Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Σεπ-2017 15:03

  Παιχνίδι εξουσίας πίσω από τη "λύση" στη διαμάχη ΔΝΤ-ΕΚΤ για ελληνικές τράπεζες

  Παιχνίδι εξουσίας πίσω από τη "λύση" στη διαμάχη ΔΝΤ-ΕΚΤ για ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Υπηρεσιακοί παράγοντες στην Φρανκφούρτη, απαντώντας σε σχόλια που διατυπώθηκαν και υπονοούσαν υποχώρηση και συμβιβασμό έναντι του ΔΝΤ, μετά τις διευκρινίσεις του κ. Ντράγκι για εμπροσθοβαρή υλοποίηση του προγράμματος stress test, σημειώνουν ότι "η ΕΚΤ επισπεύδει διαδικασίες stress test οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2018. Δεν έχει σε καμία περίπτωση αποδεχθεί την διενέργεια έκτακτου ελέγχου στην ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του AQR...".

  Όπως εξηγούν, οι διαδικασίες των stress test έχουν να κάνουν με την αντοχή των τραπεζών σε αλλαγές στις εξωτερικές συνθήκες, ανάπτυξης, επιτοκίων, κ.λ.π. και για τον λόγο αυτό υποβάλλουν τις τράπεζες σε σεναριακά test που αφορούν αυτούς τους  παράγοντες. Και τα οποία test γίνονται σε τακτά και χρονικά προγραμματισμένα διαστήματα.

  Αντίθετα η απαίτηση του ΔΝΤ για AQR αφορά "εσωτερικούς" παράγοντες που επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και όχι "εξωτερικούς", όπως τα stress test.

  Οπωσδήποτε βέβαια η "φροντίδα" της ΕΚΤ να δείξει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι πρώτες της Ευρωζώνης που θα μπουν στην διαδικασία αυτή δείχνει την ετοιμότητά της για μία προσπάθεια προσέγγισης με το ΔΝΤ και τις ανησυχίες του. Αλλά χωρίς αυτό "να θέτει σε αμφισβήτηση το κύρος και την αρμοδιότητά της να είναι ο κύριος κριτής και επόπτης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα...".

  Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε η "λύση" της υπόμνησης από την πλευρά Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα φροντίσει για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών με επίσπευση  των stress test αλλά στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της ως "μοναδικό" και "κύριο" εποπτικό θεσμό στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και σε ήδη προγραμματισμένες διαδικασίες…

  Το ΔΝΤ δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει επισήμως αλλά "διαρροές" από την Ουάσιγκτον αναφέρονται στην διευκρίνιση Ντράγκι ως μία "θετική εξέλιξη", χωρίς όμως να αποσύρεται το αρχικό αίτημα του Ταμείου για το AQR.

  Κάποιες συζητήσεις αναμφίβολα θα γίνουν στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα και εκεί αναμένεται να δοθούν κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις όσο αφορά την ολοκληρωμένη απάντηση του ΔΝΤ στην κίνηση της ΕΚΤ.

  Όπως αναφέρεται όμως αρμοδίως, το ΔΝΤ παρότι σε πολλές περιπτώσεις επιλέγει την μέση οδό της αναμονής (το ίδιο έκανε και τον περασμένο Ιούνιο), εντούτοις δεν συνηθίζει να αλλάζει τις αποφάσεις του, ιδιαίτερα σε ζητήματα τα οποία θεωρεί σημαντικά στις αναλύσεις του, όπως για παράδειγμα την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

  Έτσι κι αλλιώς όμως και με δεδομένο ότι τα stress test θα προηγηθούν της οποιασδήποτε μελλοντικής συζήτησης για AQR, είναι πολύ πιθανό κάποιες από τις κεφαλαιακές ανάγκες που για το ΔΝΤ θα προέκυπταν από αυτό, ίσως να καλύπτονται από τις ανάγκες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα stress test...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ