Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουν-2017 16:30

  Η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι "σύνθετα" ευρωομόλογα και εκνευρίζει το Βερολίνο

  Η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι "σύνθετα" ευρωομόλογα και εκνευρίζει το Βερολίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η πέτρα του σκανδάλου έχει το όνομα safe bonds. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία μεταξύ άλλων στοχεύει στο να δώσει στην Ευρωζώνη μία δική της ασφαλή αγορά ομολόγων με μεγάλο βάθος, η οποία θα επιτρέψει στο να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ δημοσίου και τραπεζικού συστήματος όσον αφορά τον κίνδυνο από το δημόσιο χρέος. 

  Η ιδέα είναι ότι θα μπορούσαν να μπουν σε ένα πακέτο κρατικά ομόλογα διαφόρων χωρών, με διαφορετική απόδοση και επίπεδα ασφαλείας και η σύνθεση του πακέτου να δώσει τη δυνατότητα έκδοσης ενός νέου τίτλου με επίπεδα ρίσκου διαχείρισιμα από τον αγοραστή και ταυτόχρονα αποδοτικά και ασφαλή στο μέγιστο κομμάτι τους. 

  Πρόκειται ασφαλώς για τιτλοποίηση κρατικού χρέους, η οποία όμως, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, θα είναι διαφανής και συγκεκριμένη αφού θα αποτελείται από κρατικούς τίτλους με εγνωσμένη αξιολόγηση ως κρατικό χρέος χωρών της Ευρωζώνης και σε συγκεκριμένη ποσόστωση στους τίτλους. 

  Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η τιτλοποίηση αυτή θα γίνεται από ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς φορείς που θα έχουν αξιολογηθεί για τη δουλειά αυτή και θα λειτουργούν σε ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο ήδη δουλεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. 

  Βασικό στοιχείο, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, είναι η "αρχή” που θα διέπει το κανονιστικό πλαίσιο, της μη αμοιβαιοποίησης του χρέους όπως άλλωστε απαιτούν οι αρχές της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης. 

  Πράγματι το πακέτο αυτό θα επιβάλει στον επενδυτή την ανάληψη κινδύνου ο οποίος θα αφορά το κάθε συνθετικό του τίτλου, δηλαδή για παράδειγμα αν ο τίτλος περιλαμβάνει γερμανικά κρατικά ομόλογα σε ποσοστό 75% και ελληνικά 25% η απόδοσή του αντανακλά το ύψος του σχεδόν μηδενικού κινδύνου στο 75% και το τρέχον επίπεδο κινδύνου για το 25%... Παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο δεν φαίνεται ιδιαίτερα έτοιμο να δεχθεί μία τέτοια συζήτηση πριν από τις γερμανικές εκλογές, ενώ στη συνέχεια διαφαίνεται ότι η δυνατότητα αυτή έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι μέσα από τις επίσημες προτάσεις της Κομισιόν. 

  Η ιδέα δεν είναι "νέα” αλλά έχει επανέλθει στο τραπέζι στο πλαίσιο του Reflection Paper της Κομισιόν για τις ενισχυτικές αλλαγές στην ΟΝΕ για τις οποίες έχουν δρομολογηθεί προτάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2019 και προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν για την αμέσως μετά περίοδο. 

  Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και δεν έχει άμεσα εμπλακεί η ΕΚΤ στη συζήτηση αυτή εντούτοις η ιδέα αντιμετωπίζεται θετικά καθώς έρχεται να απαντήσει σε ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων μετά τη δήλωση Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010 με αφορμή της ελληνική κρίση. 

  Με τη δήλωση εκείνη των δύο ηγετών για τη διαφορετικότητα του κινδύνου στα ευρωπαϊκά ομόλογα, είχαν δρομολογηθεί οι ανησυχίες των αγορών σε βάθος τέτοιο που είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα την ΕΚΤ η οποία είχε προειδοποιήσει ότι μετά τη δήλωση εκείνη πολύ δύσκολα θα επανέλθει η ασφάλεια στην αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη. 

  Η Κομισιόν με την πρόταση αυτή επιχειρεί τώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες εκείνης της επιλογής, έχοντας προφανώς στο βάθος του ορίζοντα και την αμοιβαιοποίηση των αγορών χρέους στην Ευρωζώνη. 

  Αμοιβαιοποίηση η οποία βέβαια προϋποθέτει όπως υποστηρίζεται αρμοδίως την δημοσιονομική σύγκλιση σε πολύ πιό βαθιά επίπεδα, από αυτά που είναι άμεσα στο ορίζοντα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ