Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Οκτ-2017 19:25

  Διαβεβαιώσεις αξιωματούχου ΥΠΟΙΚ για εκταμίευση της υποδόσης των €800 εκατ.

  Διαβεβαιώσεις αξιωματούχου ΥΠΟΙΚ για εκταμίευση της υποδόσης των €800 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:29

  της Δήμητρας Καδδά

  Καλά νέα για την εκταμίευση της υποδόσης και για την υπεραπόδοση του 2017, μετέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονμομικών μετά το τέλος της σημερινής διαπραγμάτευσης διάρκειας 4,5 ωρών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ωστόσο, όπως ανέφερε, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, υπάρχει ακόμη απόσταση στο δημοσιονομικό ζήτημα για το 2018.

  Άλλωστε από αύριο αρχίζει η διαπραγμάτευση για τον σκληρό πυρήνα της τρίτης αξιολόγησης που συνδέεται με τα δεκάδες προαπαιτούμενα, το μεγαλύτερο μέρος των οποιων παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο βαθμός επίτευξής τους φτάνει στο 10% για αυτά του ΔΝΤ και στο 20% για αυτά του προγράμματος με την ευρωζώνη. 

  "Πράσινο φως" για υποδόση

  Αναλυτικά, όπως είπε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2017, ξεπερνώντας κατά 300 εκατ. ευρώ τον μνημονιακό στόχο (1,2 δισ. ευρώ).

  Περιέγραψε ως μία "τυπική διαδικασία" την έγκριση της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στα ελληνικά ταμεία αρχές ή μέσα Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συνεδριάζει για το θέμα της υποδόσης ο ESM. Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε πάντως η απόφαση να ληφθεί το πρωί της Παρασκευής. 

  Ο αξιωματούχος είπε ότι μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 1,25 δισ. ευρώ και ότι η μεγαλύτερη συνδρομή προήλθε από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ. 

  Υπερπλεόνασμα 2017

  Ο αξιωματούχος προανήγγειλε εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για δημοσιονομική απόδοση που ξεπερνά τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Όπως ανέφερε, αν προσμετρηθεί το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση για φέτος, εκτιμάται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,2% του ΑΕΠ. Για τη θέση των Θεσμών, η ίδια πηγή είπε ότι δέχονται ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση, δηλαδή δέχονται υπέρβαση του μνημονιακού στόχου του 1,75% του ΑΕΠ, για φέτος. Πάντως ο αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα για τις φετινές επιδόσεις. 

  Την Πέμπτη νέα διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2018

  Για το θέμα του δημοσιονομικού κενού, που φέρεται ότι βλέπουν οι Θεσμοί για το 2018, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα και "πήγε πάρα πολύ καλά". Προανήγγειλε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης την Πέμπτη και ανέφερε ότι εκτιμά πως το θέμα μπορεί να κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό υπάρχει περιθώριο ενός μήνα (σ.σ. ο προϋπολογισμός κατατίθεται προς ψήφιση 21 Νοεμβρίου), προκειμένου να δοθούν νεότερα στοιχεία από την ελληνική πλευρά. 

  Διευκρίνισε ότι σήμερα δεν έγινε συζήτηση για τον τρόπο διανομής τυχόν μερίσματος, ενώ ανέφερε ότι η δεύτερη υποδόση θα πρέπει να αποπληρωθεί με τους ίδιους όρους που διέπουν και την πρώτη, δηλαδή οι Θεσμοί θα δώσουν 800 εκατ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση 400 εκατ. ευρώ και τα λεφτά αυτά θα πρέπει να έχουν διανεμηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου.

  Αναφορικά με το επόμενο πακέτο δόσεων, η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα οδεύσει σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε "μαξιλάρι" ασφαλείας. 

  Έως την Παρασκευή

  Για μία συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα και για πρόοδο που κατεγράφη, μίλησε μετά το τέλος των επαφών πηγή των Θεσμών. Η  ίδια πηγή προανήγγειλε ότι ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί ήδη για το πρωί της Παρασκευής.

  Αύριο το πρωί έχουν οριστεί διαπραγματεύσεις για την αγορά ενέργειας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναφορικά με το θέμα των 120 δόσεων για το οποίο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, εκφράστηκαν σήμερα κάποιες ενστάσεις.

  Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να ανοίξουν και άλλα μέτωπα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οποίος απουσίαζε σήμερα καθώς μετέχει στο περιφερειακό συνέδριο που λαμβάνει χώρα στα Ιωάννινα.

  Η ελληνική πλευρά σήμερα εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος σχεδιάζει να αναχωρίσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στη διπλή συνεδρίαση Euroworking Group και διοικητικού συμβουλίου ESM.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ