Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Φεβ-2018 08:26

  Τα δύο "προγράμματα" made in Greece με τους όρους για χρέος - μεταμνημονιακή εποπτεία

  Τα δύο "προγράμματα" made in Greece με τους όρους για χρέος - μεταμνημονιακή εποπτεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το εθνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα αλλά και οι δημοσιονομικές επιταγές - όπως αυτές θα εξειδικεύονται στον νέο πολυετή Προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο 2019-2022) -  θα τεθούν επί τάπητος κατά την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Η έλευσή τους προς το παρόν έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου.

  Στόχος της αποστολής που θα γίνει πριν καν... στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση είναι -όπως έκανε σαφές και ο Επίτροπος Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα - το "πάντρεμα" των εθνικών σχεδιασμών, το αργότερο έως τον Απρίλιο, με τις κοινοτικές επιταγές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στο οποίο, έως τότε, θα πρέπει να ενταχθεί (ξανά) η Ελλάδα.

  Το εθνικό σχέδιο θα πρέπει να περιέχει το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα που τελεί υπό οριστικοποίηση, τα αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση (η Ε. Αχτσιόγλου προανήγγειλε ήδη αύξηση κατώτατου μισθού) αλλά και τις μνημονιακές παρεμβάσεις για τις οποίες πρέπει να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιεί μετά το τέλος του Μνημονίου.

  Δηλαδή, θα πρέπει να περιέχει τις νέες "αιρεσιμότητες" που είναι η προϋπόθεση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, τίθεται ως όρος οι αποφάσεις για τη μετα-μνημονιακή εποπτεία, στις βασικές τους έστω αρχές, να έχουν ληφθεί πριν από τις αποφάσεις για το χρέος. Και τούτο διότι θα πρέπει οι δανειστές, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, να έχουν λάβει εκ των προτέρων κάποιες "λογικές διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του Μνημονίου". Οι αποφάσεις για το χρέος όμως συνδέονται και με το λεγόμενο γαλλικό κλειδί (σ.σ. δηλαδή με την αυξομείωση των παρεμβάσεων στο χρέος ανάλογα με το ΑΕΠ).

  Για να φτάσει όμως η Αθήνα έως τις αποφάσεις για το χρέος, το "γαλλικό κλειδί", αλλά και για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ (σ.σ. που θα κρίνουν και την ανάγκη για το πόσο αυστηρή θα είναι η εποπτεία και η υπεραξιολόγηση για τα μέτρα/αντίμετρα), πρέπει πρώτα να κάνει πράξη μία σειρά από βήματα που δεν είναι εύκολα. Πρέπει να τελειώσει με τις αξιολογήσεις για να δώσει και το "μήνυμα" της "ελληνικής ιδιοκτησίας" του προγράμματος.
   
  Το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί και η υποδόση

  Η κυβέρνηση επιχειρεί έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης. Το πιο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι πρέπει να γίνονται αδιάλειπτα και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αγκάθια υπάρχουν και σε σχέση με το Ελληνικό, τον ΔΕΣΦΑ και τα κρατικά "φέσια" (που πρέπει να απομειωθούν επαρκώς).

  Αυτό που εκκρεμεί είναι να αποτιμηθεί από το EWG μετά από εισήγηση της Κομισιόν ότι η ολοκλήρωση των 110 συνολικά προαπαιτουμένων είναι επαρκής. Μόνο έτσι μπορεί να συνεδριάσει ο ESM για να εκταμιεύσει την 1η υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ.

  Αν οι εκκρεμότητες κριθούν μεγάλες, τότε θα πρέπει να "επιστρέψει" το θέμα στο Eurogroup του Φεβρουαρίου για μια νέα πολιτική απόφαση, κάτι που δεν θα ήταν επιθυμητό. Σε κάθε περίπτωση, κηρύσσεται η έναρξη και της τέταρτης αξιολόγησης, δηλαδή των 88 δύσκολων προαπαιτούμενων, που πρέπει να λήξει χωρίς καμία καθυστέρηση.

  Η σημασία της τέταρτης αξιολόγησης είναι πολύ μεγάλη. Η τεχνική συμφωνία (που πρέπει να έρθει τον Μάιο) θα είναι η "απόδειξη" ότι η Ελλάδα υλοποιεί μόνη της το πρόγραμμα. Όσο για τις πιθανές "ουρές" αυτής της αξιολόγησης θα είναι η "προίκα" της μεταμνημονιακής εποπτείας….

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ