Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 16:13

  Ποιες αλλαγές αποφασίστηκαν στο νόμο Κατσέλη

  Ποιες αλλαγές αποφασίστηκαν στο νόμο Κατσέλη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με αυστηρό μηχανισμό screening όλων των αιτούντων και προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2018, θα λειτουργήσει εφεξής ο νόμος Κατσέλη. Στόχος είναι το μεγάλο "ξεκαθάρισμα" δανείων ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία κρύβεται μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών που καταχρώνται το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου, το οποίο προορίζεται μόνο για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες.

  Οι αλλαγές στο νόμο που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τους "θεσμούς" το προηγούμενο Σάββατο και οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στους επόμενους 1 – 2 μήνες, προβλέπουν άμεση έξωση από το νόμο όσων δεν δικαιούνται την προστασία του και επιβάλλουν άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του αιτούντος. Όσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτή θα ισχύσει μέχρι τις 31/12/2018, οπότε και λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, χωρίς να τίθεται θέμα παράτασης της προστασίας της.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η πληρότητα των κριτηρίων για την υπαγωγή ενός οφειλέτη στο νόμο Κατσέλη δεν θα κρίνεται πλέον όταν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά εξαρχής και με την προϋπόθεση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος. 

  Πέραν της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στο νόμο θα απορρίπτεται αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του. Ως δόλος θα εκλαμβάνεται π.χ. η μεταβίβαση (πώληση) ακινήτων σε συγγενείς, η απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, η πτώχευση εταιρίας κ.λπ.  

  Το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα προβλέπει ότι όσοι αποδεικνύεται πως χρησιμοποιούν το νόμο για να αποφύγουν την αποπληρωμή οφειλών τους, θα χάνουν αυτομάτως την προστασία των διατάξεών του και θα ενεργοποιούνται εναντίον τους τα καταδιωκτικά μέτρα των οποίων είχαν πετύχει αναστολή. Την προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών θα χάνουν όσοι αναβάλλουν την δικάσιμο της αίτησής τους, καθώς μετά από δύο αναβολές θα γίνεται έλεγχος για το εάν πράγματι ο αιτών πληροί τα κριτήρια του νόμου και εάν όχι θα αποπέμπεται αυτομάτως από αυτόν. 

  Η αποπομπή από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου θα ενεργοποιείται και εφόσον ο οφειλέτης παύσει να ανταποκρίνεται στο συμφωνημένο πλάνο αποπληρωμής της οφειλής του. Ωστόσο, εάν έχασε το πλάνο αποπληρωμής διότι χειροτέρευσε η οικονομική του θέση, τότε ο οφειλέτης θα μπορεί να διεκδικήσει την εκ νέου υπαγωγή του στο νόμο, αποδεικνύοντας στο δικαστήριο την επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

  Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη θα προβλέπουν επίσης ότι η ευνοϊκή ρύθμιση ενός οφειλέτη δεν θα μπορεί να κληρονομηθεί. Δηλαδή, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αποβιώσει, οι κληρονόμοι του θα αναλάβουν το χρέος στην αρχική του μορφή και όχι με την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή του. Εξαίρεση θα υπάρχει στην περίπτωση που το ακίνητο που θα κληρονομηθεί χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία από τους κληρονόμους του οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή, οι κληρονόμου θα πρέπει να πάνε στο δικαστήριο και να ζητήσουν ευνοϊκή ρύθμιση οι ίδιοι και με βάση τα δικά τους οικονομικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη στο σημείο αυτό, ουσιαστικά του δίνει παράταση ζωής ακόμη και για 20 χρόνια μετά, δεδομένου ότι τυπικά η ισχύς του παύει στα τέλη του 2018.

  Στις τροποποιήσεις του νόμου θα υπάρχουν επίσης προβλέψεις για:

  - Να λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει από το "κούρεμα" ασφαλιστικών οφειλών και που έχει ως αποτέλεσμα απώλεια σύνταξης και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τον οφειλέτη.
  - Να υπάρχει εύλογη περίοδος για την αποπληρωμή δόσης που αποφασίζει το δικαστήριο (δηλ. στην περίπτωση που η τράπεζα ασκήσει έφεση για υψηλότερη καταβολή δόσης από τον οφειλέτη και αυτή εγκριθεί, να υπάρχει λογική περίοδος μετάβασης από την προηγούμενη χαμηλότερη στην υψηλότερη δόση).
  - Να μειωθούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αίτηση υπαγωγής στο νόμο και μάλιστα αυτά να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά από τους διάφορους φορείς και να φτάνουν έτσι στο δικαστήριο.
  - Να υπάρξει βελτίωση της θέσης του συνεργάσιμου εγγυητή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων