υπάρξει πάνω σε αυτό μία πιο οραματική πολιτική γιατί το πρόβλημα δεν ήταν μόνο συνέπεια της κρίσης, αλλά αποτέλεσμα πολυετών πολιτικών.

  Για την αδήλωτη εργασία, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι με τις πολιτικές τού υπουργείου και τους συνεχείς ελέγχους έχει επέλθει σημαντική μείωση του φαινομένου και δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα "έρθει" νέο νομοσχέδιο που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου μέσω κινήτρων στους εργοδότες.

  Στην επετειακή Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Ρούντυ ντε Λεόν, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους συλλογικούς θεσμούς και το "θεμελιώδες δικαίωμα στην απεργία" με συμμετοχή όλων και των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών.

  Επίσης, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλάνο για την αγορά εργασίας και πως πρέπει να επέλθει σύγκλιση μισθών προς τα πάνω με παράλληλη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

  Τέλος, ο κ. ντε Λεόν υπογράμμισε ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

  Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οεγανισμού Εργασίας, ILO, Guy Ryder, μέσω βίντεο που προβλήθηκε, έστειλε το δικό του μήνυμα, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ενός κοινωνικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και συνεχάρη τα συνδικάτα για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τον Μάρτιο.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ