Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαρ-2018 07:57

  Σήμερα "κλειδώνει" το πρωτογενές πλεόνασμα - Κρας τεστ για το αφορολόγητο

  Σήμερα "κλειδώνει" το πρωτογενές πλεόνασμα - Κρας τεστ για το αφορολόγητο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ένα πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει – ενδεχομένως και σημαντικά – το 3,5% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου υπολογίζουν  σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικές πηγές για το 2017. Τα τελικά στοιχεία θα "κλειδώσουν" πάντως σήμερα (χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής).

  Θα πρέπει  να σταλούν - στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος/EDP- από την ΕΛΣΤΑΤ στην Εurostat μέσα στην ημέρα (η κοινοτική νομοθεσία ορίζει την αποστολή των στοιχείων πριν την 1η Απριλίου/1η Οκτωβρίου κάθε έτους).

  Η επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 (σ.σ. αναλυτικοί πίνακες για τη διάρθρωση ελλείμματος και χρέους που πρέπει να παράσχει η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη – μέλη, δύο φορές το χρόνο), αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου από το κοινοτικό όργανο. Θα αποτελέσει το 1ο (επί συνόλου 3) και το κρισιμότερο στοιχείο που περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει τη θέση του αναφορικά με το αν θα συνεχίσει να ζητά την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019), μαζί με τη μείωση των συντάξεων, κάτι που συνεχίζει να επιθυμεί όπως φάνηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις αξιωματούχου του Ταμείου.

  Τα άλλα δύο στοιχεία που περιμένει το ΔΝΤ είναι τα αποτελέσματα των stress test (που θα κοινοποιηθούν το Μάιο), αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018 που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

  Μοχλός πίεσης στο Eurogroup – Επιστολή Σεντένο

  Η κυβέρνηση από την πλευρά της αισιοδοξεί για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2017 (ή το 4,5% του ΑΕΠ αν δεν προσμετρηθούν οι παροχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου), όταν μνημονιακός στόχος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

  Θέλει να χρησιμοποιήσει τις επίσημες ανακοινώσεις της 23ης Απριλίου στα κρίσιμα ραντεβού που θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον (Σύνοδος ΔΝΤ) αλλά και στη Σόφια (Eurogroup 27ης Απριλίου), όπου σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επιστολή του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα ξεδιπλωθούν πέντε μεγάλα ανοιχτά μέτωπα του ελληνικού ζητήματος.

  Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να παρουσιάσει το υπερπλεόνασμα (το οποίο υπολογίζει ότι θα επιτευχθεί για 3η συνεχή χρονιά) ως μία απόδειξη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ήδη πιο πολλά από τα αναγκαία ούτως ώστε όχι μόνο να αντικρούσει τις πιέσεις για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου, αλλά και για να μπορέσει να "περάσει" το κοινωνικό πακέτο που θα περιλαμβάνει στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο καλείται να ολοκληρώσει (έστω και σε μορφή πρώτου σχεδίου) μέσα στον Απρίλιο. Πρώτος σταθμός όλων αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι η σύνοδος του EWG της 12ης Απριλίου, στην οποία θα υπάρχει μία πρώτη "εσωτερική" πληροφόρηση για την αποδοχή ή όχι των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για το τελικό πακέτο που θα σταλεί σήμερα το βράδυ από την Αθήνα στους θεσμούς.

  Σε αυτή τη σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ που θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να φανεί η "ετοιμότητα" της κυβέρνησης αλλά και οι "διαθέσεις" των θεσμών (σ.σ. δεδομένων των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Κομισιόν και όχι μόνο).

  Τι είναι το EDP

  Η Ελλάδα εξήλθε πέρυσι από τη διαδικασία "υπερβολικού ελλείμματος". Δηλαδή από το "τούνελ" στο οποίο εισήλθε στις 27 Απριλίου του 2009, όταν διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα (έλλειμμα μαζί με τους τόκους) ήταν υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ (για να ακολουθήσουν έναν χρόνο αργότερα τα Μνημόνια). Σε διαδικασία EDP είχε εισέλθει για πρώτη φορά το 2004 με την "έξοδο" να λαμβάνει χώρα το 2007.

  Πρόκειται για τη διαδικασία αυξημένης εποπτείας που αφορά σε όλα τα κράτη – μέλη με υψηλά ελλείμματα. Ένα κράτος εισάγεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) αν το δημοσιονομικό του έλλειμμα είναι μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ (σ.σ. έλλειμμα μαζί με τόκους και όχι το πρωτογενές έλλειμμα που εξετάζεται για το Μνημόνιο και στο οποίο δεν προσμετρούνται οι τόκοι).

  Ένα κράτος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υποχρεούται να λάβει μέτρα προσαρμογής που συστήνει η Επιτροπή και επικυρώνουν οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Αν δεν τα λάβει τότε υπάρχουν κυρώσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και αναστολή χορήγησης κονδυλίων της ΕΕ.  Επιτηρείται τουλάχιστο ανά έξι μήνες από την Επιτροπή η οποία ελέγχει τα στοιχεία που συγκεντρώνει και στέλνει η στατιστική υπηρεσία.

  Αυτή η διαδικασία αφορά στα κράτη "εκτός" μνημονίου που έχουν πρόσβαση στις αγορές και όχι στην "μνημονιακή" Ελλάδα. Το Μνημόνιο και οι όροι του υπερτερεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

  Έτσι, η διαδικασία αυτή θα έχει ουσιαστική "αξία" όταν/αν λάβει χώρα η "έξοδος" από το Μνημόνιο, αν και βεβαίως δείχνει την "εμπιστοσύνη" στα ελληνικά δημοσιονομικά και αποτελεί ένα μήνυμα προς τις αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ