Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 08:32

  Παραμένει σε τέλμα η λιανική ρεύματος, τέσσερις δημοπρασίες έρχονται το 2018

  Παραμένει σε τέλμα η λιανική ρεύματος, τέσσερις δημοπρασίες έρχονται το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Με τέσσερις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο  θα συνεχιστεί και το 2018 η παραχώρηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ σε ιδιώτες προμηθευτές.

  Συνολικά το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημοπράτηση 1126MWh/h (οι τρεις πρώτες δημοπρασίες από 192MWh/h και η τέταρτη 550MW/h). Εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα για τη μη επίτευξη των στόχων του μνημονίου για το μερίδιο της ΔΕΗ στο β εξάμηνο του 2017 και εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθούν τουλάχιστον 450 MWh/h επιπλέον. 

  Οι τέσσερις δημοπρασίες προβλέπονται στην πρόταση του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ.

  Να αναφερθεί πάντως ότι στη συμφωνία που έγινε γνωστή για το κλείσιμο της αξιολόγησης προβλέπεται η δυνατότητα να μειωθούν οι ποσότητες που δημοπρατούνται στα ΝΟΜΕ καθώς θα προχωρήσει η αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ.

  Το πρόβλημα για την αγορά είναι ότι η προμήθεια ρεύματος συνεχίζει να βρίσκεται σε τέλμα και σύμφωνα με πληροφορίες το Νοέμβριο (τα επίσημα στοιχεία ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί) καταγράφεται νέα αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ αντί για μείωση. Τον Οκτώβριο το μερίδιο της ΔΕΗ είχε πέσει στο 83,21% ενώ το Νοέμβριο φέρεται να έχει επανέλθει πάνω από το 84%.

  Η κινητικότητα αυτή πάντως είναι ενδεικτική και του ευμετάβλητου της κατάστασης στην αγορά προμήθειας, καθώς οι μεγαλύτερες μετακινήσεις αφορούν σε μεγάλους πελάτες της μέσης τάσης. Εκεί και τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα αλλά και ο ανταγωνισμός εντονότερος.

  Έτσι εάν μία βιομηχανία ή μια μεγάλη αλυσίδα αλλάξει προμηθευτή, η αλλαγή αυτή γίνεται αντιληπτή και στα μερίδια αγοράς, που μετρούν όγκους κατανάλωσης και όχι αριθμούς μετρητών. Αντίθετα στους μετρητές της χαμηλής τάσης η εικόνα παραμένει υποτονική και οι αριθμοί για τους εναλλακτικούς παρόχους παραμένουν μικροί. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων