Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Φεβ-2018 13:36

  Κομισιόν: Ζωτικής σημασίας η σταθερή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις

  Κομισιόν: Ζωτικής σημασίας η σταθερή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:25

  Της Δήμητρας Καδδά

  Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος και το 2019 στο κείμενο των Χειμερινών Εκτιμήσεών της. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ του 2017 αυξήθηκε κατά 1,6% κάνοντας λόγο για οπισθοχώρηση που συνδέεται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Για το 2018 και το 2019 προβλέπει επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ, υπολογίζοντας ότι αυτή θα φτάσει στο 2,5%.

  Η Επιτροπή  στην Έκθεση (σ.σ. που δεν έχει καμία δημοσιονομική αναφορά) περιλαμβάνει μία πολύ σαφή σύσταση για τις μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνει ότι "η σταθερή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχισθεί η οικονομική επέκταση".

  Ο Επίτροπος Μοσκοβισί (που θα βρίσκεται από αύριο στην Αθήνα για επαφές σε πολιτικό επίπεδο αλλά και για ομιλίες σε συνέδρια) ανέφερε για την πορεία της ΕΕ ότι "η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο ισορροπημένη απ' ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία και μπορεί να είναι και πιο βιώσιμη, με την προϋπόθεση να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε έξυπνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές. Το παράθυρο ευκαιρίας για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα παραμείνει ανοικτό για πάντα: τώρα είναι η στιγμή να λάβουμε τις αναγκαίες φιλόδοξες αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης."

  Οι προβλέψεις της Επιτροπής

  Η Κομισιόν προβλέπει γενικά για την Ελλάδα ότι η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης. Παραθέτει τα επίσημα στοιχεία για άνοδο του ΑΕΠ κατά μέσο όρο κατά 1,1% (σε ετήσια βάση) τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017.

  Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι για πρώτη φορά από το 2006 η ελληνική οικονομία έχει θετική τροχιά ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εξαγωγές ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, "σηματοδοτώντας ότι η Ελλάδα επωφελείται επίσης από την ευρύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη και από την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας που επιτεύχθηκε λόγω των διαρθρωτικών  μεταρρυθμίσεων.

  Για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναφέρει ότι ήταν γενικά ισχνή (flat) τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017, "γεγονός που μείωσε κάπως το κενό αποταμίευσης".

  Αναφέρεται στη μείωση των επενδύσεων το ίδιο διάστημα η οποία όπως εκτιμά "πιθανότατα συνδέθηκε με τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης".

  Προβλέψεις

  Για το μέλλον, προβλέπει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019. Επίσης εκτιμά ότι  η σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και του καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

  Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα αναμένεται επίσης να βελτιωθεί περαιτέρω, "παρόλο που οι συνθήκες χρηματοδότησης ενδέχεται να βελτιωθούν σταδιακά, οδηγώντας σε μέτρια αύξηση των επενδύσεων".

  Για το 2019 προβλέπεται ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν πιο δυναμικά και θα αποτελέσουν έναν σημαντικό θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Προβλέπει επίσης ότι θα υπάρξει ισχυρή εξωτερική ζήτηση η οποία θα δώσει ώθηση στις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης το 2018, "υποστηρίζοντας τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας προς τον εμπορεύσιμο τομέα".

  Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή καταγράφει ότι συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 20,7% τον Οκτώβριο του 2017, μειωμένο κατά 2,7% εν σχέση με το τέλος του 2016. "Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, καθώς ο αριθμός του εργατικού δυναμικού ήταν γενικά σταθερός". Σύμφωνα με τα στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 (κατά μέσο όρο σε ετήσια βασή), αναφέρει η Επιτροπή. Εκτιμά ότι η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, παράλληλα με την οικονομική ανάκαμψη.

  Ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,1% το 2017, "λόγω της ανάκαμψης των τιμών της ενέργειας και της αύξησης της έμμεσης φορολογίας". Εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού το 2018.
   

  Η έκθεση

  Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοινώνει πέρα από τις Χειμερινές προβλέψεις δύο ακόμη, μεγαλύτερες, εκδόσεις, αυτές των Φθινοπωρινών και Εαρινών Εκτιμήσεων οι οποίες πέραν των μακροοικονομικών αναφορών έχουν και προβολές για τα πλεονάσματα/ελλείμματα, για το χρέος και για τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ