Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 12:01

  Στο 1,3% η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο - Κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών

  Στο 1,3% η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο - Κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:26

  Της Δήμητρας Καδδά
   
  Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Ο λόγος για μία επίδοση κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί κατά μέσο όρο αύξηση ΑΕΠ κατά 2% το δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Προϋπολογισμού για άνοδο κατά 1,6% του ΑΕΠ το 2017.

  Πάντως, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μία πολύ μεγάλη αναθεώρηση προς τα πάνω των επιδόσεων του 2ου τριμήνου. Πλέον καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,6% (από 0,8% αύξηση ΑΕΠ το Β τρίμηνο που ανέφερε η ανακοίνωση της 1ης Σεπτεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ). Παραμένει στο 0,4% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2017.

  Η επιτάχυνση ήταν αναμενόμενη λόγω κυρίως του τουρισμού και πλέον μένει να φανεί ποια θα είναι η πορεία του 4ου τριμήνου η οποία με μεγάλο "στοίχημα" την διανομή του μερίσματος θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. 

  Τριμηνιαίες μεταβολές

  - Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.

  - Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.

  - Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.

  - Αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.

  Ετήσιες μεταβολές

  - Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,0% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.

  - Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.

  - Αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6%.

  - Αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

  ΣΟΚ σε επενδύσεις – κατανάλωση

  Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μεγάλη μείωση της κατανάλωσης (κατά 1% που προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο λόγω της υπερσυγκράτησης δαπανών). Καταγράφουν επίσης και πολύ μεγάλη μείωση των ιδιωτικών Επενδύσεων (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) κατά 8,5%.

  Αύξηση κατά 7,8% κατέγραψαν οι εξαγωγές, κυρίως αυτές των υπηρεσιών λόγω του τουρισμού (αύξηση κατά 12,6% στις εξαγωγές υπηρεσιών). Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίστηκαν από αύξηση κατά 9,3% των εισαγωγών.  

  Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων αναθεωρήθηκε λόγω της αναπροσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών με βάση τα νέα ετήσια στοιχεία που δόθηκαν προ ημερών στην δημοσιότητα. Οι λόγοι αναφέρει, σχετίζονται με νεότερα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης αλλά και βραχυχρόνιων δεικτών.

  Από τρίμηνο σε τρίμηνο η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 0,3% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

   

  Θα επαληθευθεί ο στόχος του 2017, λέει το ΥΠΟΙΚ 

  Πηγές του ​ΥΠΟΙΚ για την ανακοίνωση περί ΑΕΠ ανέφεραν ότι "είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το  δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%".

  Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, επισήμαναν ότι "το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε  ασφαλή συμπεράσματα για το 2017".

  Πρόσθεσαν ότι "πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού  για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017".

  Διαβάστε ακόμη: 

  ΠΑΣΟΚ: Σταθερά κάτω από τον πήχη της ανάπτυξης ο κ. Τσίπρας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ