Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Οκτ-2017 15:27

  Αισιοδοξία Σταθάκη για την επένδυση της BlackRock

  Αισιοδοξία Σταθάκη για την επένδυση της BlackRock
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:25

  της Μαρίας Νταλιάνη 
   
  Την αισιοδοξία  ότι θα κλείσει με θετικό τρόπο η συμφωνία με την BlackRock για την επένδυση της  στην Ακαδημία Πλάτωνος εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης,

  Σε συνέχεια αποκάλυψης του Capital.gr, ότι το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, αποφάσισε να αναστείλει την -πρώτη στην ελληνική αγορά ακινήτων- επένδυσή του στον Κηφισό ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στο πλαίσιο επεξεργασίας σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα βήματα που έκανε η σημερινή κυβέρνηση λέγοντας: "επανέρχομαι λοιπόν στην Ακαδημία Πλάτωνος, ένα ακόμα θέμα στο οποίο είναι τραγωδία η εμπειρία από τη Ν.Δ., ξεκίνησε προ δεκαετίας, απορρίφθηκε δύο φορές και η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή του την προχώρησε". 

  Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι "φτιάξαμε ένα Προεδρικό Διάταγμα με βάση τις υποδείξεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αυτού του μισητού οργάνου που τελευταία έχει γίνει ένα ακόμα εμπόδιο στις επενδύσεις. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λοιπόν,  είναι αυτό το οποίο ξεμπλόκαρε την επένδυση, έβαλε τους κανόνες. Βγάλαμε το ΠΔ,  άρα,  είναι έτοιμο να σταλεί στο ΣτΕ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση δέσμευσε και τους επενδυτές, συμφωνημένα βέβαια". 

  Το σημείο – κλειδί κατά τον υπουργό είναι ότι πρώτα θα υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας με τον επενδυτή που θα δεσμεύει την εταιρεία σε τρία αντισταθμιστικά οφέλη: α) Ο επενδυτής θα πληρώσει την απαλλοτρίωση του χώρου υπέρ του Δημοσίου (εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ), β) θα αναδείξει με δικές του δαπάνες τον αρχαιολογικό χώρο και γ) θα αναδείξει τον χώρο πρασίνου.

  Καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις και εκκρεμεί η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, καθώς υπάρχουν ένα δύο θέματα νομικά με τα οποία υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία από την εταιρία και από την πλευρά μας που θέλουμε εκατό τοις εκατό κατοχύρωση και των τριών πραγμάτων.

  Ο ίδιος  διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με την εταιρεία η οποία, όπως είπε με νόημα "δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση" (κάνοντας συνειρμό με τις ανακοινώσεις της Ελντοράντο). Και συνέχισε λέγοντας ότι "το τοπίο είναι καθαρό. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και το κάναμε σωστά και καλά.  Η εταιρεία είναι στην τελική συζήτηση για να υπογράψουμε και το σύμφωνο συνεργασίας το οποίο έχει τα τρία αντισταθμιστικά οφέλη που ανέφερα". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ