Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Φεβ-2018 07:37

  Νέα ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών

  Νέα ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επίσημη ανακοίνωση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, προκειμένου αυτή να ισχύσει από αύριο 1η Μαρτίου.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο για τη νέα ελάφρυνση των capital controls προβλέπει την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών στα 2.300 ευρώ, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα, το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες, αλλά και νέα αυξημένα όρια στις συναλλαγές του trade finance (εισαγωγές/εξαγωγές). 

  Για την προοπτική της περαιτέρω ελάφρυνσης των κεφαλαιακών περιορισμών είχε ενημερώσει τους τραπεζίτες ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας κατά το πρόσφατο γεύμα εργασίας με τη διοίκηση της ΤτΕ στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Το σχέδιο ανέμενε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ τη συγκατάθεσή τους είχαν δώσει και οι "θεσμοί".

  Σημειώνεται ότι η αναμενόμενη νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έρχεται μετά την πρόσφατη έκδοση του επταετούς κρατικού ομολόγου, με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%. 

  Η προηγούμενη ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών είχε γίνει την 1η Δεκεμβρίου 2017 και με αυτήν είχε επιτραπεί το άνοιγμα νέου λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, από φυσικό πρόσωπο μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστατο λογαριασμός σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα με τον ίδιο δικαιούχο. Πλέον, αναμένεται να επιτραπεί το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού, χωρίς περιορισμούς.

  Επίσης, με την τελευταία χαλάρωση των περιορισμών, επετράπη η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του 100% από χρηματικά ποσά, τα οποία μετά την 1η/12/2017 μεταφέρονται από το εξωτερικό στις τράπεζες στην Ελλάδα.

  Τα βήματα χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών έως την πλήρη άρση τους αποφασίζουν από κοινού Τράπεζα της Ελλάδος και Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν των εξελίξεων στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των συνθηκών του οικονομικού περιβάλλοντος.

  Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ρευστότητας, οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τον ELA στα 19 δισ. ευρώ, ενώ αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 4 δισ. ευρώ το 2017. 

  Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ για τον πρώτο μήνα του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) τον Ιανουάριο του 2018 μειώθηκαν κατά 1.402 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2.541 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2017.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ