Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιαν-2018 21:01

  Οι "σκληρές" απαιτήσεις του EWG και η δόση των 9,8 δισ. προβληματίζουν την Αθήνα

  Οι "σκληρές" απαιτήσεις του EWG και η δόση των 9,8 δισ. προβληματίζουν την Αθήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Αυτή την φορά στο EWG, τον κ. Χουλιαράκη θα τον "υποδεχθεί” μαζί με τον κ. Βίζερ που αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος, ο Ολλανδός Χανς Φλάιμπριφ. Αυτό το όνομα θα το ακούμε συχνά μέχρι και τις 20/8, αλλά και μετά... Είναι ο νέος πρόεδρος του EWG που θα διαδεχθεί τον κ. Βίζερ στο EWG.

  Τον συνοδεύει η φήμη του για τις συμπάθειές του με τον πάλαι ποτέ ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε. Όπως άλλωστε και τον μέχρι πρότινος "προϊστάμενό” του τον κ. Ντάισελμπλουμ, μέχρι πρότινος επικεφαλής στο Eurogroup, που τον διαδέχθηκε ο Πορτογάλος κ. Σεντένο. 

  Το "σύστημα”, όπως παρατηρούν καλά ενημερωμένες πηγές στις Βρυξέλλες, παραμένει - διακριτικά – υπό την επιρροή του κ. Σόιμπλε παρά την κυβερνητική αβεβαιότητα που επικρατεί στο Βερολίνο λόγω της δυσκολίας συγκρότησης κυβέρνησης.

  Μέσα σε αυτό το "κλίμα” η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποδείξει στις 11 Ιανουαρίου, την συνέπειά της στο Staff Level Agreement, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως στις Βρυξέλλες.  Και το EWG καλείται επίσης με επαρκή αυστηρότητα, τονισμένη λίγο περισσότερο από ό,τι συνήθως λόγω της ανάληψης καθηκόντων από τον κ. Φλάιμπριφ, να αποδείξει ότι το ελληνικό πρόγραμμα "πέτυχε”, αποδίδοντας μία αυξημένη δόση της τάξης των 9,8 δισ. ευρώ.

  Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο "νέος” επικεφαλής του EWG, παρ' ότι ως είθισται στην πρώτη του εμφάνιση θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός, εν τούτοις το κλίμα στο EWG είναι έτοιμο να υποδεχθεί "μόνο καλά νέα”. Αλλά ακόμα και αν οι δυσκολίες από πλευράς Αθήνας αφήσουν κάποιες εκκρεμότητες που δεν προλάβουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, "θα υπάρξουν τα περιθώρια για μία διαχείριση χρόνου” τέτοια, που δεν θα εκτροχιάσει τις ημερομηνίες των εκταμιεύσεων περισσότερο από ένα μήνα.

  Όπως υποστήριξε στο Capital.gr αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας, "οι ιταλικές εκλογές και ο τελικός κύκλος διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο” πρέπει να βρουν "την τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωμένη και τις εκταμιεύσεις του προγράμματος on track...”.

  Αν ερμηνεύσει κανείς την χρήση πληθυντικού για την εκταμίευση της διογκωμένης δόσης, προκύπτει η σοβαρή πιθανότητα της καταβολής τους σε περισσότερες της μιας "δόσης” είτε λόγω διορθωτικών εκκρεμοτήτων από την πλευρά  της Αθήνας είτε λόγω του τρόπου οργάνωσης του δανεισμού από τον ESM.

  Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Σόιμπλε περιμένει από τους "νέους” στην θέση τους κ.κ. Φλάιμπρι(ε)φ και Σεντένο ένα "επιτυχημένο” πρόγραμμα για να περάσει από την γερμανική Βουλή την έγκριση της δόσης...

  Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής παρ' ότι τυπικά συνδέεται με την έναρξη του νέου κύκλου συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εν τούτοις – σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Μπριλάντι(ε)φ – "δεν πρόκειται να παράξει "νέα” πριν από την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης...”. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ