Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Σεπ-2017 12:58

  Thomsen (ΔΝΤ): Καμία ανησυχία σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα

  Thomsen (ΔΝΤ): Καμία ανησυχία σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:15

  Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα εξέφρασε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen, μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times στο Λονδίνο.

  Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι το Ταμείο συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πραγματοποιηθούν νωρίτερα τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αλλά καιστοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, προκειμένου να αποφευχθεί το AQR. Μάλιστα ενημέρωσε για το γεγονός ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΚΤ, σχετικά με τις ακριβείς διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

  Ο ίδιος κάλεσε στο να σχηματισθεί σαφής στρατηγική για την αντιμετώπιση του "εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας".

  Όπως αναλυτικά ανέφερε: "Όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση του asset quality review (AQR) του 2015 έως την επόμενη άνοιξη. Αντ' αυτού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε να μεταφερθούν νωρίτερα τα προγραμματισμένα stress tests και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, κάτι το οποίο θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειαστεί μία πλήρης αξιολόγηση AQR. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τις ακριβείς διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ".

  Υπενθυμίζεται ότι σε χτεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα AQR για τις τράπεζες. "Μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα stress tests θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης" είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

  Διαβάστε ακόμη:

  *ΔΝΤ για stress test ελληνικών τραπεζών: "Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ