Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 22:20

  Χουλιαράκης: Μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  Χουλιαράκης: Μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:15

  Των Δήμητρας Καδδά, Μαρίας Νταλιάνη 

  Τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες προστασίας ηλικιωμένων, για τις μονάδες για άτομα με αναπηρία και με νοητική υστέρηση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό. 

  Παραδέχθηκε ότι  "οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν" και είπε ότι "καθήκον του ΥΠΟΙΚ είναι να τους προβλέπει και να τους μειώνει". Εκτίμησε όμως ότι ολοκληρώνεται το 2017 από πολύ καλύτερη θέση από το 2016. "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αβεβαιότητα αίρεται και πως ένας καθαρός δρόμος εξόδου είναι ορατός" επισήμανε.

  Ανέφερε ότι  κλειδί για την σταθεροποίηση της οικονομίας ήταν η εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2016 και του 2017. "Κανείς προϋπολογισμός δεν μπορεί να πετύχει πολλούς στόχους ταυτόχρονα" παραδέχθηκε. Είπε ότι μπορεί να πετύχει 1 ή το πολύ 2 στόχους. Μιλώντας για τους προηγούμενους 2 προϋπολογισμούς είπε ότι η στρατηγική τους ήταν διπλή, από την μία πλευρά η εμπέδωση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών για να εμπεδωθεί η αξιοπιστία των αγορών ως προϋπόθεση "για να βγούμε από το πρόγραμμα" και από την άλλη πλευρά "να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά".

  Αξιοπιστία και προστασία χαρακτηρίζει και τον προϋπολογισμό του 2018, ανέφερε. Και είπε ότι η πολιτική που ασκείται προσδιορίζεται από το οικονομικό περιβάλλον αλλά και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

  "Το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής" είπε. η κυβέρνηση ανέφερε, φροντίζει να βρίσκει χώρο για να ενισχύει τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας με δημοσιονομικό χώρο 320 εκατ ευρώ "για να φέρει 1 χρόνο νωρίτερα την σημαντική αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων", για τα σχολικά γεύματα και για τους βρεφονηπιακούς.  Όσο η οικονομία προχωρά θα μπορεί να πορεύεται σε μείωση των φορολογικών βαρών ανέφερε και περιέγραψε τα 3,5 δις ευρώ των αντίμερων του Μεσοπροθέσμου. "Αλλά και το πεδίο που υπάρχει περιθώριο λαμβάνουμε μέτρα από τώρα" πρόσθεσε και προανήγγειλε την μείωση του ΦΠΑ στις μονάδες προστασίας ηλικιωμένων.

  Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κάνοντας έναν απολογισμό του 2017 όπως είπε ανέφερε ότι:
  ·         Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τρέχουσες τιμές κατά 4,4 δις (από τα 174,2 δισ στο τέλος του 2016 σε  178,6 δις ευρώ στο τέλος του 2017 ή με ρυθμό 2,5%  
  ·         Το 11μηνο του 2017 το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν θετικό (130.000) οδηγώντας σε μείωση της ανεργίας στο 20,5% Παραδέχθηκε πάντως ότι η ανεργία παραμένει υψηλή και πολλές θέσεις εργασίας είναι υποαμοιβόμενη.  Και είναι "κάτι που μας απασχολεί" είπε
  ·         Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 2 αξιολογήσεις και υλοποιούνται τώρα μία σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που "αίρουν στρεβλώσεις"
  ·         Η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού και η σημαντική υπέρβαση του στόχου που δεν επιδίωξε η κυβέρνηση οδήγησε για πρώτη φορά από το 1973 σε πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,7% και σε ταχύτερη έξοδο από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία εισήλθε το 2009.
  ·         Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με πρώτη έξοδο δανεισμού το καλοκαίρι και τον Νοέμβριο με την ανταλλαγή των ομολόγων.
  ·         Μειώθηκε σημαντικά η εξάρτηση των τραπεζών από το ELA κατά 24 δις ευρώ στα 19,9 δις ευρώ
  ·         Οι καθαρές ροές καταθέσεων από το τέλος του 2016 έως τον Οκτώβριο είναι θετικές και έχουν επιταχυνθεί σημαντικά το τελευταίο τα΄ριμηνο
  ·         Επιταχύνθηκε η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων. Ο οδικός χάρτης μας φέρνει πιο κοντά στην κατάργησή τους.
  ·         Σημαντική επιτάχυνση των επιτοκίων δανεισμού των 10ετών ομολόγων.

  Απάντηση Χ. Σταικούρα
   
  Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας για να απαντήσει στις τοποθετήσεις του κ. Χουλιαράκη  που μίλησε και για "προχειρότητα στις προτάσεις της ΝΔ που τον τρομάζει" είπε ότι είναι σωστά τα στοιχεία του απολογισμού το 2017 σε σχέση με το τέλος του 2016.

  Αλλά λησμονήσατε για το που ήταν στο τέλος του 2014, πρόσθεσε ο κ Σταϊκούρας. Τότε ήταν υψηλότερες οι καταθέσεις, η ανταγωνιστικότητα, δεν υπήρχε  ELA, επισήμανε. Για την επισκόπηση δαπανών επανέλαβε την ερώτησή που έχει καταθέσει για τους κωδικούς περικοπής δαπανών και ζήτησε να λάβει τα στοιχεία.

  Για την πρόταση πολιτικής της ΝΔ επισήμανε ότι "καμία μεταμόρφωση δεν έχει γίνει, τα  ίδια λέγαμε και τα ίδια λέμε. Εξήγησε ότι προτείνουμε την μείωση 3 φόρων με διατήρηση της αναλογίας 1 προς 5 στο δημόσιο. Μπορούμε να πείσουμε τους δανειστές επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας ότι ο ρυθμός του ΑΕΠ θα είναι υψηλότερος μέχρι το 1,9% αντί  για το 1%  που αναφέρουν σήμερα οι εκθέσεις.  Έτσι, ο βαθμός συσχέτισης του χρέους θα είναι διπλάσιος και έτσι μπορούμε να υλοποιήσουμε την πρότασή μας, επισήμανε.

  Ο κ Χουλιαράκης απάντησε ότι  "το 2014 ήταν χρονιά ανάκαμψης αν και αναιμικής, δεν αμφιβάλω" Με την απάντησή του αυτή όμως επιφύλαξε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση  καθώς νωρίτερα στην διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό ο κ. Βούτσης παρενέβη για να υποστηρίξει ότι το 2014 δεν ήταν έτος ανάπτυξης κι ότι αυτό περίπου είναι ψεύδος.

  Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι "γι' αυτό που επίσης δεν αμφιβάλω είναι ότι το τέλος του 2014 βρήκε τη χώρα με επιτόκια δανεισμού 8%, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα που να στηρίξουν μία ανεξάρτητη έξοδο. Και έτσι τον Φεβρουάριο του 2015 περίμενε στη γωνία όποια κυβέρνηση είχε εκλεγεί". Απαντώντας για την επισκόπηση δαπανών είπε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι από λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και ένα μέρος από τη νέα συμφωνία με την ΔΕΗ (90 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση) και από 2-3 άλλες πηγές που δεσμεύθηκε να κοινοποιήσει γραπτώς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων