Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 08:07

  Στη Νέα Υόρκη μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη Νέα Υόρκη μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία σειρά από γεγονότα περιορίζουν δραστικά τον ωφέλιμο χρόνο που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση και οι θεσμοί για δια ζώσης διαπραγματεύσεις προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

  Το Capital link forum που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη στις 11/12 προσελκύοντας πέρα από τους εκπροσώπους των θεσμών και τους κορυφαίους υπουργούς του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, τραπεζίτες προέδρους μεγάλων ελληνικών εταιρειών και οικονομολόγους, περιορίζει χρονικά τις δυνατότητες επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

  Έτσι, έως αυτό το χρονικό ορόσημο, αυτό που επιχειρείται από όλες τις πλευρές είναι να επιτευχθεί έστω μία πρώτη τεχνική συμφωνία στα δεκάδες προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (σ.σ. το ποσοστό επίτευξης φτάνει στο 30% επί συνόλου 101 προαπαιτούμενων από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών, στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 20 προαπαιτούμενα του ΔΝΤ που έχουν παρόμοιο ποσοστό επίτευξης).

  Οι θεσμοί είναι δεδομένο ότι δεν θα γυρίσουν στην Αθήνα πριν την 27η Νοεμβρίου που συνεδριάζει το EuroWorking Group λόγω των αργιών αυτής της εβδομάδας (Ημέρα των Ευχαριστιών). Δημιουργείται έτσι ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας λίγων ημερών από την 28η - 29η Νοεμβρίου έως την 4η Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει αυτή η πρώτη τεχνική συμφωνία (SLA) ή έστω μία δήλωση περί μεγάλης προόδου στις διαπραγματεύσεις με εντολή να συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

  Ούτως ή άλλως ο χρόνος για την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας έχει οριστεί για πολύ αργότερα: για τις 22 Ιανουαρίου όταν συνεδριάζει για πρώτη φορά το Eurogroup το 2018. Αυτό σημαίνει ότι λίγες μέρες πιο πριν θα πρέπει να έχουν καταφέρει οι θεσμοί να ολοκληρώσουν τη σύνταξη του Compliance Report το οποίο θα αποτιμά την πρόοδο και θα ορίζει τη νέα γενιά προαπαιτούμενων της τετάρτης αξιολόγησης η οποία θέλουν να τελειώσει πάσει θυσία τον Μάιο - Ιούνιο μαζί με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ώστε να μείνει ανοικτός ο δρόμος "εξόδου".
   
  Προϋπολογισμός στη Βουλή
   
  Η επόμενη πράξη πάντως αναμένεται πάρα πολύ σύντομα, αύριο, με την κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες βασίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% - 2,5% του ΑΕΠ φέτος και σε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι προβλέψεις αυτές έχουν ενσωματώσει και το μέρισμα το οποίο επίσης αύριο ψηφίζεται από τη Βουλή έχοντας το πολιτικό "ΟΚ" των Θεσμών.
   
  Τα μεγάλα μέτωπα
  Παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο εργασιακό αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνονται στις μεγάλες εκκρεμότητες της 3ης αξιολόγησης μαζί με τα κορυφαία αγκάθια της ΔΕΗ και των τραπεζών. Ειδικά αναφορικά με το υπερταμείο, πρέπει να ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο αλλά και η μεταφορά των ΔΕΚΟ. Επίσης ειδική σημασία δίδεται στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας αρχών όπως η ΕΛΣΤΑΤ, και η εφαρμογή των παρεμβάσεων στο δημόσιο.

  Υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που θα πάρουν χρόνο όπως αυτές για την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, για το κτηματολόγιο, για την ενίσχυση της ΑΑΔΕ με την μορφή της αύξησης των λειτουργικών της και των στελεχών της.

  Πάντως, τον δρόμο για την δ’ αξιολόγηση θα πάρουν οι αντικειμενικές αξίες υπό το βάρος των προβλημάτων στον επαναυπολογισμό τους, αλλά και δεδομένου ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, στόχος είναι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ώστε να επηρεαστούν οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για το τέλος του προγράμματος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων