Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 04-Απρ-2017 08:02

    Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος - ΔΝΤ για ασφαλιστικό και πλεονάσματα

    Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος - ΔΝΤ για ασφαλιστικό και πλεονάσματα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:11

    Της Δήμητρας
    Καδδά

    Με μεγάλο μέτωπο αυτό των πλεονασμάτων και με το ΔΝΤ να επιμένει σε "αιφνίδιο θάνατο" της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 εκτιμώντας ότι διαφορετικά δεν "πιάνεται" το ποσό των μέτρων 3,6 - 3,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), αναχωρεί εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Βαλίτσες ετοίμασαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί "επικεφαλής" των 4 θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπου του ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες απόψε είναι προγραμματισμένο το πρώτο ραντεβού.

    Οι συνεδριάσεις του Brussels Group θα συνοδευθούν από σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που ήδη ξεδιπλώνονται σε "εμφανές" και μη επίπεδο (σ.σ. ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνικές επαφές ενώ ο Ντόναλτ Τούσκ καταφθάνει στην Αθήνα αύριο).

    Έως την Πέμπτη

    Στόχος του νέου γύρου Brussels Group είναι να βρεθεί λύση έως την Πέμπτη. Τότε θα πρέπει και πάλι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αλλά και οι Θεσμοί να ετοιμάσουν βαλίτσες για την Μάλτα όπου πραγματοποιείται το Eurogroup της Παρασκευής.

    Η Σύνοδος των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι άτυπη και σύντομης διάρκειας. Θα λάβει χώρα το πρωί της Παρασκευής και έχει ως 4ο θέμα την Ελλάδα. Η ατζέντα προς το παρόν αναφέρει την Ελλάδα ως θέμα στο οποίο θα συζητηθεί η πρόοδος στα ανοικτά πεδία αναφέροντας πέρα από το ασφαλιστικό, το σύνολο των "πακέτων" για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, το εργασιακό και την αγορά ενέργειας.

    Στην ελληνική αποστολή πέραν του κ. Τσακαλώτου φέρεται να συμμετέχουν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιχειρούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως.

    Το χάσμα και το ΔΝΤ

    Ωστόσο, χθες ήταν σαφές από πηγές των θεσμών της ΕΕ ότι το "χάσμα" δεν μπορούσε να κλείσει. Μάλιστα πηγές της Κομισιόν έκαναν σαφές ότι το ΔΝΤ και η στάση που τηρούσε ήταν η βασική "αιτία" της καθυστέρησης. Ετσι, έγινε αντιληπτό σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

    Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποκρούσει τις πιέσεις του ΔΝΤ με βάση τα αποτελέσματα του 2016 που έχει στείλει ήδη προς επικύρωση στην Eurostat και καταγράφουν υπερπλεόνασμα (πιθανόν και πάνω από 3% του ΑΕΠ) για το 2016. Το ΔΝΤ ωστόσο εκτιμά ακόμη πλεόνασμα 0,9% το 2016 και θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια οι επιδόσεις δεν θα είναι διατηρήσιμες αλλά και ότι οι παρεμβάσεις  σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο είναι διαρθρωτικές και πρέπει να γίνουν.

    Τα επόμενα βήματα

    Πλέον, στόχος είναι να υπάρξει αν όχι συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Staff Level Agreement), έστω μία πρώτη συμφωνία έως την Παρασκευή που θα οδηγήσει μέσα σε λίγες ημέρες σε SLA. Μετά θα πρέπει βάση διαδικασίας να ακολουθήσει το πρώτο "κύμα" εφαρμοστικών νόμων και παράλληλα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα κείμενα των μνημονίων με τελικό στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου με την ΕΕ (SMoU). Αλλά θα πρέπει να "προχωρήσει" παράλληλα και το μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP).

    Η ανάγκη να υπάρξει πρόοδος μέσα στην εβδομάδα σχετίζεται με την μεγάλη σύνοδο στην Ουάσιγκτον την 21η -23η Απριλίου στην οποία επιχειρείται να τεθεί το θέμα ελληνικό χρέος. Καθώς μεσολαβούν οι διακοπές για το Πάσχα, εκτιμάται ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να φανεί πρόοδος.
     
    "Τρίζει" η οικονομία

     
    Ο άλλος "λόγος" είναι η οικονομία. Και χθες, τόσο τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα με νέο ιστορικό χαμηλό αποταμιεύσεων αλλά και τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για νέα άνοδο οφειλών του κράτους προς ιδιώτες "δείχνουν" την ανάγκη για άμεση λύση που θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα…

    Η θέση του ΔΝΤ φάνηκε ξανά χθες από τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ. Ερωτηθείσα για την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης τους ελληνικού προγράμματος η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε "δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμαι πως χρειάζεται λιγότερο χρέος", αλλά πρόσθεσε "πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία για να βελτιωθεί περαιτέρω η παραγωγικότητα της οικονομίας της".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ