Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Μαϊ-2018 14:29

  Εθνική Τράπεζα: Η 2η καλύτερη επίδοση παρά τις ανατροπές πωλήσεων θυγατρικών

  Εθνική Τράπεζα: Η 2η καλύτερη επίδοση παρά τις ανατροπές πωλήσεων θυγατρικών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Παρακαταθήκη στην Εθνική Τράπεζα, τις ισχυρές επιδόσεις που πέτυχε στο τεστ αντοχής της ΕΚΤ, αφήνει ο παραιτηθείς CEO Λεωνίδας Φραγκιαδιάκης.

  Όπως πιστοποιούν τα αποτελέσματα του stress test, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε στη δεύτερη θέση από πλευράς καλύτερων επιδόσεων μεταξύ των τραπεζών. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζεται η ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών από ενέργειες που δεν ολοκληρώθηκαν, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η πώληση της θυγατρικής Banca Romaneasca στη Ρουμανία. Εάν οι ενέργειες αυτές, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί, δεν είχαν ανατραπεί εξαιτίας εξωτερικών λόγων, η Εθνική Τράπεζα θα βρισκόταν με δείκτη CET 1 υψηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο. Εφόσον οι κινήσεις αυτές ολοκληρωθούν εντός του 2018, η περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών θα επιτευχθεί.

  Επιπλέον, και ασχέτως της ανατροπής των πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Banca Romaneasca, σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα του δείκτη CET1 από τη διαδικασία του stress test θα ήταν υψηλότερο, αν η Τράπεζα δεν είχε το υψηλότερο ποσοστό προβλέψεων, 61% (κάτι που, ωστόσο, αντανακλά την πολιτική υψηλής κάλυψης από πιστωτικούς κινδύνους).

  Το stress test διενεργήθηκε με τη μεθοδολογία της EBA, τόσο το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο, σε στατικό Ισολογισμό της 31.12.17, περιλαμβανομένης της επίπτωσης από την εφαρμογή του IFRS 9. Συνεπώς, η επίδραση μελλοντικών κεφαλαιακών ενεργειών όπως η πώληση θυγατρικών δεν λήφθηκε υπ’ όψη. 

  Όπως ανακοίνωση η Εθνική Τράπεζα, η ΕΤΕ ενημερώθηκε ότι το αποτέλεσμα της άσκησης (ST) καθώς και άλλοι παράγοντες εκτιμήθηκαν από το Supervisory Board του SSM. Κατόπιν τούτων, δεν προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα ή ανάγκη κατάρτισης πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης σαν αποτέλεσμα της άσκησης (ST).

  Η άσκηση (ST) του 2018, διενεργήθηκε κάτω από σημαντικά αυστηρότερες παραδοχές σε σχέση με αυτή του 2015, έχοντας ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κεφαλαιακή απομείωση στο δυσμενές σενάριο.  

  Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η επίδραση του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης ανήλθε σε 9,6 ποσοστιαίες μονάδες, με το δείκτη των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) να μειώνεται σε 6,9% το 2020, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του IFRS 9 μετά την 01.01.2018 (-70μ.β.) καθώς και της επίδρασης της Βασιλείας (CRDIV -20 μ.β.). Κάτω από το βασικό σενάριο, ο δείκτης των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων μειώνεται κατά 50μ.β. φθάνοντας στο 16,0% το 2020, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης από IFRS 9 (-70μ.β.) και CRDIV (-20μ.β.).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων