Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 13:03

  Τα 3 κρίσιμα κείμενα που θα καθορίσουν τους όρους της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση

  Τα 3 κρίσιμα κείμενα που θα καθορίσουν τους όρους της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Πίσω από τη "σκόνη" που έχουν σηκώσει οι δεκάδες εγκύκλιοι και εφαρμοστικές διατάξεις για τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα αλλά και για τις ρυθμίσεις οφειλών και τις "παροχές" από το υπερ-πλεόνασμα, συνεχίζονται οι διεργασίες που επιχειρείται να οδηγήσουν σε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

  Έχουν ως επόμενο μεγάλο ορόσημο τον εφαρμοστικό-"μαμούθ" που οριστικοποιείται για να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 8/1 (σ.σ. όπως τουλάχιστον έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στους θεσμούς) με στόχο την σύνοδο της 11ης Ιανουαρίου σε επίπεδο EuroWorking Group.

  Ουσιαστικά στη Σύνοδο αυτή, όπως και στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που θα ακολουθήσει (σ.σ. και στο οποίο επιχειρείται η πολιτική συμφωνία), τρία πακέτα κειμένων θα κρίνουν την πορεία των πραγμάτων, αλλά και τις πιθανές νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Αθήνα:

  1. Η  Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) οριστικοποιείται από την Κομισιόν καταγράφοντας αν έγιναν ή αν θα γίνουν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Καταγράφει όμως αριθμητικά και τα προαπαιτούμενα της επόμενης, τέταρτης αξιολόγησης, ορίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και περικλείει τα κείμενα της συμφωνίας (SMOU- TMU) με τα "ψιλά γράμματα" που θα φανούν... αργότερα. Σημειώνεται ότι προ εβδομάδων είχαν οριστεί 82 προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση, πέραν των 110 περίπου προαπαιτούμενων της τρίτης που τώρα επιχειρείται να κλείσουν.

  2.   Η Επιστολή Προθέσεων των κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτου και Στουρνάρα προς το ΔΝΤ ουσιαστικά συνιστά μία επικαιροποίηση του μνημονίου με το ΔΝΤ ώστε να γίνει "συμβατό" με τις αλλαγές που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση στο κοινοτικό μνημόνιο. Μένει να φανεί στα τελικά κείμενα πώς θα αποτυπωθούν τα νέα προαπαιτούμενα (σ.σ. το αρχικό κείμενο προέβλεπε 21 εκ των οποίων τα 17 έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του 2017) και αν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις. Η επιστολή θα συνοδεύει τα κείμενα του μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP) και την θέση του Ταμείου που θα πρέπει να εγκριθεί σε επίπεδο ΔΣ πιθανότατα αμέσως μετά το Eurogroup, αν αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα (σ.σ. επισήμως η πρώτη και μοναδική αξιολόγηση με το ΔΝΤ θα έπρεπε να κλείσει στις 15/2).

  3. Ολοκληρώνεται ο οικονομικός απολογισμός του οικονομικού επιτελείου. Αφορά στα (ταμειακά) πλεονάσματα του 2017 όπως αυτά διαμορφώθηκαν με βάση την πληρωμή των μερισμάτων αλλά και στα έσοδα του Δεκεμβρίου, στις τελικές δαπάνες ΕΣΠΑ που εστάλησαν στις 31/12 ως αιτήσεις πληρωμών στην ΕΕ αλλά και στα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 όπως θα προκύπτουν από τους πρώτους, πρόδρομους δείκτες.

  Ούτως ή άλλως, ο τελικός οικονομικός απολογισμός θα γίνει πολύ αργότερα, τον Απρίλιο και το αποτέλεσμά του θα αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου μαζί με το αποτέλεσμα της τέταρτης αξιολόγησης για τα μέτρα, τα αντίμετρα αλλά και για το "καθεστώς" μετά το 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ