Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Φεβ-2018 12:16

  Γ. Στουρνάρας: Το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης δεν πρέπει να δραματοποιείται

  Γ. Στουρνάρας: Το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης δεν πρέπει να δραματοποιείται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:55

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης δεν θα πρέπει να δραματοποιείται καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη, επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην 85η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, την Έκθεσή του για το 2017.

  Όπως τόνισε, οι αναταραχές στις αγορές όπως οι πρόσφατες φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο τις χώρες με αδύναμη πιστοληπτική διαβάθμιση και λιγότερο ισχυρή οικονομία οι οποίες είδαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους να αυξάνονται σημαντικά. Κατά συνέπεια υπό τις παρούσες αβέβαιες συνθήκες η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, αν και είναι επιβεβλημένη προκειμένου η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα, πρέπει να γίνεται με προσεκτικά βήματα. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς αποθέματος ρευστότητας πριν από τη λήξη του προγράμματος δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. 

  Ωστόσο, συμπληρωματικά θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης, συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας: Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες που καθιστούν το κόστος χρηματοδότησης μη ανεκτό. Για να επιτύχει η Ελλάδα την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκούς όρους πρέπει να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να επιβεβαιώσει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να τηρηθούν και να γίνουν με προσεκτικά βήματα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. 

  Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

  Ο κ. Στουρνάρας άνοιξε και θέμα δημιουργίας Bad Bank καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: Μετά τη δημοσίευση σχετικών κατευθύνσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό. 

  Φορολογική κόπωση 

  Όπως τόνισε ο κ. Στούρναρας, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 θα υπερβεί τις προβλέψεις. Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2018, προβλέπεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 ύψους 2,44% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,75%. Εντούτοις, όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών. Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι οριακή, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή νέων φόρων. Αυτό επιβεβαιώνει την φορολογική κόπωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και την ανάγκη αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

  Να εξυψωθεί το κύρος των θεσμών 


  Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για ισχυροποίηση της ανεξάρτητης λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου. Και όπως υπογράμμισε: "Για να καταστεί αυτό εφικτό, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους να αποδεχθούν ότι μόνο κοινωνικά αποδεκτοί και με υψηλό κύρος και ανεξαρτησία θεσμοί, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων εις βάρος άλλων, προάγουν την ευημερία της κοινωνίας ως συνόλου. Για να επιτύχει η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει το κύρος των θεσμών, που είναι συνώνυμο με την εμπιστοσύνη στο μέλλον, να εξυψωθεί. Αδύναμοι και κλειστοί θεσμοί παράγουν αβεβαιότητα και απώλεια προσανατολισμού, ενώ αντίθετα ισχυροί, ανεξάρτητοι, ανοικτοί και κοινωνικά αποδεκτοί θεσμοί είναι απαραίτητοι για την επιστροφή στην ομαλότητα".  

  Καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας τόνισε: Σήμερα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ομαλότητα. Οι αντικειμενικές συνθήκες, όπως καταγράφονται από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, είναι ενθαρρυντικές. Για να αξιοποιηθούν όμως, απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον μέσα σε κλίμα κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής ομαλότητας, που θα πείθει τις παραγωγικές δυνάμεις και τις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα έχει οριστικά απομακρυνθεί από πρακτικές του παρελθόντος και βρίσκεται πάλι σε τροχιά σύγκλισης με την Ευρώπη.  

  Οι αποφάσεις της Γ.Σ.

  Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα εξής:

  Ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Ισολογισμό και τις λοιπές Οικονομικές Καταστάσεις χρήσης 2017 με την επ’ αυτών Ετήσια Έκθεση και την Έκθεση των Ελεγκτών.

  Ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διάθεση των καθαρών κερδών, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καταστατικού, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των ευρώ 941.800.203.- ως εξής:
  - Μικτό μέρισμα προς πληρωμή: ευρώ 0,6720 ανά μετοχή
  σε 19.864.886 μετοχές                                           ευρώ 13.349.203.-

  - Υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο ευρώ 928.451.000.-

  Σημειώνεται ότι επί του μικτού μερίσματος επιβάλλεται φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με συντελεστή 29% καθώς και παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν.

  Δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων [Σ.Α.Τ.] στις 9 Μαρτίου 2018 [record date], τηρουμένων των περιορισμών του άρθρου 8 παρ. 5 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος†**.

  Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην ως άνω καταβολή μερίσματος ορίζεται η 8η Μαρτίου 2018. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος.

  Ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος ορίζεται η 15η Μαρτίου 2018, η δε καταβολή του θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (άρθρο 5.5), καθώς και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων. Πληρώτρια Τράπεζα θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Αναλυτικά οι λεπτομέρειες σχετικά με την καταβολή του μερίσματος περιέχονται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο "Μέρισμα χρήσης 2017".

  Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την καταβολή αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

  Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αμοιβή των Ελεγκτών για τη χρήση 2018.

  Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την απαλλαγή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε προσωπική ευθύνη για τα πεπραγμένα και τη Διαχείριση του έτους 2017.

  Εξέλεξε τον κ. Νικόλαο Σκορίνη ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας.


  Έθεσαν, επίσης, υποψηφιότητα οι ακόλουθοι:
  κ. Ιωάννης Τζαμπάζης: Ψήφοι ΥΠΕΡ: [1.774]. Ψήφοι ΚΑΤΑ: [396].| ΑΠΟΧΗ: [1.698]
  κ. Γεώργιος Τσιάμης: Ψήφοι ΥΠΕΡ: [434]. Ψήφοι ΚΑΤΑ: [396].| ΑΠΟΧΗ: [1.698]

  Εξέλεξε την ελεγκτική εταιρεία Deloitte Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών ως ελεγκτή για τη χρήση 2018.

  Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις της Γ.Σ. στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Ανακοίνωση (258 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ