Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Μαϊ-2018 15:07

  Eurobank: Από τα υψηλότερα συνολικά κεφάλαια στον κλάδο

  Eurobank: Από τα υψηλότερα συνολικά κεφάλαια στον κλάδο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την ανθεκτικότητα της Eurobank σε αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες, πιστοποιεί το αποτέλεσμα του stress test.

  Σε επίπεδο συνολικών κεφαλαίων (CAD, δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας που συμπεριλαμβάνει για τη Eurobank και 950 εκατ. ευρώ Tier II ομολόγων), η Τράπεζα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Alpha Bank, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 9,5% έναντι 9,7% της Alpha Bank.

  Μετά το θετικό αποτέλεσμα του stress test, η Eurobank θα επικεντρώσει τη στρατηγική της σε δύο άξονες προτεραιότητας. Πρώτον, στην αποτελεσματική διαχείριση και την ταχεία μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με βάση τους στόχους που έχει θέσει. Δεύτερον, στη χρηματοδότηση των πελατών της, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και της οικονομίας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχει δραστηριότητα.

  Ειδικότερα:

  Στο δυσμενές σενάριο του stress test, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD), συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων Tier 2 εκδόσεως Ιανουαρίου 2018, είναι 9,5% και ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 6,8%. Και οι δύο δείκτες θα ήταν περίπου 40 μ.β. υψηλότεροι, στο 9,9% και 7,2% αντίστοιχα, εάν είχε συνυπολογιστεί η θετική επίδραση από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής Bancpost, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018. Η απομείωση κεφαλαίου ήταν €3,4 δισ. (8,7 ποσοστιαίες μονάδες) .

  Στο βασικό σενάριο, η Τράπεζα ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση με τους δείκτες CAD και CET1 να ανέρχονται σε 19,3% και 16,6% αντίστοιχα. Και σε αυτό το σενάριο, οι δύο δείκτες θα ήταν περίπου 40 μ.β. υψηλότεροι, συνυπολογιζομένης της επίδρασης από την πώληση της Bancpost.

  Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η άσκηση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι, παρά τις αυστηρές υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, η Eurobank παραμένει ανθεκτική σε αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες. "Το αποτέλεσμα των Stress Tests έρχεται μετά από μια πολυετή περίοδο αναταραχής στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Τα συνολικά κεφάλαια της Eurobank, από τα υψηλότερα στον κλάδο, και η συνολική ισχυρή της επίδοση μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην αποδοτική εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού", ανέφερε ο CEO της Τράπεζας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων