Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 15:16

  Σ. Λαζαρίδης: Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να προσαρμοστεί στις διεθνείς εξελίξεις

  Σ. Λαζαρίδης: Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να προσαρμοστεί στις διεθνείς εξελίξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν σημαντικό κατά την περίοδο της κρίσης και διατηρείται σε κάποια επίπεδα, ανέφερε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision. 

  Όπως επεσήμανε ο κ. Λαζαρίδης, οι σοβαρότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν γίνει μέσω της διάθεσης μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, σημειώνοντας πως πάνω από 11 δισ. έχουν αντληθεί από το δημόσιο τα τελευταία 15 χρόνια. 

  Εκτίμησε μεταξύ άλλων πως οι ιδιωτικοποιήσεις λειτουργούν και σαν μηχανισμός προβολής τόσο για την κεφαλαιαγορά αλλά κυρίως για την οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη η βασική αναπτυξιακή λογική στην παρούσα φάση για την ελληνική οικονομία είναι να μπορέσει να προσελκύσει κεφάλαια αναπτυξιακά, επενδυτικά προκειμένου να δυναμώσει υφιστάμενους παραγωγικούς τομείς και να δημιουργήσει καινούριους. 

  Η κεφαλαιαγορά είναι από τους βασικούς συντελεστές που χρησιμοποιούνται στον κόσμο για τη μεταφορά κεφαλαίων στον παραγωγικό ιστό, σημείωσε. Και πρόσθεσε πως την τελευταία 5ετία η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει αντλήσει από το εξωτερικό πάνω από 15 δισ. ευρώ κεφάλαια πρωτογενώς, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, και δευτερογενώς έχουν έρθει στην ελληνική αγορά πάνω από 5 δισ. 

  Υπογράμμισε ωστόσο πως είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε επενδυτικές προτάσεις όχι μόνο για τον υφιστάμενο παραγωγικό ιστό αλλά και για τον καινούριο που δημιουργείται και μπορεί να δημιουργηθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι παγκοσμίως όλοι θεωρούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικότητας που στηρίζεται και στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αλλά κυρίως στο digitalization της παραγωγής και όχι της οικονομίας. 

  Οι δομικές αλλαγές που ο κ. Λαζαρίδης εντοπίζει είναι εστιασμένες στο κατά πόσο η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να προσαρμοστεί στις διεθνείς εξελίξεις. Συμπλήρωσε ωστόσο πως χρειάζονται και σημαντικές παρεμβάσεις από την πολιτεία σε συγκεκριμένους τομείς. Κι έφερε ως παράδειγμα το θέμα της "χρυσής βίζα" για την άντληση κεφαλαίων από την Ασία, ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί όλη η Ευρώπη. 

  Δείτε ολόκληρη την ομιλία στο παρακάτω βίντεο:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ