Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Φεβ-2018 08:00

  Νέο "ραντεβού" τον Μάρτιο για χρέος, Ελληνικό, πλειστηριασμούς

  Νέο "ραντεβού" τον Μάρτιο για χρέος, Ελληνικό, πλειστηριασμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία νέα διορία, περίπου δύο εβδομάδων, έως τη σύνοδο του EuroWorking Group της 1ης Μαρτίου, έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λυθούν τα 2 εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Σχετίζονται με το Ελληνικό (σ.σ. συνεδρίαση ΣτΕ) και με την ομαλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να διενεργούνται απρόσκοπτα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

  Στο χθεσινό Eurogroup κατέστη σαφές στην ελληνική αποστολή ότι μόνο εάν εκπληρωθούν τα 2 (επί συνόλου 110) προαπαιτούμενα, θα ξεκινήσει η διαδικασία (σ.σ. θετική εισήγηση Κομισιόν σε EWG, έγκριση Κοινοβουλίων, ESM κ.λ.π.) για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ της 3ης αξιολόγησης. Μιας αξιολόγησης της οποίας η τεχνική συμφωνία κατέστη εφικτή  τον Δεκέμβριο. Πλέον, στο πιο καλό σενάριο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τοποθετεί 1 μήνα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό την καταβολή της υποδόσης. Ενώ τον Ιανουάριο ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι τα λεφτά θα έρθουν το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου πλέον μιλά για  το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου.
   
  Η σύνοδος του EWG και  το χρέος
   
  Το ζήτημα είναι πλέον οι "σκιές" που δημιουργούνται. Στη σύνοδο του EWG της 1ης Μαρτίου στο "μενού" θα βρίσκεται πέρα από τις εκκρεμότητες και το θέμα του χρέους ,προετοιμάζοντας την υπουργική σύνοδο που θα ακολουθήσει.

  Ο αρχικός στόχος (όπως είχε δομηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς) ήταν το Eurogroup της 12ης Μαρτίου να επικεντρωθεί στο χρέος μαζί με τις υπόλοιπες "παραμέτρους" της μεγάλης αξιολόγησης που ξεκίνησε. Έτσι η κυβέρνηση καλείται να τελειώσει με τα "κατάλοιπα" του παρελθόντος, ώστε να μην σκιάζουν τη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος.

  Το πρώτο βήμα θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 26/2 με την κάθοδο των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα την οποία επιβεβαίωσε χθες ο Επίτροπος  για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. Θα προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα η έλευση των τεχνικών κλιμακίων.

  Χθες, ο Επίτροπος επιχείρησε και να λειάνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πληροφορία για μία λεκτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup (που ασχολήθηκε 2 φορές με το θέμα Ελλάδα για την αποτίμηση προόδου και για την έγκριση του κειμένου του μνημονίου σε επίπεδο ESM).
   
  Η κόντρα Τσακαλώτου  – Ντράγκι
   
  Πληροφορίες κάνουν λόγο για λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με επίκεντρο τους πλειστηριασμούς, αλλά και τη ρήση Ντράγκι για τις πιέσεις στην απόδοση του 7ετούς ομολόγου που πρόσφατα εκδόθηκε.  
   
  Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει κλείσει τελείως το ζήτημα της 3ης αξιολόγησης, αν υπήρχε καλή θέληση. Φέρεται πάντως να ικανοποιήθηκε από τις κατευναστικές δηλώσεις μετά τη σύνοδο. "Δεν έγινε κάτι ξεχωριστό σήμερα", ανέφερε ο Σεντένο, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί να προσθέτει ότι "πάντα στο Eurogroup γίνονται ζωντανές συζητήσεις".

  Επίσης, η ελληνική πλευρά επιχειρηματολόγησε ότι τα δυο εναπομείναντα προαπαιτούμενα συνδέονται με τρίτα μέρη εκτός κυβέρνησης, (δηλαδή με το  ΣτΕ και με τους συμβολαιογράφους) και μετέφερε ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση πως θα προχωρήσουν.

  Σημειολογικά πάντως χθες, παρά τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν στο Eurogroup δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη σύνοδο πέραν της κοινής συνέντευξης Τύπου στην οποία κατ' επανάληψη δημοσιογράφοι ρωτούσαν διευκρινίσεις για το θέμα Τσακαλώτου-Ντράγκι...

  Την προηγούμενη εβδομάδα πηγές του ΥΠΟΙΚ συνέδεαν τους πλειστηριασμούς με την 2η υποδόση (ύψους 1 δισ. ευρώ) που θα είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου. Ωστόσο, στα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου γίνεται εκ νέου σαφές ότι δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της πρώτης υποδόσης αν δεν εκπληρωθούν όλοι οι όροι.
   
  Το ορόσημο της 21ης Ιουνίου
   
  Ο Επίτροπος Μοσκοβισί κατ' επανάληψη αναφέρθηκε στο... τέλος χρόνου. Στην ανάγκη για οριστική συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, εξηγώντας ότι έτσι προκύπτει μία ακόμη ανάγκη: να καταστεί εφικτή  η πρώτη συμφωνία  έναν μήνα νωρίτερα, τον Μάιο. Επανέλαβε και την ανάγκη να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο για την επόμενη ημέρα πριν το Πάσχα για να ενταχθεί η Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ