Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Οκτ-2017 10:58

  Το ΔΝΤ επιμένει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018

  Το ΔΝΤ επιμένει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το ΔΝΤ επιμένει στις προβλέψεις του για απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2018. Επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις που περιείχε η έκθεση του Ιουλίου που συνόδευε το ελληνικό μνημόνιο με το Ταμείο, στην  World Economic Outlook Database καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και στο 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%). Μετά το 2018 και έως το 2022 υπολογίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ περίπου όπως και τον Ιούλιο.

  Στη βάση δεδομένων καταγράφονται και οι προβλέψεις για το χρέος αλλά και τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την ανάπτυξη με την πρόβλεψη για πολύ χαμηλό ρυθμό στο 1% το 2022.

  Σημειώνεται ότι σήμερα, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα δύο ακόμα εκθέσεις αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά (Fiscal Monitor) και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

  Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ντάλια Βελκουλέσκου είχε αναφέρει στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018 όταν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές είναι για 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι το Ταμείο βλέπει απόκλιση από το στόχο. "Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα", είπε η κ. Βελκουλέσκου. Πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ  αναμενόταν τον Ιούλιο για το 2019.

  Πλέον μένει να φανεί αν αυτή η θέση παραμένει ή αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις για νέα μέτρα και για το 2018. Από αύριο, ξεκινούν οι πολιτικές ζυμώσεις με την άφιξη των υπουργών οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού "στερεώματος" στην Ουάσιγκτον για την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των Επιτροπών της ΕΕ, υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού του ΥΠΟΙΚ με τον Πιέρ Μοσκοβισί την Παρασκευή.

  Το ΔΝΤ στη βάση δεδομένων του διευκρινίζει πάντως ότι τα στοιχεία ενημερώθηκαν τελευταία φορά τον 8ο του 2017. Δηλαδή έχουν "μείνει" στη συμφωνία του Ιουλίου για το 3ο μνημόνιο. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020