Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 08:32

  Ιδιωτικοποιήσεις και πλειστηριασμοί στο στόχαστρο του Eurogroup

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ιδιωτικοποιήσεις και πλειστηριασμοί στο στόχαστρο του Eurogroup

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τα προαπαιτούμενα που συνδέονται όχι με την 3η αλλά κυρίως με την 4η αξιολόγηση βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των δανειστών και αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στην σύνοδο του Eurogroup μέσω εκθέσεων προόδου των κλιμακίων των θεσμών. Αφορούν το θέμα των τραπεζών και των δυνητικών κεφαλαιακών αναγκών που εγείρει το ΔΝΤ και συνδέεται άμεσα με την πλήρη ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  Αφορούν επίσης το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ως στόχο (βάση προγράμματος) περίπου 6 δισ. ευρώ έσοδα έως και το 2018 για την απομείωση του χρέους. Καθώς όμως μέχρι στιγμής υπάρχουν καθυστερήσεις, ο στόχος θεωρείται δύσκολα επιτεύξιμος αυξάνοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις στο χρέος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

  Με δεδομένο λοιπόν ότι τα αποτελέσματα στα παραπάνω πεδία απαιτούν χρόνο, οι θεσμοί φέρεται να πιέζουν με στόχο άμεσες δεσμεύσεις και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Ωστόσο, η 3η αξιολόγηση περιλαμβάνει δεκάδες άλλα εκκρεμή προαπαιτούμενα ο απολογισμός για τα οποία έχει ήδη φτάσει στα επιτελεία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

  Eurogroup με… ολίγη για Ελλάδα και επιστροφή στις 27/11

  Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε και αυτός σήμερα το πρωί για την σύνοδο. Ωστόσο, πέρα από την παρουσίαση των εκθέσεων των θεσμών για την Ελλάδα, εκτενής συζήτηση δεν προβλέπεται.

  Η ατζέντα της συνόδου του Eurogroup Δευτέρας είναι πυκνότατη. Το θέμα Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστεί εν συντομία αφού στόχος των υπουργών είναι να τεθούν επί τάπητος τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης για την τραπεζική εποπτεία και για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

  Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σε δύο μορφές. Πρώτα θα γίνει η τακτική συνάντηση και μετά θα συνεδριάσουν σε επίπεδο Ε.Ε. των 27 κρατών μελών. Στο πρώτο σκέλος θα συζητηθεί η τραπεζική ένωση στο επίπεδο της ευρωζώνης, αλλά και θέματα σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση με έμφαση στις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Σε επίπεδο 27 κρατών μελών θα συζητήσουν τα πιθανά βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και για τη μελλοντική δημοσιονομική διακυβέρνηση με πιθανούς νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

  Άλλωστε, για την Ελλάδα ο μήνας των αποφάσεων είναι πιθανόν ο Δεκέμβριος. Οι θεσμοί έχουν προγραμματίσει προς το παρόν την επιστροφή τους στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου και πολλά θα πρέπει να κλείσουν… νωρίτερα και μέσω τηλεδιασκέψεων που έχουν προαναγγελθεί.

  Πυκνά γεγονότα

  Το πρώτο βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου και συνδέεται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Θα περιλαμβάνει το μέρισμα "ανσασέρ" που έφτασε έως τα 1,1- 1,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα δια στόματος του Οικονομικού επιτελείου (σ.σ. επισήμως στο προσχέδιο αναφέρεται μέρισμα 800 εκατ. ευρώ).

  Το τελικό σχέδιο θα λάβει υπόψη του τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν στις 14 Νοεμβρίου αλλά και τις προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία που θα δημοσιευθούν νωρίτερα, στις 9 Νοεμβρίου και θεωρούνται ειδικής σημασίας αφού θα δώσουν το στίγμα των θεσμών μεταξύ άλλων για το ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2018, στοιχεία με τα οποία θα πρέπει να προσαρμοσθούν και οι ελληνικές αρχές....

  Το "ομαλό" σενάριο προβλέπει "συμφωνία επί της αρχής" ή αλλιώς SLA στο Eurogroup του Δεκεμβρίου (έχει οριστεί για τις 4/12). Βεβαίως μπορεί αυτό να συμβεί λίγο αργότερα έως τα Χριστούγεννα αλλά τότε θα έχουμε και πάλι έκτακτες συνόδους που δεν θέλει η Αθήνα.

  Η νέα έκδοση

  Η κυβέρνηση θέλει μέσα από τα γεγονότα των επόμενων μηνών να συντηρήσει το καλό κλίμα καθώς με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό προγραμματίζονται για το τέλος της επόμενης εβδομάδος οι εκδόσεις των 4-5 νέων ομολόγων με τα οποία θα αντικατασταθούν τα 20 ομόλογα του PSI που εκδόθηκαν το 2012 και έχουν συνολική αξία 29,7 δισ. ευρώ.

  Η κίνηση έχει προαναγγελθεί από το οικονομικό επιτελείο. Ο κ Τσακαλωτός έχει μιλήσει για συνολικά 4 εξόδους πριν το τέλος του προγράμματος. Έχει επίσης προαναγγείλει και την έξοδο στις αγορές για νέο χρήμα μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Επίσης ο κ. Χουλιαράκης έχει μιλήσει για 4-6 δισ. ευρώ διαθεσίμων που πρέπει να μαζέψει η Ελλάδα ως μαξιλάρι ασφαλείας. Το ποσό είπε θα φτάσει στα 13-15 δισ. ευρώ μαζί με 9 δισ. ευρώ που ζητά για τον ίδιο λόγο από τον ESM.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων