Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουλ-2017 22:11

  Η παρότρυνση Ρέγκλινγκ για έξοδο στις αγορές και η προειδοποίηση για 66 νέα προαπαιτούμενα

  Η παρότρυνση Ρέγκλινγκ για έξοδο στις αγορές και η προειδοποίηση για 66 νέα προαπαιτούμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη να ξεκινήσει η έξοδος στις αγορές πολύ πιο πριν από το τέλος του τρίτου μνημονίου (λήγει τον Αύγουστο του 2018), αλλά και για τα σημάδια που οι αγορές περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση και συνδέονται με την εφαρμογή των επόμενων προαπαιτούμενων, έστειλε χθες, μετά το τέλος της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες (σ.σ. που δεν είχε για πρώτη φορά φέτος θέμα "Ελλάδα"), ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

  Η τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σ.σ. δηλαδή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές), με στόχο να ολοκληρωθεί με γρήγορους ρυθμούς μέσα στον Οκτώβριο προβλέπει 66 νέα "βασικά παραδοτέα", δηλαδή μία νέα γενιά από προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να έχουν γίνει έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

  Περιλαμβάνουν στο δημοσιονομικό σκέλος τις αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να θεσπιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και το νέο σύστημα κινητικότητας και γενικότερα τις αλλαγές στο Δημόσιο. Περιλαμβάνουν και δεκάδες παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, στο χρηματοπιστωτικό πεδίο, στην ενέργεια και στην απελευθέρωση των αγορών. Μάλιστα τα 28 από τα προαπαιτούμενα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει μέσα στον Ιούνιο και 46 συνολικά πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

  Το δημοσιονομικό αποτύπωμα του 2018 θα πρέπει να φανεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και προφανώς θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των δανειστών όταν επιστρέψουν στην Αθήνα. Γι αυτό, άλλωστε, και η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε δύο κινήσεις: στη δημιουργία ομάδων εργασίας για την ολοκλήρωση των προτάσεων για την "Επισκόπηση Δαπανών", αλλά και σε εγκύκλιο για τον τρόπο χάραξης των νέων προϋπολογισμών και των ορίων δαπανών για το 2018 από τα αρμόδια υπουργεία.

  Το μήνυμα Ρέγκλινγκ και οι διαφωνίες Στουρνάρα

  Σήμερα πάντως εκφράστηκε μία παραφωνία σε σχέση με την παρότρυνση για έξοδο στις αγορές, από το κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. 

  "Νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς" να βγει η Ελλάδα στις αγορές, σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας, στα πρώτα του σχόλια μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών τον Ιούνιο.

  "Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα", τόνισε ο ίδιος.


  Χθες ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν Θετικός στο ενδεχόμενο εξόδου. "Γνωρίζουμε από τις υπόλοιπες χώρες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία από τα προγράμματα τους -την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο- ότι βγήκαν στις αγορές πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος τους. Και τούτο επειδή δεν θα ήταν φρόνιμο να βασίζονται στον ESM μέχρι την τελευταία ημέρα του προγράμματος και στη συνέχεια, από την επόμενη μέρα, (να βασίζονται) εκατό τοις εκατό στην αγορά. Αυτό δεν θα ήταν καλό" επισήμανε.

  Εξήγησε όμως ότι "είναι σημαντικό να υπάρχει μια καλή στρατηγική επικοινωνίας με τις αγορές, έτσι ώστε οι αγορές να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ένα εφάπαξ βήμα αυτό που λαμβάνεται. Θέλουν να δουν (οι αγορές) πώς θα συνεχιστεί στο μέλλον. Επίσης, οι αγορές επιθυμούν να διαβεβαιωθούν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν".

  Επισήμανε ότι η εκταμίευση του πακέτου των 7,7 δισ. ευρώ "είναι ένα σημάδι ότι ολοκληρώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση, ότι υπάρχει καλή συνεργασία, αλλά πρέπει να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο του προγράμματος - αυτό είναι σημαντικό για τους επενδυτές, το ακούω αυτό όποτε τους μιλάω. Επομένως, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τις ελληνικές αρχές".

  Ο ESM μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας

  Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι τα διαθέσιμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα από εδώ και πέρα (σ.σ. το μαξιλάρι που προβλέπει ο ESM είναι 9 δισ. ευρώ) δεν θα είναι πολλά γιατί "θα υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα πρώτα 3,5% του ΑΕΠ και τουλάχιστον 2% μακροπρόθεσμα".

  Όσο για το ρόλο του ESM o κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι πλέον μαζί με τα δάνεια του EFSF (s.s. προκατόχου του ESM ) έχει δανείσει 181 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. "Με την εκταμίευση αυτή, ο ESM / EFSF μαζί έχουμε πλέον πάνω από το 51% του ελληνικού δημόσιου χρέους στα βιβλία μας. Αυτό μας κάνει τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας" επισήμανε ο κ. Ρέγκλινγκ. "Και, δεδομένης της μεγάλης διάρκειας των δανείων μας, δείχνει επίσης ότι θα είμαστε μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας" ανέφερε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ