Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Μαϊ-2017 22:27

  Η "ρήτρα" περικοπής αφορολογήτου αλλά και συντάξεων το 2019 στον Εφαρμοστικό

  Η "ρήτρα" περικοπής αφορολογήτου αλλά και συντάξεων το 2019 στον Εφαρμοστικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:13

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μετά από πολλές καθυστερήσεις κατατέθηκε στην Βουλή ο Εφαρμοστικός Νόμος εκατοντάδων σελίδων με τα μέτρα για την περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων, τα αντίμετρα αλλά και τα δεκάδες άλλα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

  Περιλαμβάνει και τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2018-2021 με τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει, ακόμη, δεκάδες διατάξεις που εκτείνονται από τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τη μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο έως την προστασία στελεχών στην αναδιαρθρώσεις δανείων αλλά και τις κρίσιμες "ρήτρες" που ανοίγουν την "πόρτα" για να έρθουν όλα τα μέτρα το 2019

  Σχεδιάζεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου με τη διαδικασία του επείγοντος και έχει τίτλο "Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών  στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις".

  Η ρήτρα που μπορεί να φέρει πιο μπροστά, το 2019, τη μείωση του αφορολογήτου

  Η ρήτρα εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων ορίζεται ρητά στο νομοσχέδιο. Αναφέρεται ότι τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από το 2019 για το ασφαλιστικό και το  2020 για το φορολογικό πεδίο υπό την προϋπόθεση και στο βαθμό που σύμφωνα με την εκτίμηση των Θεσμών δεν προκαλείται στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους όπως αυτοί καθορίζονται στο Πρόγραμμα.

  Δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων και από τη δέσμη των κοινωνικών μέτρων θα προσαρμόζεται κατά τα ειδικώς οριζόμενα, στον επιτρεπόμενο βαθμό λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα περί μη αποποίησης μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρεται.

  Επίσης ορίζεται ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τους αναφερόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης διαπιστώσει ότι στη βάση μιας προοπτικής εκτίμησης και λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή των άρθρων σχετικά με την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης η εμπροσθοβαρής (το 2019 αντί για το 2020) εφαρμογή του άρθρου για τη μείωση της έκπτωσης φόρου στο φορολογητέο εισόδημα είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, τότε οι διατάξεις του άρθρου για τη μείωση της έκπτωσης του φόρου στο φορολογητέο εισόδημα θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την πρώτη πρώτου 2019 και εφεξής αντί για το 2020…

  Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακριβής επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές  στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος σε συμφωνία με τους θεσμούς, ορίζει το νομοσχέδιο.

  Οι δεκάδες παρεμβάσεις

  Ο Εφαρμοστικός στις 100ντάδες σελίδες του ορίζει δεκάδες νέα μέτρα με κορυφαία την μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων:

  ·   Στο συνταξιοδοτικό πεδίο περιλαμβάνει περικοπή από το 2019 της οικογενειακής παροχής των συντάξεων του Δημοσίου, το επίδομα συζύγου των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και  την περικοπή της προσωπικής διαφοράς για τις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό έως το 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης.

  Τα αντίμετρα του 2019 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το επίδομα στέγασης, τις παρεμβάσεις για την βρεφονηπιακή φροντίδα,  τα επιδόματα στήριξης τέκνων, την ενίσχυση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά 260 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά και διάθεση ποσού έως 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για ενίσχυση του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο χρηματοδότηση έργων του αναπτυξιακού νόμου, υποδομές αγροτικής παραγωγής αλλά και έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης που θα καταλήγουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες βιομηχανίες.
   
  ·          Στο φορολογικό πεδίο θεσπίζεται η μείωση του αφορολογήτου μαζί με τα φορολογικά αντίμετρα στο πεδίο του φόρου εισοδήματος, της φορολόγησης κερδών των επιχειρήσεων, της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του ΕΝΦΙΑ
  Περιλαμβάνει σε ειδικά κεφάλαια μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεις.
  ·         Για το εργασιακό.
  ·         Για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγεία.ς
  ·    Για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων.
  ·         Που αφορούν στις υπηρεσίες που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ.
  ·         Στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  ·         Στην αγορά ενέργειας.
  ·         Στη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  ·         Στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.
  ·        Σχετικά με την ευθύνη των εκπροσώπων του δημοσίου και των τραπεζών που μετέχουν σε πράξεις αναδιαρθρώσεων.
  ·         Συμπληρώνονται οι διατάξεις που αφορούν στο δημοσιονομικό συμβούλιο
  ·        Μεταβιβάζονται στην εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών /ΕΔΗΣ ΑΕ το σύνολο των μετοχών κυριότητας του ελληνικού δημοσίου στην Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,  σις Ελληνικές Αλυκές, στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγα Κορίνθου, στον Oργανισμό Κεντρικών Αγορών,  στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, στην  ΔΕΘ Helexpo και στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Επίσης εταιρείες από το ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στο υπερταμείο.
  ·    Που ανακαθορίζουν τον  τρόπο και τη διαδικασία τιμολόγησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
  ·         Αναφορικά με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
  ·       Για την αναμόρφωση  του μισθολογικού καθεστώτος στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ