Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Μαϊ-2018 08:22

  Ποια "αγκάθια" βρίσκονται στον δρόμο προς την τεχνική συμφωνία

  Ποια "αγκάθια" βρίσκονται στον δρόμο προς την τεχνική συμφωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:21

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ένας μεγάλος, συνολικός γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών λαμβάνει χώρα από σήμερα το μεσημέρι με στόχο -αν αυτό καταστεί εφικτό-  να υπάρξει η "πολυπόθητη" τεχνική συμφωνία η οποία θα δώσει το "σήμα" σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναφορικά με το χρέος, και θα ανοίξει τον δρόμο για συζήτηση στο πρώτο "ορατό" ραντεβού της 24ης Μαΐου.

  Η βασική διαπραγματευτική ομάδα σε αυτόν τον συνολικό γύρο διαπραγματεύσεων αποτελείται από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Ωστόσο λαμβάνει χώρα και μία παρέλαση υπουργών που μετέχουν στα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

  Πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάρα πολύ πιθανό να λάβει χώρα έκτακτο EWG το οποίο θα προετοιμάσει τη συμφωνία.

  Η διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση γίνεται με βάση το νέο σχέδιο τεχνικής συμφωνίας (SLA) που από χθες έγραφαν οι Θεσμοί. Θα επικεντρωθεί στα ζητήματα στα οποία παραμένουν διαφωνίες. Σε αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων οι αντικειμενικές αξίες, ο νόμος Κατσέλη/Σταθάκη, το εργασιακό, τα επιδόματα, αλλά και το δημοσιονομικό μέτωπο. Σήμερα θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος και τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα που είχε εξαρχής εντοπίσει η κυβέρνηση και οι Θεσμοί στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη σε επίπεδο επικεφαλής στην Αθήνα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από Ελληνικές πηγές, ενδεχομένως να προηγήθηκε ο καθορισμός της στάσης του Ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπως συνηθίζεται όταν οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τελικό στάδιο.

  Λύση μέσω αναβολής

  Η πίεση που ασκείται για εύρεση λύσης, αν όχι σήμερα, μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι ισχυρή. Και η λύση που… "προωθείται" για όσα πεδία μένουν σε εκκρεμότητα είναι είτε να κλείσουν είτε να μεταφερθούν προς επίλυση για τη μεταμνημονιακή εποχή, "συντροφεύοντας" παρεμβάσεις όπως αυτές του Κτηματολογίου, των ιδιωτικοποιήσεων, της στελέχωσης του δημοσίου και άλλων πεδίων ανάμεσα στα 88 προαπαιτούμενα που εξαρχής θεωρούνταν δεδομένο ότι δεν θα κλείσουν τώρα.

  Η τεχνική συμφωνία θα καταγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, ποιες δράσεις μπορούν να νομοθετηθούν/εφαρμοστούν το αργότερο στις 15 Ιουνίου ούτως ώστε να συνοδεύουν τη συνολική συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. Δηλαδή διαμορφώνεται ένας γολγοθάς εφαρμοστικού έργου που πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και από τον οποίο θα "κριθούν" πολλά.  

  Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ από τις διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή, ανέφερε ότι οι συζητήσεις πηγαίνουν πολύ καλά στο χρηματοοικονομικό πεδίο και ότι προχωρούν καλά στο εργασιακό. Πρόσθεσε ότι επί τάπητος παραμένουν κάποια δημοσιονομικά ζητήματα, όπως οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και το θέμα των αντικειμενικών αξιών (που τίθενται ξανά σήμερα επί τάπητος).

  "Πρέπει να δούμε και εμείς ενόψει του Mεσοπρόθεσμου πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πιθανό δημοσιονομικό χώρο", ανέφερε χθες αξιωματούχος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό ζήτημα. Επανέλαβε όσα είχαν ειπωθεί και την Πέμπτη αναφορικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν για το ύψος ή για την ύπαρξη επιπλέον δημοσιονομικού χώρου (πέραν της συμφωνίας για μέτρα και αντίμετρα).

  Στο Πεδίο των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες σε πολύ λίγες τιμές ζώνης, με τις οποίες θα ασχοληθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, για να βγουν οι τελικές τιμές, έτσι ώστε αρχές Ιουνίου να τρέξουν και τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

  Θέμα παράτασης στον ν. Κατσέλη/Σταθάκη - επέκταση εξωδικαστικού

  "Δεν έχουμε λόγο να κινήσουμε ένα θέμα το οποίο δεν θέλουμε να μας το απορρίψουν", είπε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξερχόμενο από τη συνάντηση με τους Θεσμούς, απαντώντας σε ερώτημα για την παράταση του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη. Άλλη τραπεζική πηγή εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης και είναι ενδεχομένως καλύτερο να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί μετά το τέλος του μνημονίου και πόσο μεγάλοι θα είναι οι βαθμοί  ελευθερίας που θα έχει τότε η κυβέρνηση ανάλογα και με τη συμφωνία που τελικά θα υπάρξει για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

  Ωστόσο, όπως ανέφεραν άλλες πηγές, προχωρούν οι παρεμβάσεις αναφορικά με την άρση του απορρήτου αλλά και με την ένταξη των οφειλών του 2017 στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διευρύνεται και το δικαίωμα ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή για εταίρους επιχειρήσεων (παραμένει πάντως εκκρεμές ακόμα το αν θα εντάσσονται όλα τα χρέη τους ή μόνο αυτά προς το δημόσιο).

  Εργασιακό - πρόνοια

  Στο εργασιακό πεδίο, παραμένει ανοικτό το ζήτημα για το πλαίσιο μεσολάβησης για το οποίο χθες η αρμόδια υπουργός έκανε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση. Ωστόσο σύγκλιση κατεγράφη στο πεδίο της αντιπροσωπευτικότητας.

  Παράταση για τη μεταμνημονιακή εποχή έλαβε, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, το θέμα της νέας επιδοματικής πολιτικής που έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Φωτίου δήλωσε ότι θα επεκταθεί η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας έως το τέλος του έτους, ενώ τελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό προσδιορισμό το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης (που θα τεθεί σε ισχύ από το 2019 σύμφωνα με το πακέτο των αντιμέτρων που έχει ψηφίσει από το 2017 η κυβέρνηση).

  Σημειώνεται ότι, λόγω της συζήτησης για τη Novartis στη Bουλή, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε χθες έως το βράδυ με επίκεντρο το δημοσιονομικό ζήτημα αλλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αφού το υπουργικό επιτελείο είχε αποχωρήσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ