Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Οκτ-2017 08:16

  Δημοσιονομική "τρύπα" το 2018 και ενστάσεις για μέρισμα στις βαλίτσες των Θεσμών

  Δημοσιονομική "τρύπα" το 2018 και ενστάσεις για μέρισμα στις βαλίτσες των Θεσμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά
   
  Με αστερίσκους για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και για τον τρόπο διανομής του φετινού υπέρ-πλεονάσματος, καθώς και με μία λίστα η οποία περιέχει τις δεκάδες εκκρεμότητες στα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ολοκληρώνουν σήμερα την άφιξή τους στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

  Από αύριο αρχίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο, σε άλλα υπουργεία και φορείς. Στόχος είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής, η οποία έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα και έχει προσδιοριστεί ως ολιγοήμερη, με πιθανή ημέρα αποχώρησης (όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες) την Παρασκευή.

  Σχεδιάζουν να επανέλθουν τον επόμενο μήνα και -αν τα πράγματα είναι ώριμα- να επιχειρηθεί τότε να υπάρξει συμφωνία. Αλλιώς, όπως είπε ο αξιωματούχος, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να φτάσει η διαπραγμάτευση χρονικά στον Ιανουάριο ή στο Φεβρουάριο του 2018, κάτι που ουσιαστικά δεν θα είναι (είπε) και το τέλος του κόσμου. Αν και τότε, η διαπραγμάτευση θα πρέπει μοιραία να "ακουμπήσει" χρονικά τις αποφάσεις για το ΔΝΤ και για τους άλλους μεγάλους ελληνικούς στόχους.

  Το θέμα των μέτρων
  Τα στελέχη των δανειστών θέλουν να δουν από κοντά τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το Σεπτέμβριο και να παρακολουθήσουν την πορεία των εσόδων. Ζητούμενο είναι πως η φετινή υστέρηση θα "χτυπήσει" δημοσιονομικά το 2018, όταν ο στόχος υπερδιπλασιάζεται (από πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% σε 3,5% του ΑΕΠ). 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν στους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι θεσμοί καταγράφεται υστέρηση από τον στόχο του 2018. Αλλά, αυτή η πρόβλεψη μπορεί να ανατραπεί- εξηγούν αρμόδιες πηγές - από νεότερα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους. Άλλωστε, ο μήνας των δημοσιονομικών αποφάσεων είναι ο Νοέμβριος (στο πιο ταχύ σενάριο συμφωνίας), δηλαδή πριν την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21/11.

  Το μέρισμα
  Τότε, θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα το οποίο καταγράφεται ρητά στα 800 εκατομμύρια ευρώ στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά -όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ελληνικές αρχές- αυτή τη φορά θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

  Κοινοτική πηγή χθες δεν απέρριψε την πιθανότητα διανομής μερίσματος, αλλά επιφυλάχθηκε νεότερων στοιχείων για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας φέτος και έκανε σαφές ότι αυτή τη φορά δεν θέλει ένα μέρισμα τύπου 2016, αλλά στοχευμένες κινήσεις που θα αφορούν σε τόνωση των επενδύσεων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και στήριξη του κοινωνικού κράτους.

  Άλλωστε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών σε ενημέρωσή του για τη διαπραγμάτευση είχε προαναγγείλει αυτά τα τρία πεδία ως αποδέκτες του μερίσματος, είχε κάνει σαφές ότι αποφάσεις θα ληφθούν το Νοέμβριο σε συνεργασία με τους θεσμούς, αλλά και είχε προαναγγείλει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το πιο καλό σενάριο τον Ιανουάριο.

  Η υποδόση
  Αναφορικά με τον άμεσο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, την ικανότητά της να αποπληρώσει ομαλά τις οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες για να εγκριθεί η δεύτερη υποδόση πριν λήξει χρονικά η διαθεσιμότητά της στις 31/10, το έργο θεωρείται δύσκολο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τεθεί επί τάπητος και κάποιου είδους παράταση όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

  Όσον αφορά στα νέα δεδομένα, χθες ανακοινώθηκε η αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2016 στο -0,2% από την ΕΛΣΤΑΤ που επηρεάζει και το 2017 (ήταν μηδενική η αρχική πρόβλεψη). Αλλά και ο ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία του μελέτη για την οικονομία, προβλέπει ότι θα υπάρχουν δημοσιονομικές αστοχίες το 2018 καθώς και χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ