Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Φεβ-2018 13:11

  Μάρτιο το χρέος, Απρίλιο το "πακέτο εξόδου"

  Μάρτιο το χρέος, Απρίλιο το "πακέτο εξόδου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Οι γενικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα δουλέψει το EWG για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος αναμένεται να τεθούν στη συνάντηση της Πέμπτης (με την επίσκεψη του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, συνοδεία του Ντέκλαν Κοστέλο), αλλά η οριστικοποίηση του "μοντέλου” για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει – εκτός απροόπτου – να είναι έτοιμη στις 12 Μαρτίου στο Eurogroup.

  Παράλληλα θα "τρέξει” η διαδικασία για τη συγκρότηση του "πακέτου” συμφωνίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο, με βασικό στοιχείο τη σύνδεση των αναπτυξιακών στόχων του και την εξυπηρέτηση του χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης. 

  Πρόσωπα - κλειδιά στις διαδικασίες αυτές θα είναι, από πλευράς ΥΠΟΙΚ ο κ. Χουλιαράκης (από το ΓΛΚ), ο κ. Ρέγκλιγκ από την πλευρά του ESM, ο κ. Μοσκοβισί από την πλευρά της Κομισιόν και ο κ. Φάιλμπριφ διάδοχος του Βίζερ από την πλευρά του EWG. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ο κ. Μοσκοβισί ήδη συγκροτεί ομάδα συμβούλων με πείρα στο ελληνικό πρόγραμμα που θα δουλέψουν στην κατεύθυνση αυτή.

  Κρίσιμη είναι έτσι κι αλλιώς η συμμετοχή των υπηρεσιακών του ΟΔΔΗΧ του οποίου η συμβολή στις "ιδέες” Γιουνκέρ έχει υπάρξει μέχρι σήμερα διακριτική αλλά εξαιρετικά ουσιαστική. 

  Το ΔΝΤ με τον (αμερικανό) νέο επικεφαλής για το ελληνικό πρόγραμμα παρ' ό,τι παρακολουθεί και συμμετέχει άμεσα και έμμεσα σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, εντούτοις δεν πρόκειται να εκφρασθεί παρά μόνο μετά τη Σύνοδό του τον Απρίλιο και αφού προηγηθούν οι σχετικές ζυμώσεις – στη διάρκεια της Συνόδου–που αναμένεται να γίνουν στην Ουάσιγκτον και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. 

  Με αυτό τον οδικό άξονα και τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων να κινούνται σχεδόν παράλληλα με τα προσωρινά αποτελέσματα για τη συγκρότηση της συμφωνίας - πακέτο, θα συσσωρεύεται το ποσό που έχει προταθεί ως "μαξιλάρι” για την υποστήριξη της φερεγγυότητας του δημόσιου χρέους μετά το τέλος του προγράμματος. 

  Κάποιες "ιδέες" που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα "ώριμες" τουλάχιστον από πλευράς ESM και Κομισιόν όσον αφορά το είδος της επιτήρησης που θα πρέπει να ενσωματωθεί στη συμφωνία - πακέτο, αφορούν κυρίως στη διασφάλιση της "ανεξαρτησίας" του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με ετήσιους στόχους που θα είναι συνδεδεμένοι ονομαστικά με συγκεκριμένα κρατικά assets.

  Το πλαίσιο αυτό θα αποτελεί, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως στις Βρυξέλλες, ένα πακέτο ενισχυμένης εποπτείας που θα παραμένει όμως μέσα στα όρια των λειτουργιών του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας (6/2pack), αν και "στη μορφή και τη σύνθεση αυτή θα είναι για πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί...". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ