Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2017 10:34

  Coeure: Προϋπόθεση για το QE η σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος

  Coeure: Προϋπόθεση για το QE η σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:25

  Η σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Benoît Cœuré μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη.

  Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του περασμένου έτους η κεντρική τράπεζα διευκρίνισε πως θα εξετάσει πιθανές αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο στην ανάλυση και ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

  "Η όποια απόφαση θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα", τόνισε.

  "Μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση εάν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της φύσης και του μεγέθους των προβλεπόμενων μέτρων" για το χρέος της Ελλάδας, πρόσθεσε. "Τότε θα μπορούμε να αξιολογήσουμε πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με άλλα, λόγια χρειαζόμαστε επαρκή βαθμό εξειδίκευσης. Θα κοιτάξουμε επίσης όλες τις σχετικές πληροφορίες. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα θα συμβάλει σημαντικά".

  Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

  "Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα", δήλωσε.

  "Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου", ανέφερε.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

  "Ωστόσο, το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας", τόνισε.

  Καλά και κακά νέα για τις τράπεζες

  Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι στοιχείο-κλειδί των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής, αφού η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη πρέπει να στηρίζεται σε μια επαρκή παροχή πίστης (χορηγήσεις δανείων). 

  Η υγιής παροχή πίστης κρίνεται επίσης σημαντική για τη διοχέτευση της νομισματικής πολιτικής (του φθηνού χρήματος) στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες δανεισμού και εντέλει την πορεία των τιμών. 

  Εντός της Ευρωζώνης, η οποία γνωρίζει ευρεία και σταθερή πιστωτική επέκταση, η Ελλάδα είναι μια λυπηρή εξαίρεση, σύμφωνα με τον Coeure. Τα τραπεζικά δάνεια προς τον εγχώριο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα συρρικνώνονται κάθε τρίμηνο μετά τα τέλη του 2008, καταγράφοντας αθροιστικά μείωση 28% έως τα τέλη του περασμένου έτους. Και ενώ προσφάτως το ύψος των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα σταθεροποιήθηκε, τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις παραμένουν περίπου 250 μονάδες βάσεις πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

  Παρολ’αυτά, ο Coeure σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί και πρόοδος στις ελληνικές τράπεζες. Η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί ποικιλοτρόπως από το καλοκαίρι του 2015 όταν εξελισσόταν η διαπραγμάτευση για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο αξιωματούχος ανέφερε ως παράδειγμα την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία έχει ενισχυθεί από δείκτη CET1 περίπου 11% στο τρίτο τρίμηνο του 2015, σε περίπου 16-17% στα τέλη του 2016, μετά και την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα τέλη του 2015. Βελτίωση παρουσιάζει και η τραπεζική διακυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται στις σημαντικές αλλαγές της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων το περασμένο έτος. Το πιο σημαντικό, τόνισε, είναι πως η κερδοφορία των τραπεζών ανέκαμψε το 2016, έπειτα από πολλά έτη σημαντικών ζημιών. Η μέση απόδοση ενεργητικού βελτιώθηκε από το -1,9% το 2015 στο 0,1% το 2016, στη βάση συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων.

  Φιλόδοξοι οι στόχοι για τα NPLs

  Ο Coeure υπενθύμισε πως στην Ελλάδα το 45% του συνόλου των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα. Καταπιέζουν την κερδοφορία των τραπεζών αλλά και τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν νέα, παραγωγικά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνεπώς απαιτείται αποφασιστική και γρήγορη δράση. Ο οδικός χάρτης που έφτιαξε πέρυσι η τραπεζική εποπτική αρχή της ΕΚΤ, ζητά από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να μειώσουν κατά 50% το απόθεμα των NPL έως τα τέλη του 2019.

  Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ευθυγραμμίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τους συμφωνημένους στόχους, ωστόσο ο Coeure εκτιμά πως οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα NPL φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια είναι φιλόδοξοι. Θα χρειαστεί σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα εκκαθάρισης των NPL –ιδιαίτερα μετά την αδύναμη επίδοση που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες του 2017 η οποία, σε ένα βαθμό αποδίδεται στην αβεβαιότητα που περιέβαλε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

  Ο Coeure τόνισε τρία σημεία που χρήζουν προσοχής:

  Πρώτον, η αναδιάρθρωση του πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτό το στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου πολλές επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες τόσο απέναντι στις τράπεζες όσο και στο κράτος.

  Δεύτερον, το νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των συμφωνιών αναδιάρθρωσης χρέους με περιορισμό της ευθύνης των ατόμων που εμπλέκονται

  Τρίτον, μετά από πολλές καθυστερήσεις, ένα πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών γίνεται ολοένα πιο σημαντική καθώς οι φυσικοί πλειστηριασμοί έχουν ουσιαστικά παγώσει, γεγονός που προκαλεί σημαντικές ζημιές σε πιστωτές, οφειλέτες αλλά και στην οικονομία συνολικά.

  Δεν υπάρχει ακόμη απόδειξη διατηρήσιμης επιστροφής των καταθέσεων

  Οι καταθέσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο Coeure. Μια σταθερή καταθετική βάση επιτρέπει στις τράπεζες να μετασχηματίσουν το μέγεθος και τη λήξη των απαιτήσεών τους και να επεκτείνουν το δανεισμό στην πραγματική οικονομία. 

  "Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη μιας διατηρήσιμης επιστροφής των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα. Από το καλοκαίρι του 2015, οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν καταγράψει μόνο μια μέτρια αύξηση 2,5%. Παραμένουν περίπου 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στα τέλη του 2014, προτού επιταχυνθεί σημαντικά η εκροή καταθέσεων", είπε.

  Το αποτέλεσμα είναι πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας. Αν και η χρήση των εργαλείων της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του ELA, έχει μειωθεί από το 41% του συνολικού ενεργητικού τον Ιούνιο του 2015 σε περίπου 21% σήμερα, η συνολική χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να ξεπερνά το 35% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

  Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μέρος της μείωσης της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα αποδίδεται στην βελτίωση της πρόσβασης στην χρηματοδότηση χονδρικής. 

  "Αυτά είναι σίγουρα καλά νέα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σταδιακά στη διατραπεζική αγορά και μπόρεσαν να εκτελέσουν συναλλαγές σε repo με ένα μεγάλο εύρος κυρίως διεθνών εταίρων -χάρη και στην ΕΚΤ που τον περυσινό Ιούνιο επανέφερε το waiver αποκαθιστώντας την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών τίτλων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

  Για να καταστεί, ωστόσο, ξανά ο δανεισμός ζωτική πηγή οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο Coeure θεωρεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των τραπεζών να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και να επανοικοδομήσουν σταθερές γραμμές χρηματοδότησης στις αγορές χονδρικής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ