Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Οκτ-2017 13:15

  Yπεγράφη η σύμβαση για τα πετρέλαια στην Κέρκυρα

  Yπεγράφη η σύμβαση για τα πετρέλαια στην Κέρκυρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:28

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Ως σημείο καμπής και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, την υπογραφή της σύμβασης για την έρευνα και εκμετάλλευση του "οικοπέδου 2" στο Ιόνιο, στα δυτικά της Κέρκυρας. Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλαδή Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Edison, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν για τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της Total, αρμόδιου για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Leman ότι το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων.

  Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες και χαρακτήρισε τη σύμβαση για το "οικόπεδο 2" ως πρότυπο για τις άλλες που θα ακολουθήσουν.

  Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ΕΕ του διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά σταδιακά η νέα προκήρυξη για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό. "Η συγκυρία είναι διαφορετική, η ανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της σημερινής υπογραφής", τόνισε ο κ. Σταθάκης.

  "Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, η περιοχή 2 δείχνει να έχει καλές προοπτικές. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι κανείς άλλος πριν δεν έχει εργαστεί σε αυτή την περιοχή και το έδαφος είναι παρθένο", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Total, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη νέων ερευνών για τη λήψη περισσότερων πληροφοριών, πιθανώς μέχρι τα τέλη του έτους εάν προχωρήσει άμεσα η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

  "Είμαστε χαρούμενοι και περιμένουμε να δούμε τις προοπτικές για το 'οικόπεδο 2'. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε θετικές ανακοινώσεις", ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Edison, Maurizio Coratella.

  "Η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην εθνική προσπάθεια για τους υδρογονάνθρακες είναι ενεργή. Πιστοποιείται η ικανότητα του ομίλου να συμμετάσχει σε μεγάλου μεγέθους εγχειρήματα", δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός ο οποίος αναφέρθηκε και στο ιστορικό της πρώτης ανακάλυψης της γεωλογικής δομής του "Πύρρου" στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από στελέχη των ΕΛΠΕ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπογραφή της σύμβασης μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τις αδυναμίες του παρελθόντος και υπογράμμισε την πρόθεση των ΕΛΠΕ να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην αξιολόγηση και προβολή του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας αλλά και στη διαμόρφωση ελκυστικών όρων παραμονής των διεθνών επενδυτών στην αγορά με προφανή οφέλη για την προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

  Σημειώνεται τέλος ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρέσβυς της Γαλλίας Christophe Chantery και ο πρέσβυς της Ιταλίας, Eficio Luigi Marras.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων