Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 13:44

  Χρ. Μεγάλου: Υπάρχει αγορά για τα NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:09

  Στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα αλλά και στις προκλήσεις που ακόμη αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

  Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι "το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπεται ανάπτυξη 2-2,2% για φέτος".

  Αναφερόμενος στην Ελλάδα ως επενδυτική επιλογή, ο Χρ. Μεγάλου επεσήμανε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς ανέφερε πως όλες οι τράπεζες χρηματοδοτούνται από τον ELA εκτός από μία και ότι για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα μετά από χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε πως οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ότι η περαιτέρω ενίσχυση των θέσεών τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

  Ο κ. Μεγάλου τόνισε πως η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014, ωστόσο "αντιμετωπίζουμε ακόμη προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων". Όπως είπε, "έχουμε πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σχέδιο. Νομίζω πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό το σχέδιο".

  Ειδικότερα όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι "υπάρχει αγορά για τα NPLs. Θα πουλήσουμε το πρώτο πακέτο δανείων σύντομα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είμαι αισιόδοξος". 

  Σχετικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως "το σύστημα e πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και είμαι ήδη πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του". "Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία" είπε χαρακτηριστικά.

  Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεγάλου τόνισε πως "πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε στο νέο περιβάλλον της ψηφιοποίησης και του fintech" ενώ εκτίμησε πως όλες και οι τέσσερις ελληνικές συστηματικές τράπεζες είναι σε θέση να προσαρμοστούν.

  Σοφία Κουτάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων