Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Ιουλ-2017 08:00

  Πώς θα βγει με 5ετές ομόλογο στις αγορές η Ελλάδα

  Πώς θα βγει με 5ετές ομόλογο στις αγορές η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Γ. Αγγέλη

  Όπως υποστηρίζει στο "Κεφάλαιο" ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΟΔΔΗΧ και επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, κ. Γ. Κουτεντάκης, όλες οι προϋποθέσεις για την "πρώτη" έξοδο στις αγορές είναι παρούσες. 

  Στη βάση αυτής της εκτίμησης, ο ΟΔΔΗΧ έχει πάρει το πράσινο φως για να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες που συγκεντρώνονται σε δύο "άξονες": 

  - Την έκδοση σειράς ομολόγων, οι οποίες θα στρώσουν τον δρόμο στην οριστική έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος,

  - την αντικατάσταση με τη στήριξη των αγορών των επενδύσεων των hedge funds, με θεσμικούς επενδυτές και εκδόσεις με βάθος (δηλαδή επαρκή ρευστότητα). 

  Κάτι που έκανε τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία, 16 και 18 μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος που είχαν.

  Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα "σενάρια" που έχουν σχεδιασθεί, στοχεύει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου που θα ανταλλαγεί με εκείνο που λήγει το 2019. 

  Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κύκλο των primary dealers αφορά δύο δυνατότητες, ανάμεσα στις οποίες η τελική επιλογή θα γίνει την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις δυνατότητες που θα προσφέρουν οι αγορές. 

  Η μία θα έχει τη μορφή έκδοσης πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023, με το οποίο θα κληθούν οι έχοντες επενδύσει στο αντίστοιχο πενταετές του 2014 να το ανταλλάξουν. Η έκδοση αναμένεται να είναι περί τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον. 

  Η δεύτερη εκδοχή, η οποία αναμφισβήτητα θα διευκολύνει συγκεκριμένο κύκλο θεσμικών επενδυτών (με εισαγωγή κεφαλαίων), θα έχει ένα σκέλος αυτό του πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023 που θα ανταλλαχθεί με το παλιό λήξεως 2019 και ένα δεύτερο σκέλος για εκείνους τους θεσμικούς που θα επενδύσουν με "νέο" ρευστό στην αγορά του. 

  Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους από τον χώρο των primary dealers, το συνολικό ποσό σε μία πολύ προσεκτική έκδοση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ αλλά το ΥΠΟΙΚ δεν αναμένεται να το υπερβεί κατά πολύ ακόμα και αν υπάρξει υψηλή ζήτηση. 

  Ήδη, όμως, ο ανταγωνισμός μεταξύ υποψήφιων αναδόχων και θεσμικών επενδυτών για την εξασφάλιση θέσεων στην πρώτη έκδοση έχει βάλει "φωτιά" μεταξύ των primary dealers. 

  Η ΕΚΤ και τα επιτόκια 

  Ο λόγος της επιλογής αυτής για το πρώτο βήμα της σειράς των εκδόσεων που θα δρομολογηθούν έχει να κάνει με το ότι η έκδοση του πενταετούς, του οποίου η τιμή αγοράς –σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές– θα είναι υπέρ το άρτιον (δηλαδή πάνω από το 100% της ονομαστικής του τιμής), εξυπηρετεί την έναρξη μιας διαδικασίας συγκεντροποίησης του χρέους σε ορισμένες μεσοπρόθεσμης διάρκειας εκδόσεις με επαρκή ρευστότητα

  Το γεγονός αυτό εξυπηρετεί και έναν... αφανή σκοπό, εκείνο της ανταπόκρισης στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έχει τη δυνατότητα αγοράς τίτλων με επαρκή ρευστότητα όταν έρθει η ώρα του QE. Δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα πραγματικής βιωσιμότητας του χρέους όταν αυτό αφορά τα πενταετή ομόλογα. 

  Ένας επιπλέον οικονομικός λόγος είναι το ότι το 2019 είναι η μοναδική χρονιά με υψηλές απαιτήσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους για τις επόμενες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες. 

  Διευκολύνει, δηλαδή, την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους για το υψηλών υποχρεώσεων 2019, πέρα από τις ανταλλαγές ομολόγων που γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμης παρέμβασης μέτρων που άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο φέτος.

  Το επιτόκιο της έκδοσης υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα είναι ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με εκείνο του πενταετούς ομολόγου του 2014. 
  Τότε τον Απρίλιο του 2014 το ομόλογο είχε εκδοθεί με επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής. 

  Με άλλα λόγια, η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%.  Το νέο πενταετές λήξεως 2023 θα είναι και πάλι 4,75% –εκτός απροόπτου– αλλά η τιμή αγοράς του θα είναι υπέρ το άρτιον, δηλαδή όπως υπολογίζεται στο 101,5% της ονομαστικής του τιμής, δηλαδή σε αξιοπρόσεκτα καλύτερη τιμή για τον εκδότη.  

  Η στρατηγική των εκδόσεων και η απειλή του ΔΝΤ

  Παρά το ότι από την πλευρά του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στ. Παπαδόπουλου, τηρείται σιγή ιχθύος όσον αφορά τις προθέσεις του Οργανισμού, όπως παραδέχονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, η "στρατηγική" που έχει διαμορφωθεί έχει τρεις κατευθύνσεις και ακολουθεί μια "πειθαρχία".

  Στοχεύει στο να διαμορφώσει με σειρά ενδιάμεσων εκδόσεων πριν από την ολοκληρωτική έξοδο στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, τη συγκεντροποίηση των υπαρχουσών εκδόσεων σε πολύ λιγότερες (4 - 5), με μεγαλύτερη ρευστότητα, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΕΚΤ, σε ένα περιβάλλον που περιμένει το ευρωπαϊκό tapering και επιδιώκει τη σταδιακή υποκατάσταση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών (Hedge Funds) που στοχεύουν στα "μεγάλα" κουπόνια με θεσμικούς μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές

  Η "πειθαρχία" στην οποία είναι υποταγμένη η στρατηγική αυτή εξαρτάται από την στάση της κυβέρνησης, καθώς τα "παράθυρα" χρόνου μέσα στα οποία μπορούν να γίνονται οι εκδόσεις αυτές εξαρτώνται από τις επικείμενες αξιολογήσεις σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της αγοράς... 

  Και εδώ ο άγνωστος παράγοντας παραμένει το ΔΝΤ, το οποίο στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με την απόφαση της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, περιμένει από την Ευρωζώνη τις περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μεσοπρόθεσμης παρέμβασης μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. 

  Αυτές οι διευκρινίσεις δεν μπορούν, ούτε πρόκειται να δοθούν στο διάστημα αυτό και οπωσδήποτε όχι πριν από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Δέσμια αυτής της εκκρεμότητας είναι και η ΕΚΤ η οποία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE όσο εκκρεμεί το ενδεχόμενο δημόσιας τοποθέτησης του ΔΝΤ για μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.

  Πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν οτι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αναβάλει τη λήψη απόφασης τουλάχιστον κατά 2 - 3 μήνες παρατείνοντας έτσι την εκκρεμότητα και τα χρονικά "παράθυρα" στα οποία θα μπορεί να κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ, εφόσον οι επόμενες αξιολογήσεις κινηθούν θετικά. 

  Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή η διαδικασία έχει ένα "μείζον" μειονέκτημα, "δεν μπορεί να αποδεχθεί κακές ειδήσεις όπως, για παράδειγμα, κακές αξιολογήσεις...".  Ανα

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.  

  **Διαβάστε ακόμα:

  Τέλος η 2η αξιολόγηση, έρχονται ακόμη τέσσερις για 2 δισ. προς την αγορά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ