Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 16:10

  Τελεσίγραφο Tόμσεν: Συμφωνία για το χρέος έως την επόμενη εβδομάδα

  Τελεσίγραφο Tόμσεν: Συμφωνία για το χρέος έως την επόμενη εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:09

  Την πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα με την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, αλλά έθεσε μία προϋπόθεση με τη μορφή τελεσιγράφου: ότι πρώτα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος λέγοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν μέσα στην άλλη εβδομάδα.

  "Πραγματικά χρειαζόμαστε μια συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας" είπε μιλώντας στο CNBC.

  "Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε εμείς να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα προκειμένου να συμπέσει με το υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM" συμπλήρωσε ο Τόμσεν.

  Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών, σημείωσε πως "τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά οι διαφορές, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορετικοί υπολογισμοί για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα". 

  "Αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, ακόμη συζητάμε για έναν μηχανισμό που θα παρέχει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναμένουν" πρόσθεσε.

  "Χάσμα" με Γερμανία 

  Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του κ. Τόμσεν έγινε μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του Washington Group στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αποκαλύφθηκε το χάσμα που παραμένει ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη Γερμανία η οποία επιμένει σε μία τμηματική λύση για το ελληνικό χρέος με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στο μέλλον με επικύρωση και από τη γερμανική Βουλή. 

  Σε παρεμφερές μήκος κύματος άλλωστε πριν από λίγη ώρα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λάβει τις αποφάσεις του έως τις 24 Μαΐου ή το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Ο ίδιος αξιωματούχος ωστόσο έκανε λόγο για μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό και ένα σενάριο αρνητικής απόφασης του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

  Σημειώνεται ότι το Ταμείο προκειμένου να λάβει απόφαση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να κοινοποιήσει προς το Διοικητικό του Συμβούλιο έκθεση με την οποία να κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το πρόγραμμα με το Ταμείο τελεί σε καθεστώς επί της αρχής συμφωνίας από τον προηγούμενο Ιούλιο και λήγει τον Αύγουστο του 2018. Προβλέπει (αν ενεργοποιηθεί) δόση ύψους 1,6 δισ. ευρώ αλλά και τη διενέργεια μίας αξιολόγησης (παρόμοιας με αυτής των θεσμών της ΕΕ).  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ