Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 13:51

  Sefcovic (αντιπρόεδρος ΕΕ): Γρήγορα η λύση για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Sefcovic (αντιπρόεδρος ΕΕ): Γρήγορα η λύση για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την εκτίμηση ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την πώληση του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ, εξέφρασε προ ολίγου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

  Το ζήτημα  (των λιγνιτών) το συζητάμε με εποικοδομητικό τρόπο μαζί με τους συναδέλφους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφτσοβιτς. 

  Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική ενεργειακή προοπτική και μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο, υπογραμμίζοντας ότι ο αγωγός TAP είναι πολύ σημαντικό έργο διαφοροποίησης, αφού φέρνει καινούριο αέριο, από καινούρια πηγή και διαδρομή. Δουλεύουμε ώστε ο αγωγός να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας, αφού θα ανοίξει νέους δρόμους για την τροφοδοσία της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι με την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB που θα ξεκινήσει το 2018, θα ανοίξουν νέες επιλογές και διασυνδέσεις και για άλλες χώρες των Βαλκανίων.

  Για τον αγωγό South Stream σημείωσε ότι η ακύρωσή του οδήγησε πολλές χώρες της περιοχής να εγκαταλείψουν τα μεγάλα φαραωνικά έργα αγωγών και να επικεντρωθούν σε εναλλακτικές λύσεις. Για την περιοχή, τόνισε ο κ. Σέφτσοβιτς στόχος της ΕΕ είναι η διαφοροποίηση της προμήθειας αερίου από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές από αγωγούς, LNG, αλλά και μεταφορά από ποταμούς. 

  Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα πληρώνουν ακριβότερα το φυσικό αέριο σε σχέση με την Δ. Ευρώπη, παρότι είναι πιο κοντά στις πηγές, ενώ η διαφορά κυμαίνεται από 15% έως 25%. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Ρωσία και την Gazprom για τον αγωγό  Nordstream, αναφέροντας ότι πρόσφατα τροπολογία που κατατέθηκε, ξεκαθαρίζει ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο εφαρμόζεται σε όλους τους αγωγούς εντός ευρωπαϊκού εδάφους και ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Εκτίμησε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να υπερασπιστεί τα μεγάλα μερίδια αγοράς που έχει στην Ευρώπη, που είναι καλός και σταθερός μεγάλος πελάτης για το ρωσικό αέριο, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ως στόχο τη διασφάλιση δίκαιων τιμών και μη αξιοποίηση της ενέργειας ως μέσο επίτευξης πολιτικών επιδιώξεων.

  Ο κ. Σέφτσοβιτς τόνισε ότι η Ελλάδα πάει καλά στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών αερίων, την αύξηση των ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα έστω και εάν μέρος των στόχων επετεύχθη λόγω οικονομικής κρίσης.

  Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει μια νέα σημαντική πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ μια 2η Νορβηγία. 

  Στην Ελλάδα υπάρχει θετική ενέργεια και επέστρεψε το θετικό κλίμα, σημείωσε.

  Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής που θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι έχει τακτική επαφή με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι γνώστης των θεμάτων ενέργειας, αλλά και της δυναμικής και των δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα στον τομέα. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η προοπτική της χώρας μας να γίνει σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή και στην κατεύθυνση αυτή έχει μεγάλη σημασία η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Τέλος, ο κ. Σέφτσοβιτς θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα, που ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Γερμανία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων