Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 21:16

  Ποιες "εκλογές" σπρώχνουν στην παράταση του τρίτου προγράμματος

  Ποιες "εκλογές" σπρώχνουν στην παράταση του τρίτου προγράμματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Τα τελευταία 24ωρα στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των ανεπίσημων συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο των εξελίξεων που αφορούν στο πώς και πότε θα κλείσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα. 

  Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πρόθεση να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η δυσκολία της γερμανικής κυβέρνησης και του κ. Σόλτς να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στο πώς και πότε της λήξης του ελληνικού προγράμματος, συνδέεται, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, με τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία.

  Εκεί το CSU, που συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο στην κυβερνητική συμμαχία CDU/CSU/SPD, αυξάνει τις πιέσεις του για αποστασιοποίηση της κυβέρνησης χρονικά μέχρι τις εκλογές, από οποιαδήποτε διαδικασία αποφάσεων που θα το εμφάνιζε να διευκολύνει την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και αυτό, γιατί η πίεση που ήδη δέχεται εν όψει των εκλογών από το AfD σε δύο θέματα, το προσφυγικό και το θέμα της διευκόλυνσης του ελληνικού χρέους ("εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων"), αυξάνεται με σοβαρούς κινδύνους απώλειας στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου. 

  Ο κ. Σόλτς χωρίς να το δηλώνει δημοσίως εμφανίζεται "δέσμιος" αυτής της ιδιαίτερα ευπαθούς εσωτερικής κυβερνητικής ισορροπίας και – σύμφωνα με παράγοντες που ήδη βρίσκονται στην Ουάσινγκτον – έχει εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα σ' αυτό μέχρι και τον Οκτώβριο. 

  Το γεγονός αυτό φαίνεται να ανοίγει σοβαρά πλέον την πιθανότητα καθυστέρησης της λήξης του προγράμματος για "τεχνικούς" λόγους όπως ήδη αναφέρεται σε πολλά ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο και τον ελληνικό Τύπο. 

  Άλλωστε, η τακτική των καθυστερήσεων για "τεχνικούς" λόγους έχει ήδη εφαρμοσθεί και πρόσφατα (είχε προκαλέσει την "έκρηξη" του Τσακαλώτου στο Eurogroup), όταν και πάλι λόγω των γερμανικών πολιτικών εξελίξεων που αφορούσαν στον σχηματισμό της κυβέρνησης, είχε καθυστερήσει η έγκριση της τελευταίας δόσης (με αφορμή τα NPLs).

  Υπάρχει όμως καθώς φαίνεται και ένας δεύτερος "πολιτικός" λόγος που ενισχύει την καθυστέρηση της λήξης του τρίτου προγράμματος, αυτός της αποφυγής του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών (αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος και πριν την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων) στην Ελλάδα. 

  Κοινοτικός αξιωματούχος, στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η ομαλή και επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εν όψει των ευρωεκλογών του 2019 (Μάιος). 

  Και το ενδεχόμενο πολιτικών αναταράξεων στην Ελλάδα δεν ευνοεί αυτή την επιδίωξη, "γεγονός που όλες οι πλευρές το κατανοούν...". 

  Εκτιμάται στο πλαίσιο αυτό ότι μια "τεχνική" επέκταση του τρίτου προγράμματος μέχρι το τέλος του 2018 θα διευκόλυνε στην κατεύθυνση αυτή ως προς την αποφυγή πολιτικών αναταράξεων, πέραν του γεγονότος ότι θα διασφάλιζε σε πολλά επίπεδα (τράπεζες και επιστροφή στις αγορές) την ομαλή ολοκλήρωσή του και τη μετάβαση στο επόμενο καθεστώς δημοσιονομικής λειτουργίας. 

  Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως λειτουργεί το ίδιο επιχείρημα και για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αν ο χρόνος ωρίμανσης για την απόφασή του είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου - όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις - θα χρειασθεί να έχει χρόνο εφαρμογής τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

  Βέβαια, από τη στιγμή που ο πολιτικός παράγοντας αρχίζει να διευρύνει την επιρροή του στο πώς και πότε της ολοκλήρωσης του προγράμματος, δεν αποκλείονται και άλλες "αλλαγές" στην τελική ευθεία για την "έξοδο", αλλαγές που ήδη ζυμώνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και οι οποίες αναμένεται να αφήσουν τα "ίχνη" τους στις επόμενες συναντήσεις στην Ουάσινγκτον μέχρι και την Κυριακή.  

  Διαβάστε ακόμη:

  Μοσκοβισί: Δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ