Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Σεπ-2017 07:51

  W. Hoyer: Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ

  W. Hoyer: Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποστολή στο Λουξεμβούργο: Νίκη Ζορμπά

  "Το 2012 κατά τη σύνοδο ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου τους είπα: Έχετε ένα πολύ δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο, χρησιμοποιήστε το" είπε ο Werner Hoyer, στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε με δημοσιογράφους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, στο Λουξεμβούργο.

  Αναφερόταν ασφαλώς στην European Investment Bank (ΕΤΕπ), την οποία χαρακτήρισε αναξιοποίητο θησαυρό για τα χρόνια που πέρασαν κυρίως, τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης που τα αναπτυξιακά εργαλεία δεν  κατείχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα μπορούσαν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

  Η EIB πλέον, όπως εξήγησε ο κ. Hoyer, έχει μετατραπεί σε σημαίνοντα χρηματοδοτικό βραχίονα αναπτυξιακών έργων σε ολόκληρη την Ε.Ε (και όχι μόνο).

  "Δεν είμαστε κερδοσκοπικός οργανισμός μεν αλλά πρέπει να έχουμε αρκετό κέρδος ώστε να έχουν λόγο οι επενδυτές να μας εμπιστευτούν τα χρήματά τους" είπε, διευκρινίζοντας πως η ΕΤΕπ, χρηματοδοτεί έργα με συνδυαστικά κριτήρια: Βιώσιμα και σταθερά projects τα οποία πάντως να υπηρετούν το  δημόσιο συμφέρον στις χώρες όπου πραγματοποιούνται.

  Οι νέοι στόχοι της EIB, όπως συνομολογήθηκε με το ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κυρίως:
  1.  Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα
  2. Η συνεισφορά στην αύξηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας  μέσω της καινοτομίας.

  "Δεν χρηματοδοτούμε ποτέ κράτη, χρηματοδοτούμε projects" διευκρίνισε ο κ. Hoyer αναφερόμενος στη λειτουργία της Τράπεζας, τονίζοντας μάλιστα πως η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτεί ποτέ ένα επενδυτικό σχέδιο σε ποσοστό 100%. Πρέπει να υπάρχουν πόροι και από άλλες πηγές. Συνήθως η Τράπεζα, κατά τον πρόεδρό της, καλύπτει το 1/3 του κόστους ενός σχεδίου και σε εξαιρετικές, σπάνιες περιπτώσεις, το 50%. Το υπόλοιπο ποσό, πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

  Το 2018 πρέπει να είναι χρονιά καινοτομίας για την ΕΕ και απαιτείται να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, εκφράζοντας απερίφραστα την ανησυχία και την απογοήτευσή του για το Brexit. "Πρόκειται για μια κατάσταση lose - lose. Θα χάσουμε εμείς, θα χάσει η Βρετανία , θα χάσουν κυρίως οι Βρετανοί πολίτες" ανέφερε , επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Μ. Βρετανία είναι μέχρι τώρα ένας πολύ σημαντικός εταίρος της Τράπεζας. Η απόσυρση κεφαλαίων λόγω της αποχώρησής της από την Ε.Ε θα αφαιρέσει ζωτικής σημασίας ρευστότητα από την Τράπεζα αναγκάζοντάς τη να επιβραδύνει ρυθμούς χρηματοδότησης.

  Όχι σε ΔΝΤ - "Τρέξτε" στην Ελλάδα

  Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Hoyer δήλωσε ότι "οι ιδέες Μακρόν με συναρπάζουν" σημειώνοντας ότι συμφωνεί απολύτως τόσο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ε.Ε όσο και στο ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη συνέχιση της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

  Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μακρόν για κοινό υπουργό οικονομικών της Ε.Ε ο κ. Hoyer, παρότι βρίσκει την ιδέα ελκυστική, εκτιμά ότι πολιτικά δεν θα "περπατήσει" λόγω αντιδράσεων τόσο στην Ε.Ε όσο και στα εθνικά κοινοβούλια.

  Σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα για τα εγκαίνια του ελληνικού γραφείου της Τράπεζας.

  Ερωτηθείς από το Capital.gr εάν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης περί ανάκαμψης της οικονομίας και τι θα χρειαστεί για να γίνει η χώρα πραγματικό success story, ο κ. Hoyer, καταρχήν είπε πως "στην Ελλάδα κάνουμε πολλά καινοτόμα πράγματα στον τομέα των επενδύσεων. Αυτό που δυσκολεύει τις καταστάσεις είναι η πολύ χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινούνται όσα πρέπει να γίνουν".

  Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε πως ενθαρρύνει την κυβέρνηση να επιμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ενώ τόνισε πως τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά τη χώρα, η ΕΤΕπ έχει στηρίξει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και πως έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις συστημικές τράπεζες της χώρας".

  H EIB με νούμερα

  - Για το 2015-2016 η EIB  έχει χρηματοδοτήσει έργα ύψους 544 δισ. προβλέποντας ότι η τράπεζα θα μέχρι το 2020 έχει συνεισφέρει 2,3% στο ΑΕΠ.

  - Βάσει των ίδιων μελετών, έως το 2020 θα έχουμε δημιουργηθεί περίπου 2,25 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

  Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ο κ. Hoyer δήλωσε πως αποδεικνύεται ότι η επενδυτική δουλειά που κάνει η τράπεζα αφήνει σημαντικό αποτύπωμα. Τα στοιχεία δείχνουν  ότι ακόμη κι σε τομείς και περιοχές βαριά χτυπημένες από την κρίση εδώ και μια δεκαετία, η στρατηγική της Τράπεζας στις επενδύσεις προσφέρει σε αποκλιμάκωση ανεργίας κα άνοδο του ΑΕΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ