Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 10:55

  Έξι τελικά οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες

  Έξι τελικά οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:35

  Εξέπνευσε​ στις 15:00 η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στον διαγωνισμό των 7 τηλεοπτικών αδειών, με τους υποψηφίους να είναι τελικά 6. Η μια εναπομείνασα άδεια, θα επαναπροκηρυχθεί. 

  Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, από τη στιγμή που δεν καλύφθηκε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών δεν υπάρχει θέμα δημοπρασίας, αλλά ούτε και λόγος προσφυγής στο ΣτΕ.

  Αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση των τηλεοπτικών αδειών έναντι τιμήματος 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια, το οποίο θα καταβληθεί σε δέκα ετήσιες δόσεις.  

  ΣΚΑΙ, Star, Alpha, Αντ1, Ε  και Τηλεοπτική Ελληνική έχουν καταθέσει φάκελο 

  Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του το ΕΣΡ κατατέθηκαν 6 αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

  -Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)
  -Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
  -Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
  -Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
  -Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. ("E” TV)
  -Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

  Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ήταν το πρώτο κανάλι που κατέθεσε (προχθές) αίτηση για τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ λίγο μετά τις 10 σήμερα το πρωί ο Γενικός Διευθυντής του Star, Κάρολος Αλκαλάϊ, κατέθεσε φάκελο για τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. ​

  Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ήταν το τρίτο κανάλι που κατέθεσε τον φάκελο υποψηφιότητάς του, ενώ νωρίς το μεσημέρι κατατέθηκαν και οι φάκελοι του Αντ1 και του Ε.

  Τέλος, κατέθεσε φάκελο και η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική η οποία φέρεται να είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη. 

  Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου είχαν προσέλθει συνολικά επτά ενδιαφερόμενοι στα γραφεία του ΕΣΡ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαγωνιστική διαδικασία: οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών E, ALPHA, ANT1, STAR, ΣΚΑΪ και δύο νεοεμφανιζόμενες εταιρείες, η Proteas Production Media και η MIXTA.

  Χθες έγινε γνωστό ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Mega δεν θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς οι μέτοχοι φέρονται να θεωρούν ότι το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ  είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομικό γραφείο των μετόχων ανέλαβε με επιστολή του να ενημερώσει σχετικά τις πιστώτριες τράπεζες.

  Βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.

  Τη Δευτέρα ξεκινάει η αποσφράγιση των φακέλων 

  Η αποσφράγιση των φακέλων και η καταγραφή του περιεχομένου τους θα ξεκινήσει τελικά τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και όχι αύριο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την Παρασκευή. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

  Κατά την αποσφράγιση θα παρίστανται, κατ΄ ανώτατο όριο, δύο άτομα από κάθε μία από τις αιτούσες. Επίσης, όπως είχε δηλώσει το ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια παραλαβής των φακέλων αιτήσεως, δεν προβλεπόταν παρουσία δημοσιογράφων ή/και τηλεοπτικών συνεργείων στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ακολουθήσει ουσιαστικός έλεγχος των κατατεθεισών αιτήσεων και του περιεχομένου τους, προκειμένου το Συμβούλιο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη, συμμετοχής των υποψηφίων στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού.

  Τι προβλέπει ο νόμος για την εναπομείνασα άδεια

  Όσον αφορά την εναπομείνασα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι:

  "Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο".

  Εργαζόμενοι Mega: Κινδυνεύουν οι οικογένειές μας

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, επισημαίνουν ότι "αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του MEGA. Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί και Διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια το κανάλι προκειμένου να μην κλείσει. Τώρα αποκαλύπτεται ότι εξαπατήθηκαν. 

  Στα ταμεία των τραπεζών συσσωρεύθηκαν 50 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. To MEGA οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο".

  Οι μέτοχοι του MEGA και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο" καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ