Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Απρ-2017 09:24

  Οι δύο νέες "ρήτρες" των μνημονίων που αυξάνουν τον "λογαριασμό" των μέτρων

  Οι δύο νέες "ρήτρες" των μνημονίων που αυξάνουν τον "λογαριασμό" των μέτρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Δύο νέες "ρήτρες" που θα πρέπει να περιληφθούν στα κείμενα των μνημονίων με την ΕΕ (MoU) και με το ΔΝΤ (MEFP) τα οποία "προσαρμόζονται" παράλληλα από τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και Θεσμών θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την τελική συμφωνία καθώς μπορούν να αυξήσουν τον "λογαριασμό" των μέτρων.

  Δηλαδή θα κρίνουν αν θα εφαρμοσθούν παράλληλα τα μέτρα (1% του ΑΕΠ μείωση συντάξεων και 1% του ΑΕΠ μείωση αφορολόγητου) αλλά και τα αντίμετρα (1% μείωση φορολογίας άμεσων, έμμεσων φόρων και
  ΕΝΦΙΑ και 1% αύξηση κοινωνικών επιδομάτων, παροχών προς παιδιά και δαπάνης για κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των συνταξιούχων).

  Η πρώτη "ρήτρα" είναι ο μηχανισμός που θα καθορίσει στην υπερδιαπραγμάτευση του 2018 (θεωρητικά θα γίνει τον Σεπτέμβριο μετά το τέλος του Μνημνονίου) την παράλληλη ή όχι επιβολή μέτρων και αντίμετρων του 2019 (μείωση συντάξεων και εφαρμογή κοινωνικών παροχών). Eπιπλέον θα κρίνει και αν θα αναγκαστεί τελικά η κυβέρνηση σε περικοπές όχι μόνο στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις.

  Η απόφαση του Eurogroup για το αφορολόγητο μπαίνει στα Μνημόνια

  Η δεύτερη "ρήτρα" αποφασίστηκε (με αποδοχή και από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο) στο Eurogroup της Μάλτας στις 7/4 και καταγράφεται ρητά στα αποτελέσματα της συνόδου που παρουσίασε το Capital.gr αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει εμπροσθοβαρής εφαρμογή το 2019 της περικοπής του αφορολόγητου (με το βασικό σενάριο περί τα 5.500 - 5.700 ευρώ για άγαμο από 8.545 σήμερα), εφόσον οι υπολογισμοί δείξουν ότι δεν διασφαλίζονται τα πλεονάσματα.

  Σύμφωνα με το σενάριο για τη μείωση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα, η έκπτωση φόρου μειώνεται από 1.900 σε 1.200 ευρώ που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου από 8.636 σε 5.554 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί μειώνεται από τα 1.950 σε 1.250 που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 5.681 ευρώ, για όσους έχουν δυο παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται από 2.000 σε 1.300 ευρώ που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 5.909 ευρώ και σε όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται από 2.100 ευρώ σε 1.400 που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 6.363 ευρώ.

  Επίσης, όπως ανέφερε το Capital.gr στο πεδίο του αφορολόγητο στο τραπέζι βρίσκεται και η προσθήκη μίας νέας μικρότερης κλίμακας φορολόγησης 19% ή 20%.

  Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα έχει "ρόλο" στις εκτιμήσεις του 2018 (αν βεβαίως μετάσχει τελικά με δάνειο) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται τα "ψιλά γράμματα" του τρόπου που θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις για  τις "ρήτρες". Αποτελούν ένα κομμάτι από τα προαπαιτούμενα των υπό οριστικοποίηση μνημονίων. Στις τεχνικές συναντήσεις που ξεκίνησαν χθες επί κειμένων μνημονίων ένα από τα μεγάλα αγκάθια είναι οι συντάξεις.

  Χθες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως πως επίκειται νέα μείωση συντάξεων από το 2019, η οποία μάλιστα θα πλήξει το 1/3 των συνταξιούχων.

  Η κα Αχτσιόγλου επισήμανε ότι "πρώτα θα λυθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και μετά θα γίνει η τεχνική διαπραγμάτευση".  Για το ασφαλιστικό ανέφερε χθες ότι "διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος".

  Ο Γενς Σπαν, στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πάντως χθες ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (του μνημονίου) συνιστά προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων.

  Προς το παρόν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με πηγές να γίνει συνάντηση σε επίπεδο "κορυφής", δηλαδή του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επικεφαλής των 4 Θεσμών το απόγευμα, χωρίς αυτό να είναι ακόμη δεδομένο. "Υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά κλιμάκια" ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή αιτιολογώντας την απουσία συναντήσεων "κορυφής".

  Σημειώνεται ότι χθες, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσαν από το πρωί συναντήσεις σε επίπεδο κλιμακίων με βάση τα κείμενα των μνημονίων και τις απαντήσεις που θα έστελνε η Ελληνική πλευρά με πολυάριθμες παρατηρήσεις/διαφωνίες.

  Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν χθες από "περιφερειακά" θέματα, τις διαφωνίες στο πεδίο της ενέργειας και του "Υπερταμείου" ιδιωτικοποιήσεων. Στο Υπερταμείο η ελληνική πλευρά ζητά να διατυπωθεί και να καθοριστεί σαφώς ο μηχανισμός με τον οποίο το κράτος θα ελέγχει την πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ