Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Αυγ-2017 16:26

  Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για εργασιακά - ασφαλιστικό

  Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για εργασιακά - ασφαλιστικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Καμία διαφωνία δεν εξέφρασαν οι θεσμοί για τη μείωση του "πέναλτι" που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους δημόσιους υπάλληλους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται σε νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και το οποίο αφορά σε "μη μνημονιακές" αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό.

  Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει διάταξη για επιδότηση εισφορών σε όσους εργοδότες μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης προς το τέλος Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική διάταξη.

  Σε ό,τι αφορά τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η εκκρεμούσα υπουργική απόφαση θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατό με στόχο μία όσο γίνεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε οφειλέτη.

  Επίσης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, η οποία αναφέρεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών θα αφορά κυρίως πρακτικά τις μεγάλες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα τις τράπεζες.

  Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμη, σχετικά με την υπό κατάθεση διάταξη που προβλέπει την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών από τους επαγγελματίες, ότι θα δίδεται παράλληλα η δυνατότητα σε αυτούς να διατηρήσουν τα ποσά που κατέβαλλαν αχρεωστήτως στους "ασφαλιστικούς λογαριασμούς" τους. Με άλλα λόγια, θα μπορούν, εάν οι ίδιοι το θέλουν, να συνεχίσουν να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές με "αντάλλαγμα" μελλοντικές αυξημένες συντάξιμες αποδοχές. 

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπει συνολικά κοντά στις 16 αλλαγές, και συγκεκριμένα:

  1) Ορίζεται με αυτοματοποιημένο τρόπο (point-system) η επιβολή προσωρινής ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας μίας επιχείρησης, όταν ο εργοδότης παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

  2) Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή εργασία πριν την έναρξη της. Εκσυγχρονίζεται έτσι το σημερινό σύστημα χειρόγραφης καταγραφής και εκ των υστέρων δήλωσης των υπερωριών, το οποίο αφήνει ευρεία περιθώρια για παραβατικές πρακτικές.

  3) Θα εφαρμόζεται  και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου  διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.

  4) Σε περιπτώσεις μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, ο εργαζόμενος, ο οποίος έχει θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως απόλυση, θα λαμβάνει αμέσως το επίδομα ανεργίας.

  5) Ενισχύεται το πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών.

  6) Επεκτείνεται η προστασία της μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή σε διαδικασία υιοθεσίας.

  7) Καταργείται, έτσι, η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους αντίστοιχα.

  8) Παρατείνεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για όσο καιρό εκκρεμεί η κρίση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ειδικά για τους αγρότες δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων με χαμηλότερο αντίτιμο. Για τα άτομα με αναπηρία που πάσχουν από ψυχικές νόσους, προβλέπεται ότι η ανάληψη εργασίας δεν επιφέρει μειώσεις στο ποσό της σύνταξης ή άλλων επιδομάτων, όταν η εργασία τους ενδείκνυται για λόγους θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

  Εισάγεται, επίσης, η υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να διασφαλίζουν την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες σε αυτά, αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille).

  9) Προβλέπεται δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών από τους αγρότες με βάση το 70% του σημερινού κατώτατου μισθού.

  10) Προβλέπεται συντελεστής 0,45 για τις επικουρικές συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι από 1.1.15 και μετά (σ.σ. Προβλεπόται στο νέο Μνημόνιο και φέρνει περικοπές στις συντάξεις αυτές).

  11) Δίδεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν αυξημένη σύνταξη.

  12) Προβλέπεται άτοκη επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών όταν οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει εισφορές υψηλότερες από τις προβλεπόμενες (σ.σ. Κατέβαλλαν εισφορές μεγαλύτερες στο 9μηνο του 2017 με βάση το εισόδημα του 2015, ενώ με βάση το εισόδημα του 2016, προκύπτουν χαμηλότερες εισφορές)

  13) Καταργείται η παραγραφή στο δικαίωμα σύνταξης εάν παρέλθει η τριετία από την υποβολή της σχετικής αίτησης, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

  14) Καταργείται η αναστολή συντάξεων για όσους φυλακίζονται. Έτσι οι συντάξεις στους φυλακισμένους θα συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά, μόνο που θα αποδίδονται στις οικογένειές τους. Μοναδική εξαίρεση όσοι φυλακισμένοι έχουν τελέσει αδίκημα σε βάρος του Δημοσίου . Σε αυτή την περίπτωση, η σύνταξη θα αναστέλλεται για όσο διάστημα είναι στη φυλακή.

  15) Δίδεται η δυνατότητα αναζήτησης συντάξιμων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας από το 2002 έως την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Για τους ανέργους, η πενταετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και πριν από το 2002. Μετά το 2021 η πενταετία θα μετατραπεί σε δεκαετία.

  16) Θα δοθεί η δυνατότητα στους αιρετούς να αθροίζουν το εισόδημά τους και από άλλες πηγές προκειμένου να υπολογίζεται η σύνταξή τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ