Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 25-Σεπ-2017 17:06

    Τσακαλώτος-Dijsselbloem: Κοινός στόχος η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα

    Τσακαλώτος-Dijsselbloem: Κοινός στόχος η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:20

    Της Δήμητρας Καδδά

    "Θα δουλέψουμε εντατικά προς τον κοινό στόχο ομαλής και πλήρους εξόδου από το πρόγραμμα", ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Στις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, προανήγγειλε ότι θα αρχίσουν εντατικές συζητήσεις στις αρχές του επόμενου έτους αναφορικά με το μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ που αποφασίστηκε στο Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου. Ο Dijsselbloem εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους.

    Σε ερώτημα του Capital.gr για το αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2018 και αν "ναι", πότε θα πρέπει αυτά να ψηφιστούν και να θεσπιστούν, ο Dijsselbloem απάντησε ότι ήταν πολύ καλές οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, και πέρυσι και φέτος, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που θα παρακολουθήσει το ζήτημα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, από την πλευρά του σημείωσε ότι υπάρχει υπεραπόδοση για το 2017, ενώ για το 2018 παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πεδία που δεν θα πάνε πολύ καλά αλλά και άλλα πεδία στα οποία καταγράφεται υπεραπόδοση. Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ισοσκελισμός των δύο αυτών τάσεων και ότι στις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός "οι Θεσμοί θα πειστούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο".

    Έξοδος από το πρόγραμμα

    Ο Dijsselbloem επανέλαβε πολλές φορές τη θέση του για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Εξήγησε ότι μετά το τέλος κάθε προγράμματος υπάρχει μια επιτήρηση και εποπτεία του ESM, όπως ισχύει τώρα για την Ιρλανδία, Κύπρο και άλλα κράτη. "Αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα, δεν θα επηρεάσει την αυτονομία της", είπε. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της τους κανόνες μακροοικονομικών ισορροπιών και δημοσιονομικής προσαρμογής που ισχύουν για όλους και επιβάλλονται από την ΕΚΤ. Εξήγησε ότι θα υπάρχουν περιορισμοί μετά το πρόγραμμα που "κατ’ουσίαν θα είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, μια τυποποιημένη διαδικασία που ήδη ισχύει, τίποτα παραπάνω από αυτό".

    Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρόεδρος του EuroWorking Group Thomas Wieser, ο οποίος ήταν παρών τόσο στη σημερινή συνάντηση όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, είχε προαναγγείλει ένα καθεστώς ειδικής διετούς εποπτείας το οποίο ονομάτισε ως "Πλαίσιο" και είχε προσθέσει ότι εποπτεία στη συνέχεια θα είναι ισχυρότερη σε σχέση με αυτή, άλλων κρατών όπως της Ιρλανδίας.

    Ξεχωριστά, ο Dijsselbloem αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία στην Ελλάδα.

    Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Jeroen για τη βοήθειά του και επανέλαβε ότι κοινός στόχος που συμφωνήθηκε είναι να υπάρξει καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει επόμενο. "Τους επόμενους 10 μήνες που απομένουν θα υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά στόχος είναι να υπάρχει λύση", είπε.

    Στη συνάντησή τους αναλύθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως τα Χριστούγεννα.

    Γερμανικές εκλογές

    Ο Dijsselbloem, σε ερώτημα για την επίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία, εκτίμησε ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στις συμφωνίες του Eurogroup. Εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει το πρόγραμμα γιατί είναι προϋπόθεση για τις παρεμβάσεις στο χρέος και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

    Πολλές εξόδους στις αγορές

    Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η οδηγία που έχει δοθεί προς τον ΟΔΔΗΧ είναι να υπάρξει έξοδος αρκετές φορές στις αγορές προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν μπορούν να γίνουν προαναγγελίες του χρόνου των κινήσεων.

    Προειδοποίηση για τα κόκκινα δάνεια

    Σημειώνεται ότι πριν συναντήσει τον Κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, μίλησε για καθυστερήσεις στο πεδίο των κόκκινων δανείων οι οποίες αν επιλυθούν, δεν θα υπάρχει ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες.

    Dijsselbloem για Βαρουφάκη

    Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι "είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτήν αίθουσα από την οποία έχω ιστορικές αναμνήσεις". Ερωτηθείς για το τι είπε στο αυτί του κ. Βαρουφάκη στην περίφημη συνέντευξη Τύπου του 2015 στην ίδια αίθουσα, απάντησε χαριτολογώντας: "Αν γράψω ένα βιβλίο, θα σας δώσω τα στοιχεία. Δεν σας το αποκαλύπτω γιατί θέλω να δημιουργήσω προσμονή για να αυξήσω τις πωλήσεις του βιβλίου μου".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ