Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 08:05

  Αρχίζει η μάχη για τα προαπαιτούμενα - τέλος χρόνου σε 20 ημέρες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αρχίζει η μάχη για τα προαπαιτούμενα - τέλος χρόνου σε 20 ημέρες

  Της Δήμητρας Καδδά

  Παράλληλα με τις εξαγγελίες του μερίσματος, την απόφαση για χαλάρωση κεφαλαιακών ελέγχων και την δρομολόγηση του swap των ομολόγων, επιχειρείται να προωθηθούν και τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης καθώς ο χρόνος τελειώνει.

  H συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου έχει συνδεθεί χρονικά με μία έστω πρώτη τεχνική συμφωνία και η κυβέρνηση δεν θέλει να "χάσει" το ορόσημο που θα ανέστρεφε το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει.

  Ένα από τα μεγάλα επόμενά της βήματα άλλωστε είναι η κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21/11 ο οποίος θα καταγράφει πέρα από το μέρισμα και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την προσαρμογή της κυβέρνησης στις χαμηλότερες προβλέψεις της Επιτροπής για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος (έναντι 1,8% προηγουμένως), επιχειρεί να διασφαλίσει έγκριση των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και στο φάσμα του 2,5% του ΑΕΠ έναντι 2,2% του ΑΕΠ στο Προσχέδιο του Οκτωβρίου αλλά και 1,75% του ΑΕΠ μνημονιακής πρόβλεψης.

  Οι τηλεδιασκέψεις αναμένεται να συνεχισθούν έως την 27η Νοεμβρίου όταν στο EWG θα γίνει ο επόμενος πολιτικός απολογισμός αλλά και θα δοθεί η "γραμμή" για την δεύτερη άφιξη των δανειστών στην Αθήνα. Η προηγούμενη καταγραφή έδειχνε βαθμό ετοιμότητας στο 25%-30%.

  Πέρα από το "αριθμητικό" πρόβλημα υπάρχει και το ουσιαστικό. Κάποια προαπαιτούμενα έχουν πιο μεγάλη σημασία από άλλα. 

  Η έναρξη – έστω και μερικώς – των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως την 29η Νοεμβρίου θεωρείται καταλυτική για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο και δείγματα γραφής για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που καθυστερούν με τους δανειστές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η πορεία τους το 2018 κατά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

  Οι θεσμοί φέρεται να ανησυχούν και για τα δικαστικά ζητήματα, στα οποία η λύση δεν είναι τόσο απλή. Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του κ. Γεωργίου, καθώς και για την υπόθεση των διώξεων για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

  Παραμένουν επίσης οι εκκρεμότητες και αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, τις παρεμβάσεις στις αγορές, τις φορολογικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τις αντικειμενικές και βέβαια το εργασιακό που αποτελούν ζητήματα τα οποία σηκώνει "ψηλά" στην ατζέντα το ΔΝΤ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων