Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Μαρ-2018 13:00

  Κομισιόν: Νέα κρατικά φέσια προς ιδιώτες ύψους 4,68 δισ. ευρώ σε 5 μήνες

  Κομισιόν: Νέα κρατικά φέσια προς ιδιώτες ύψους 4,68 δισ. ευρώ σε 5 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:23

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία νέα γενιά από κρατικά φέσια προς ιδιώτες ύψους 4,68 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε μέσα σε μόλις 5 μήνες και μάλιστα παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία αύξησης όσο περνάει ο καιρός. Αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει στην επικαιροποιημένη Εκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης (Compliance Report). 

  Ο λόγος για την έκθεση που αντικαθιστά αυτή του Ιανουαρίου και οδήγησε στην έγκριση (από το EWG της προηγούμενης εβδομάδας) της εκταμίευσης της υπόδοσης των 5,7 δισ. ευρώ που αναμένεται πλέον εντός του Μαΐου (σ.σ. δηλαδή αφού ολοκληρωθεί και η γερμανική κοινοβουλευτική διαδικασία). 

  Οι θεσμοί έπρεπε να ελέγξουν το κατά πόσο μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες με ομαλό τρόπο την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2017 προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση αυτή (σ.σ. μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών).
   
  Στο... ράφι τα μισά λεφτά του ESM για το 2017
   
  Από τα στοιχεία τα οποία έστειλαν οι ελληνικές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Έκθεση προκύπτει ότι ναι μεν ικανοποιήθηκε ο στόχος και μάλιστα με οριακή υπέρβαση (σ.σ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 158% ή κατά 2,53 δισ. ευρώ σε σχέση με το ύψος των δόσεων έναντι στόχου 150% ή κατά 2,4 δισ. ευρώ) αλλά υπάρχουν δύο ανησυχητικά στοιχεία.

  Το πρώτο ανησυχητικό στοιχείο είναι αυτή η νέα γενιά οφειλών και το δεύτερο ότι τα λεφτά που έδωσε ο ESM δεν έφτασαν, παρά μόνο εν μέρει στον προορισμό τους: πληρώθηκαν μόνο τα 866 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν μέσα στο 2017 από τις δόσεις του ESM. 

  Με άλλα λόγια, τα 734 εκατ. ευρώ ακόμη.... πληρώνονται. Και τούτο όταν αναμένεται η επόμενη δόση. Αντιθέτως από κρατικό χρήμα αποπληρώθηκαν "φέσια" - παλαιά και νέα - αξίας 6,34 δισ. ευρώ. 

  H Κομισιόν αναφέρει μεν ότι η καθαρή εκκαθάριση των καθυστερήσεων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 είναι ικανοποιητική αλλά και ότι "η απορρόφηση της χρηματοδότησης του προγράμματος καθυστερεί". Εξηγεί ότι "μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου περίπου 0,3 δισ. ευρώ είχαν κολλήσει σε φορείς του δημοσίου και σχεδόν τα μισά από τα 800 εκατ. ευρώ της 3ης υποδόσης δεν είχαν ούτε καν φτάσει σε αυτούς τους φορείς". Επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις "εξηγούνται εν μέρει από τη σταδιακή μεταφορά κεφαλαίων και από διοικητικούς περιορισμούς κατά την επεξεργασία των πληρωμών" αλλά και λόγω του οικονομικού κλεισίματος του έτους και αναμένεται "τα υπόλοιπα κεφάλαια να απορροφηθούν πλήρως τις προσεχείς εβδομάδες". Αναφορά γίνεται και για τις "διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών" και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης. 


   
   
  Τι είναι τα "φέσια"

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες (άνω των 90 ημερών) είναι κυρίως οφειλές του λεγόμενου "ευρύτερου" δημοσίου. Αφορούν σε ασφαλιστικά ταμεία, σε νοσοκομεία, σε ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ και σε άλλους φορείς που "παράγουν" αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή τους. 

  Τα στοιχεία για τα φέσια
   
  Συνολικά η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες μέσα στο διάστημα Ιούλιος - Δεκέμβριος του 2017 ήταν 7,2 δισ. ευρώ. Η καθαρή μείωση όμως ήταν μόνο 2,53 δισ. ευρώ καθώς αυτή η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,68 δισ. ευρώ αναίρεσε τη διαδικασία απομείωσης. 

  Το υπόλοιπο των οφειλών προς ιδιώτες στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 υπολογίζεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες στα 3,97 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 770 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Αναφορικά με τις νέες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν οφειλές περίπου 1,3 δισ. ευρώ, το Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε σημαντικά η κατάσταση (σ.σ. και με τη μεγάλη αποπληρωμή που έγινε από την ΑΑΔΕ) και καταγράφονται νέες οφειλές 567 εκατομμυρίων ευρώ. 

  Μετά άρχισε μία εκ νέου κλιμάκωση των οφειλών κατά 845 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, κατά 828 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και κατά 770 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
   
   
  "Σκάβουν" τα διαθέσιμα με Repos 5 δισ. ευρώ

  Ένα άλλο στοιχείο της Έκθεσης Συμμόρφωσης των Θεσμών είναι αυτό που αφορά στα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι μετά και την έκδοση 3ετούς ομολόγου ο στόχος για τα διαθέσιμα που θα διαθέτει το ελληνικό δημόσιο στο τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018) άλλαξε από 10,5 δισ. ευρώ περίπου (που υπολογιζόταν τον Ιανουάριο) σε 16,4 δισ. ευρώ. 

  Ωστόσο, όπως προκύπτει από την Έκθεση, η διαφορά αυτή δεν οφείλεται σε αλλαγή της χρηματοδότησης των Θεσμών. O ESM συνεχίζει να συνδέει την 4η αξιολόγηση με 11,7 δισ. ευρώ που υπολογίζει ότι θα έρθουν τον Ιούλιο.

  Αυτό που άλλαξε είναι τα 3 δισ. ευρώ της πρόσφατης έκδοσης ομολόγων, αλλά και η υπόθεση ότι ακόμα 5 δισ. ευρώ θα βρεθούν μέσω μέσα στο 2018 από βραχυπρόθεσμο δανεισμό του δημοσίου από τα διαθέσιμα φορέων του, δηλαδή μέσα από διαδικασίες Repos. Συνεχίζει μάλιστα να καταγράφεται ως αδιάθετο ποσό 27,4 δισ. ευρώ του συνολικού δανείου των 86 δισ. ευρώ.

  Τι αναφέρει η νέα έκθεση για τους πλειστηριασμούς

  Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (σ.σ. υπάρχει νεότερη επισήμανση αφού εκ των υστέρων ικανοποιήθηκε το σχετικό προαπαιτούμενο) η Επιτροπή επισημαίνει ότι το σύστημα σταδιακά επιταχύνεται αλλά "δεν έχει ακόμη αποκτήσει πλήρη δυναμική" Αναφέρεται ότι "θα ήταν επιθυμητό να αυξηθούν περαιτέρω οι καταχωρίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής αποτελεσματική κάλυψη ολόκληρης της επικράτειας". Και αναφέρεται ότι πρέπει να αρθούν οι αντιρρήσεις συμβολαιογραφικών ενώσεων αλλά και να γίνουν άλλες κινήσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος για "να λειτουργήσει ομαλά και αξιόπιστα" αλλά και για να "προσελκύσει ιδιώτες πιστωτές και υποψηφίους εκτός από τις τράπεζες". 

  Επισημαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο, "είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η πλατφόρμα e-auctions θα είναι επιτυχής". Ωστόσο, σημειώνεται πως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι πολλοί προχώρησαν σε εξόφληση χρεών λίγο πριν τον πλειστηριασμό κάτι που "είναι ενδεικτικό του αποτρεπτικού αποτελέσματος" αλλά και "καταδεικνύει ότι πολλοί στρατηγικοί παραβάτες έχουν αποφύγει την εξόφληση των χρεών τους ελλείψει ενός αξιόπιστου μηχανισμού".  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ