Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Απρ-2017 16:02

  Μαραθώνιος δέκα ημερών σε δύο μέτωπα για Τσίπρα και Τσακαλώτο

  Μαραθώνιος δέκα ημερών σε δύο μέτωπα για Τσίπρα και Τσακαλώτο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Τα "κερασάκια” στην τούρτα του τελικού συμβιβασμού - συμφωνίας με τους Θεσμούς επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε ένα μείγμα πολιτικών, που έχει ήδη διαμορφωθεί στο κλίμα των συναντήσεων που έγιναν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. 

  Το πλέον "επικοινωνιακό” από αυτά φαίνεται να είναι μία καλά υπολογισμένη από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, προσαρμογή στο πακέτο που αφορά το αφορολόγητο, το οποίο οριστικά πλέον βγαίνει από την προκρούστια κλίνη των μέτρων της διετίας 2019 – 2020 κομμένο κάτω από τις 6.000 ευρώ. Όπως άλλωστε και οι "προσωπικές διαφορές” μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

  Το "κερασάκι” είναι η προσθήκη μίας νέας μικρότερης κλίμακας φορολόγησης 19% ή 20% για τα εισοδήματα μεταξύ του νέου πολύ χαμηλού αφορολόγητου (5.600 ευρώ) και του νυν ισχύοντος ορίου του αφορολόγητου (8.545 ευρώ). 

  Η διαφοροποίηση είναι μικρή μεν, αλλά σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχει υπολογισθεί ότι έχει ένα αξιοπρόσεκτα σημαντικό αποτέλεσμα για τα εισοδήματα που αφορά αυτή η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 19% ή 20%. 

  Με τέτοιες κινήσεις σε διάφορα επίπεδα, κυρίως στα δύο κομμάτια της συμφωνίας που αφορούν στο πακέτο των μέτρων για το 2019 – 2010, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μπορεί να "λειάνει” την οπωσδήποτε ισχυρή αντίδραση που συναντά η ζύμωση που ήδη έχει αρχίσει σε κομματικό επίπεδο για την επικείμενη παρουσίαση των μέτρων στην Βουλή.

  Τι έχει κλείσει 

  Ήδη η "καυτή” πατάτα της συμφωνίας που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και στην απαλλαγή των αρμοδίων υπαλλήλων από αστικές και ποινικές ευθύνες που θα χειρισθούν τα NPLs - συμφωνία που ανοίγει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο - έχει δρομολογηθεί για την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα "τρέχει”  επίσης η διαδικασία συμφωνίας για το Υπερταμείο και τον οδικό άξονα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που συμπεριλαμβάνει όλα τα ευαίσθητα στοιχεία της ΔΕΗ (λιγνιτικά – υδροηλεκτρικά), ενώ μέσα στην εβδομάδα έχουν προγραμματισθεί οι τελευταίες προσαρμογές για τα προβλεπόμενα στο εργασιακό.

  Στις διαβουλεύσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον φάνηκε επίσης πως οι "διαφορές” μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης (δηλαδή Βερολίνου) δεν είναι τελικά τόσο αξεπέραστες όσο ορισμένοι κύκλοι θέλουν να τις παρουσιάσουν. 

  Οι "διαφορές” και οι προσεγγίσεις για το χρέος 

  Το αντίθετο, διαπιστώθηκε ότι το πλαίσιο για μία προσέγγιση υπάρχει, όπως και οι τεχνικές για να επιτευχθεί, ακόμα και αν αυτό χρειασθεί να έχει μεσοπρόθεσμο και όχι μακροπρόθεσμο χαρακτήρα...

  Συγκεκριμένα υπάρχει μία αρχική προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε όσον αφορά το εύρος της περιόδου που θα πρέπει να κρατηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα υψηλά (στα όρια του 3,5% του ΑΕΠ). Και αυτό – προς το παρόν – φαίνεται να είναι συνολικά η πενταετία αρχής γενομένης από το 2018 και μέχρι το 2022. 

  Το πλαίσιο της προσέγγισης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η διάρκεια αυτή να ξανασυζητηθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι η οικονομία "υπεραποδίδει” αμέσως μετά το κλείσιμο του ισχύοντος προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018. Απαραίτητος όρος όμως για το ύψος των πλεονασμάτων είναι να υπερβαίνουν (δηλαδή να υπερκαλύπτουν) το επιτοκιακό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους...

  Παράλληλα η Ευρωζώνη εμφανίζεται έτοιμη να εγγυηθεί με τα υπάρχοντα διαθέσιμα κεφάλαια από το ισχύον δάνειο του ESM (αυτά που δεν χρειάσθηκε να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), όπως επίσης και από τα συσσωρευμένα σε ειδικό λογαριασμό του ESM "κέρδη” των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, το δανειακό άνοιγμα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είτε με την μορφή εγγύησής του, είτε με την πρόωρη εξαγορά του. 

  "Πιστοποιητικό” μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας 

  Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να διασφαλισθεί από το ΔΝΤ ένα "πιστοποιητικό” μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος που θα καλύπτει την περίοδο για την οποία τρέχουν οι αποπληρωμές του ελληνικού δημοσίου στο δάνειο του ΔΝΤ.

  Μέσα στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, κινούνται οι διαδικασίες για τη συγκεκριμενοποίηση του πακέτου των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης που είχαν συμφωνηθεί παρόντος του ΔΝΤ στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. 

  Η συζήτηση αυτή θα "ωριμάσει” αφού ολοκληρωθεί το SLA και περάσουν από την Βουλή τα κρίσιμα νομοθετήματα...

  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στα προεκλογικά μέτωπα της Ευρώπης, αλλά και στις ευπαθείς ισορροπίες στην διοίκηση του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξουν απρόοπτες ανατροπές σ' αυτή την διαδικασία "σύγκλισης”. 

  Το αντίθετο, από τις γαλλικές εκλογές μέχρι και το παρατεταμένο "bras de fer” στο εσωτερικό της διοίκησης του ΔΝΤ όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν πριν υπάρξουν αποτελέσματα.

  Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει να στρώσει μέσα στο τρέχον δεκαήμερο πολιτικά το έδαφος, τόσο στο εσωτερικό του κυβερνητικού κομματικού συνασπισμού όσο και στην κοινωνία, πάνω στο οποίο θα πρέπει να δοκιμασθεί η "συμφωνία” που θα γράφεται αυτές τις ημέρες στο Χίλτον από τον κ. Τσακαλώτο και την κα Βελκουλέσκου.       
     
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ