Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Φεβ-2018 12:00

  Πάγωσε το momentum, διατηρούνται οι ελπίδες στη Λεωφόρο Αθηνών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο

  Το χειρότερο σενάριο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά. Την ώρα που είχε θεμελιωθεί ένα ισχυρό ανοδικό momentum στην αγορά, με μια άνοδο της τάξης του 25% από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2017 και ο Γενικός Δείκτης αντίκριζε το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων (επιστροφή, δηλαδή, σε επίπεδα τέλους 2014), σήμανε η ώρα της συνειδητοποίησης στις ξένες αγορές. Το πολυετές ράλι στη Wall Street, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς, βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλη διόρθωση που ήδη μετρά πάνω από 2.200 μονάδες στο NYSE.

  Ο πανικός πωλήσεων στις διεθνείς αγορές που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πυροδοτήθηκε από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία ενέτεινε τις προσδοκίες για επιθετικότερη στάση της Fed, ήτοι περισσότερες από τις αρχικά αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων το 2018. Πολλοί αναλυτές μίλησαν για μια υγιή διόρθωση μετά τα απανωτά ρεκόρ των προηγούμενων μηνών. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ακόμη χαρτογραφηθεί τα όρια της διόρθωσης ή του sell-off, εάν διευρυνθεί η πτώση.

  Ψυχραιμία, μέχρι στιγμής...

  Και επειδή, όταν η Wall φτερνίζεται, οι αγορές κρυολογούν, στα διεθνή χρηματιστήρια ξεκίνησε ένα πτωτικό ντόμινο που, φυσιολογικά, επηρέασε και την Αθήνα, σε μια στιγμή που οι θετικές ειδήσεις έδειχναν να περισσεύουν.

  Η νέα έξοδος στις αγορές για το ποσό των 3 δισ. ευρώ, με 7ετές ομόλογο, επιτόκιο 3,5% και μεγάλο ύψος προσφορών που ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, λόγω των συνθηκών. Ωστόσο, στο Χ.Α. καταγράφηκε πτώση τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή και πλέον δοκιμάζονται κρίσιμες στηρίξεις, στα επίπεδα των 830 και 815 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

   

  χρηματιστηριο αθηνας

   

  Ο Νίκος Καυκάς της Merit Χρηματιστηριακή αναφέρει πως μέχρι στιγμής οι απώλειες του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. ήταν μετρημένες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως εάν συνεχιστεί η υποχώρηση του Dow δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Συνολικά, και σε αντιστοιχία πάντα με το διεθνές κλίμα η διολίσθηση προς την περιοχή των 820-800 μονάδων θεωρείται πιθανή και εντός του βασικού σεναρίου της χρηματιστηριακής για την πορεία της αγοράς.

  Προσοχή στην παγίδα

  Μια αγορά που προέρχεται από δίμηνη ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις 895 μονάδες (ενδοσυνεδριακά την 1η Φεβρουαρίου). Η διόρθωση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, υπάρχει όμως το ρίσκο να εξελιχθεί σε "παγίδα" για όσους επενδυτές μπήκαν στην αγορά σε αυτό το κύμα ανόδου.

  Επί του παρόντος η αγορά δείχνει να βρίσκει στήριξη στις 830 μονάδες, με επόμενα επίπεδα στήριξης να αποτελούν οι 815 μονάδες. Σύμφωνα με αναλυτές, κάτω από αυτά τα επίπεδα υπάρχουν ισχυρές στηρίξεις (απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών), ωστόσο, κάτω από τις 790 μονάδες, αλλάζει εντελώς το παιχνίδι και πλέον η αγορά μπαίνει σε καθοδικό κανάλι.

  Πολύ σημαντική θα είναι η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών που εν πολλοίς τροφοδότησε την ανοδική κίνηση των τελευταίων μηνών. Κρίσιμα είναι τα επίπεδα των 900 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ σε επίπεδο μετοχών η Πειραιώς συνεχίζει να αποτελεί την πλέον "επιθετική" σε άνοδο και πτώση. Ο τίτλος της Πειραιώς μπορεί να υποχώρησε μέχρι και τα 3,3 ευρώ, ωστόσο "μάζεψε" τις απώλειες και σταθεροποιήθηκε. Αντίστοιχη είναι, μέχρι στιγμής, η εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα (η οποία επιβαρύνθηκε από το αδιέξοδο στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής) που προσώρας δεν υποχωρεί κάτω από τα 0,30 ευρώ. Η Alpha Bank έχασε τα 2 ευρώ ενδοσυνεδριακά, πλην εμφανίζει την ηπιότερη συμπεριφορά από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ η Eurobank δοκίμασε τα 0,82 ευρώ (χαμηλό) για να αναζητήσει ισορροπία στα 0,86 ευρώ.

  Να σημειωθεί ότι σε report που δημοσιοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα, η Alpha Finance παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για τον κλάδο και εκτιμά ότι το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει το έτος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της υποαπόδοσης των τραπεζών σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Υποβαθμίζει, ωστόσο, τη σύσταση για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο σε "ουδέτερη", ενώ δίνει τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 0,40 ευρώ.

  Τα top picks

  Οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance από το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίου. Για τον ΟΤΕ, η Alpha Finance διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,35 ευρώ με σύσταση overweight. Για τη Μυτιληναίος διατηρείται η τιμή-στόχος των 14,1 ευρώ και η σύσταση "υπεραπόδοση", ενώ για την Jumbo επικυρώνεται η τιμή-στόχος των 21 ευρώ και η σύσταση "υπεραπόδοση". Επιπλέον, στο model portfolio της χρηματιστηριακής περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ (υπεραπόδοση, τιμή-στόχος τα 8,45 ευρώ), Ελλάκτωρ (υπό αναθεώρηση), Εθνική Τράπεζα (ουδέτερη, τιμή-στόχος το 0,40 ευρώ), ΟΛΠ και Τιτάν (υπό αναθεώρηση).

  Αντίστοιχα, τα top picks της Pantelakis συμπεριλαμβάνονται οι Εθνική (0,45 ευρώ η τιμή-στόχος) και η Alpha Bank (στα 2,90 ευρώ), και οι Μυτιληναίος (13,5 ευρώ η τιμή-στόχος), Jumbo (20 ευρώ) και Motor Oil (24 ευρώ τιμή-στόχος).

  Η συνέχεια

  Όσο για τη συνέχεια, πλέον στις αγορές κυρίαρχο στοιχείο θα αποτελέσει σαφέστατα η μεταβλητότητα. Το Χ.Α. την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί τεράστια πτώση και οι αποτιμήσεις έχουν προσαρμοστεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Η άνοδος που καταγράφηκε την περίοδο 2012 - 2014 αποδείχθηκε ένα μικρό διάλειμμα,καθώς ακολούθησε νέα πτώση. Από τον Φεβρουάριο του 2016 (450 μονάδες) το Χρηματιστήριο είχε σχεδόν φθάσει στο +100% και τώρα βρίσκεται στο +83%, με πολλές μετοχές να έχουν καταγράψει υπερπολλαπλάσια απόδοση.

  Το σημαντικότερο, όμως για τη συνέχεια είναι πως μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις, τόσο από την έκβαση των τραπεζικών stress tests, όσο και από τις δρομολογούμενες νέες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την έναρξη μεγάλων επενδύσεων. Μόνος σοβαρός παράγοντας ανησυχίας είναι η επαναφορά της πολιτικής αβεβαιότητας. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι πριν αρχίσει να γίνεται ορατός αυτός ο κίνδυνος θα χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμη.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων