Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 13:02

  Συνάντηση τραπεζών – ΤτΕ με τους "θεσμούς" ενόψει stress tests

  Συνάντηση τραπεζών – ΤτΕ με τους "θεσμούς" ενόψει stress tests
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα​

  Η προετοιμασία των τραπεζών ενόψει των stress tests και οι στρατηγικοί τους στόχοι για το τρέχον έτος, θα τεθούν σήμερα σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τράπεζες και ΤτΕ με τους "θεσμούς".

  Στις χθεσινές επαφές από πλευράς Υπουργείων, ΤτΕ και ΤΧΣ με τους "θεσμούς" δεν έγιναν συζητήσεις επί της ουσίας για το θέμα των αλλαγών του νόμου Κατσέλη, λόγω της απουσίας Υπουργού Οικονομίας, μετά την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου. Στο πλαίσιο μίνι κυβερνητικού ανασχηματισμού, νέος Υπουργός Οικονομίας ορκίστηκε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο κ. Δραγασάκης είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να συζητηθούν ο βαθμός ετοιμότητάς τους, οι προκλήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των τραπεζών ενόψει των stresstests.

  Ενόψει της εκκίνησης των stress tests στις τράπεζες, είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα συναντήσεις τραπεζιτών που μετέχουν στις επιτροπές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τους "θεσμούς". Στις συναντήσεις αυτές, οι εκπρόσωποι των "θεσμών" εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει συντελεστεί αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη – θέματα κομβικά για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων -, αλλά ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία των πλειστηριασμών και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν συντονισμένα, γρήγορα και ομαλά. 

  Μετά τη χθεσινή, αποκλειστική πλέον, ηλεκτρονική διαδικασία των πλειστηριασμών και την αύξηση των πιστοποιημένων συμβολαιογράφων, το κλίμα για τη σημερινή συνάντηση τραπεζών – ΤτΕ με τους "θεσμούς" είναι σαφώς βελτιωμένο. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είχαν αναρτηθεί 2.338 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 332 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα. Το σημαντικότερο είναι ότι ενόψει του πλειστηριασμού, οι οφειλέτες σπεύδουν στο παρά πέντε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους για να μη χάσουν το ακίνητο και όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 20%.

  Με επίκεντρο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και θέματα της ελληνικής Οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας είχε χθες το βράδυ συνάντηση με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ τόσο ο κ. Στουρνάρας, όσο και κα Νουί έχουν τονίσει την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το θέμα των NPLsστην πανευρωπαϊκή του διάσταση, οι προκλήσεις για τις τράπεζες, αλλά και για τις εποπτικές αρχές, θα τονιστούν από την κα Νουί στην ομιλία της αυτή την ώρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο SSM αναμένει μέχρι αύριο από τις ελληνικές τράπεζες τα στοιχεία για την έναρξη της αξιολόγησής τους στο πλαίσιο των stress tests. Τα στοιχεία αφορούν τις εκτιμήσεις της κάθε τράπεζας ξεχωριστά για το προβλεπόμενο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των προβλέψεων και των κερδών/ζημιών της στον ορίζοντα της τριετίας 2018 – 2019 – 2020. Εφόσον ο SSM θεωρήσει ελλιπή ή ανακριβή τα στοιχεία (πράγμα που θα διαπιστώσει με βάση τα δικά του μοντέλα που έχει ήδη "τρέξει" για τις ελληνικές τράπεζες), θα δώσει περιθώριο 2 – 3 ημερών για την υποβολή τελικών, διορθωμένων στοιχείων στη βάση των οποίων θα ξεκινήσει η διαδικασία του stress test.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων