Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιαν-2018 07:54

  "Βατερλό" για το υπουργείο Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί

  "Βατερλό" για το υπουργείο Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ώρα μηδέν για το μοντέλο των οικογενειακών γιατρών και το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (με τη λειτουργία συνολικά 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα- 100 σε πρώτη φάση μέχρι τον Ιούνιο- και με νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών ακόμη και στις περιοχές που δεν προβλέπεται η λειτουργία ΤΟΜΥ). 

  Η αναζήτηση γιατρών που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα εξελίσσεται σε "Βατερλό” για τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Σήμερα λήγει η προθεσμία της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των 2.800 θέσεων (2.152 θέσεων ειδικότητας Γενικής Ιατρικής - Παθολογίας και 677 θέσεων Παιδιατρικής), εντούτοις όπως αναφέρουν πληροφορίες από το χώρο των ιατρικών συλλόγων, μόλις 1 στους 5 ιδιώτες εξέφρασαν ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών περίπου 200 γιατροί έχουν συμμετάσχει στην προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που για την Αττική αντιστοιχούν περίπου 1.200 θέσεις.

  Ιατρικοί σύλλογοι εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα την έντονη αντίθεσή τους, τόσο για τους όρους της "συνεργασίας” με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για τις οικονομικές απολαβές τους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, καλώντας τον Οργανισμό να αποσύρει την πρόσκληση και να προχωρήσει σε συλλογικές συμβάσεις. 

  Είχαν ανακοινώσει πως θα γυρίσουν την "πλάτη” στο νέο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, εξηγώντας ότι η πρόταση των 1.600 ευρώ το μήνα (μέχρι του πλαφόν 2.250 ευρώ μηνιαίως) αναφέρεται σε μικτές αποδοχές και η καθαρή αμοιβή δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, αν αφαιρεθούν η απόδοση φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος. Οι συμβάσεις είναι ατομικές, με διάρκεια ενός χρόνου και δυνατότητα παράτασης μέχρι δύο ακόμη, οπότε οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες.

  Οι γιατροί υπό το παραπάνω σύστημα θα δέχονται ασφαλισμένους  24 ώρες την εβδομάδα (τέσσερα 5ωρα και ένα 4ωρο) και σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αν τα ραντεβού δεν  ολοκληρωθούν στο ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να γίνουν πέραν του ωραρίου, χωρίς να χρεώνονται ως ιδιωτική επίσκεψη. Επίσης αν ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει  με άδεια, θα πρέπει να το δηλώνει και υποχρεούται να αναπληρώσει τις ώρες. 

  Η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ αφορούσε σε οικογενειακούς γιατρούς, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν και άλλες ειδικότητες. Τα περιθώρια ωστόσο πιέζουν, δεδομένου πως σύμφωνα με το Μνημόνιο, η υποχρεωτική υπαγωγή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους θα πρέπει να γίνει το Μάρτιο. Την ίδια ώρα, άγνωστο είναι ακόμη τι θα γίνει με τις δημόσιες Τοπικές Μονάδες Υγείας, μετά το πενιχρό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας το φθινόπωρο, όταν μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. 

  Οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά το επόμενο διάστημα σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος και μένει να φανεί κατά πόσο αυτή θα έχει καλύτερη τύχη. Πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη συνέντευξη δήλωνε πως το 80% των γιατρών που έχουν επιλεγεί για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας είναι κάτω των 40 ετών.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων