Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 07:33

  Τράπεζες, 120 δόσεις, εργασιακά και προϋπολογισμός στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

  Τράπεζες, 120 δόσεις, εργασιακά και προϋπολογισμός στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, στην Κοινωνική Πρόνοια με την μεταρρύθμιση των επιδομάτων που απαιτεί η τρίτη αξιολόγηση στην βάση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα, το δημοσιονομικό αλλά και η συνολική αποτίμηση της προόδου στα δεκάδες προαπαιτούμενα τίθενται σήμερα επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών. 

  Συγκεκριμένα σήμερα έχουν καθοριστεί ολοήμερα διαδοχικά ραντεβού, ενώ αύριο οι Θεσμοί αναμένεται να έχουν την τελική συνάντηση με την Κυβέρνηση, ώστε στη συνέχεια να αναχωρήσουν και να επιστρέψουν το Νοέμβριο για να διαπιστώσουν αν έχει υπάρξει πρόοδος.

  Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

  - 12.00  Δημόσια Διοίκηση- (Ο. Γεροβασίλη)
  - 13.30  Κοινωνική Πρόνοια (Ε. Αχτσιόγλου, Θ. Φωτίου, Ε. Τσακαλώτος)
  - 15.00  Χρηματοπιστωτικά- follow up ( Δ. Παπαδημητρίου, Ε. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Σ. Κοντονής)
  - 18.00  Δημοσιονομικά -follow up (Ε. Τσακαλωτος, Γ. Χουλιαράκης, Ε. Αχτσιόγλου)

  Οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι οι έως τώρα συναντήσεις "έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά" και ότι "λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης". Κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και σημειώνουν ότι " τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων".

  Ασφαλιστικό - Εργασιακό

  Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας χθες στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο οποίο η ίδια πηγή αναφέρει ότι κατεγράφη πρόοδος, όπως και στο ζήτημα της κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών. Επί τάπητος τέθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ.

   Η ίδια πηγή προανήγγειλε συμφωνία με τους θεσμούς αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας για την καθιέρωση κατώτατου πλαφόν. Ανέφερε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (σ.σ. από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Ανέφερε επίσης ότι καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στις δευτεροβάθμιες και στις τριτοβάθμιες οργανώσεις, αλλά και στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ